Bakan Karaismailoglu Açiklamasi '395 Tarihi Köprünün Restorasyonu Tamamladik, 861 Köprü Için Çalismalar Devam Ediyor'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Silivri Mimar Sinan Köprüsü ile Bogluca Deresi üzerindeki Kisa Köprü hizmete açilis töreninde yaptigi konusmada, “Bugüne kadar 395 tarihi köprünün restorasyonu tamamlayarak kültür mirasina kazandirdik" dedi. Açiklamalarinda Kanal Istanbul projesine de deginen Bakan Karaismailoglu, "Kanal Istanbul kapsamindaki Halkali Ispartakule kesiminin yapimina da basliyoruz" dedi.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Istanbul Valiligi ve Silivri Belediyesi is birliginde restore edilen Silivri Mimar Sinan Köprüsü ile Bogluca Deresi üzerindeki Kisa Köprü hizmete açildi. Açilis törenine Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, TBMM Baskan Vekili Celal Adan ve Istanbul Valisi Ali Yerlikaya katildi.



“Köprü, dogal afetlere karsi dayanikli hale getirildi”

Açilis töreninde restorasyon çalismalari kapsaminda neler yaptiklarini anlatan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, “Restorasyon çalismalari kapsaminda atil kalan Kisa Köprü yapilan restorasyon, çevre düzenlemesi ve aydinlatma çalismalariyla yeniden ihya oldu. Silivri Mimar Sinan Köprüsü’nde ise çok daha kapsamli çalismalar yapildi.Daha önceleri restorasyon çalismalari altinda yapilan özgün olmayan köprü döseme taslari sökülerek, beton katman kaldirildi. Dere kumlariyla görünmez hâle gelen kemerler ortaya çikarildi. Tüm cephesi temizlendi. Toprak altindaki köprü uç girisleri açiga çikarilarak, koruma amaçli geçici çati yapildi. Cephe ve ayaklarda imitasyon çimento söküldü. Özgün olmayan korkuluk, döseme, cephe taslarin çürütme ve tümlemesi yapildi. Kisaca hem köprümüzü aslina uygun sekilde restore ettik hem de deprem ve sel gibi afetlere karsi dayanikliligini artirdik” açiklamasinda bulundu.

"Kanal Istanbul kapsamindaki Halkali-Ispartakule kesiminin yapimina basliyoruz"

Açilis töreninde Kanal Istanbul’la ilgili de konusan Bakan Karaismailoglu, “Dünya deniz tasimaciligina yeni bir soluk getirecek, Kanal Istanbul ile ulasim sektörü ve denizcilik alaninda yeni bir çagin kapisini araliyoruz. Bu proje, dünyada ve ülkemizde yasanan teknolojik ve ekonomik gelismeler, degisen iktisadi yönelimler ile ülkemizin ulastirma altyapilari konusundaki artan ihtiyaçlari dogrultusunda ortaya çikan bir vizyon projesidir. Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü insasi ile yapim çalismalarina baslamistik. Halkali Kapikule hizli tren projesinin Kanal Istanbul kapsamindaki Halkali Ispartakule kesiminin yapimina da basliyoruz. Kanal Istanbul, gündelik tartismalarin ötesinde uluslararasi ölçekte bir ulasim projesidir” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’nin ne kadar gelistigini ve güçlendigini görüyorlar”

Istanbul’un Avrupa’nin degil, dünyanin da en gelismis sehirlerinden biri haline geldigini vurgulayan Bakan Karaismailoglu, “Bugün Istanbul, havacilik alaninda dünyanin en büyük küresel transit merkezlerinden biridir. Avrupa’da en yogun havalimanlari siralamasinda Istanbul Havalimani birinci siradadir. Hizmete girdigi ilk günden bugüne 100 milyon üzerinde yolcu agirladi. Ayrica sunu da çok iyi gözlemliyoruz ki Istanbul Havalimani, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri ile Çamlica Kulesi gibi projelerimiz özgün mimarileriyle, yabanci ziyaretçiler üzerinde son derece olumlu etkiler, derin izler birakiyorlar. Türkiye’nin ne kadar gelistigini ve güçlendigini görüyorlar” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Bakan Karaismailoglu ve beraberindekiler, köprü üzerinde incelemelerde bulundu. Öte yandan, Bakan Karaismailoglu, açilis öncesi Silivri Belediyesi ve AK Parti Silivri Ilçe Baskanligi ile ilçe esnafini ve Silivri Köy Pazari’ni ziyaret etti.
Kaynak: İHA