Yemen Hükümeti, Ülkede Finansal Islemleri Durdurdu

Yemen hükümeti, yerel para biriminin döviz karsisinda keskin bir düsüs yasadigi ülkede finansal islemleri durdurma karari aldi.

Yemen hükümetine bagli SABA ajansinin haberine göre, Basbakan Muin Abdulmelik baskanliginda hükümet ile Merkez Bankasi yetkilileri geçici baskent Aden'de bir araya geldi.

Toplantida, iç finansal aglar araciligiyla yapilan transferlerin durdurulmasi, uygulama için saha incelemesi yapilmasi ve durumun sürekli olarak degerlendirilmesi yönünde karar alindi.

Hükümet, Merkez Bankasinin para takasini düzenleyen yasaya ve bankanin talimatlarina uymayan bazi döviz bürolarinin ruhsatlarini iptal etme yönündeki önlemlerine destek verdigini vurguladi.

Basbakan Abdulmelik, ilgili bakanliklara ve makamlara, döviz kaçakçiligini önlemek için limanlardaki prosedürleri sikilastirma, bu konuda yasal önlemler alma ve yurt disina para transferini sinirlandirma talimati verdi.

Yemen Merkez Bankasi dün geçici baskent Aden'deki 54 döviz bürosunun çalisma ruhsatini iptal ettigini açiklamisti.

Uzun süredir iç savasin devam ettigi Yemen'de yerel para birimi döviz karsisinda rekor bir düsüs yasiyor. Ülkede bugün itibariyle 1 ABD dolari 1380 riyalden islem görüyor.

Yemen riyalinin rekor seviyedeki deger kaybi, halkin düsük olan alim gücünü daha da zayiflatirken, fakirlik oraninin da yüzde 80'lere ulastigi belirtiliyor.

Iç savasin basladigi yillarda 1 dolar 215 Yemen riyali iken, son olarak 11 Ekim'de yasanan hizli deger kaybi neticesinde 1 dolar 1250 riyal sinirini asmis ve Sebve ilindeki döviz bürolari kepenk kapatmisti.

Kaynak: AA