Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Mercan, 'Defense One' Için Makale Kaleme Aldi Açiklamasi

'Siyasi, sosyal ve güvenlik kirilmalari, toplu mülteci akislarini ve asimetrik tehditleri tetiklerken ortakligimizi bir kez daha gözden geçirmemizi gerektiriyor' 'Türkiye ve ABD birlikte çalismalidir' 'Türkiye, bölgede benzeri olmayan ve NATO içinde üst siralarda yer alan bir askeri ölçege ve esit derecede benzersiz bir demokratik ve sosyal dokuya sahiptir'.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, "Defense One"da yayimlanan makalesinde Orta Dogu, Kuzey Afrika, Karadeniz Havzasi ve Asya'da ortaya çikan son gelismeler isiginda Türkiye ve ABD arasindaki "transatlantik ortakligin yeniden gözden geçirilmesi" konusunda detayli görüsler ortaya koydu.

Mercan, ABD savunmasinin ve ulusal güvenliginin gelecegiyle ilgili analizlere yer verilen internet sitesi Defense One'da yayimlanan "Türkiye ile ABD Arasinda Uzlasma Zamani Geldi" baslikli makalesinde, Afganistan'dan Afrika'ya uzanan cografyanin gelecekteki güvenlik ve huzurunun iki ülkenin bundan sonra atacagi adimlarin uyumluluguyla yakindan iliskili olduguna vurgu yapti.

Türk Büyükelçi yazisinda, "Orta Dogu, Kuzey Afrika, Karadeniz Havzasi ve Asya'da ortaya çikan son gelismeler, transatlantik ittifakin saglamligini test eden dalgali etkilere sahiptir. Siyasi, sosyal ve güvenlik kirilmalari, toplu mülteci akislarini ve asimetrik tehditleri tetiklerken ortakligimizi bir kez daha gözden geçirmemizi gerektiriyor. Bölgedeki bu transatlantik angajmanlarin yeniden ayarlanmasi, yetenekli, istekli ve güvenilir müttefikler ve ortaklar içermelidir." sözlerine yer verdi.

Mercan, transatlantik güvenlik önceliklerinin bir büyük güç rekabetine dönüstügü dönemde, kaçinilmaz olarak Türkiye ile ABD arasinda kademeli yakinlasma alanlarinin arastirilmasinin gerektigini kaydetti.

- "Türkiye bu müttefik ve ortaklardan biri olmaya devam ediyor"

Türkiye'nin Afganistan'da en son yasananlar üzerinden, transatlantik aktörlerin karsilikli güvenlik saglayicilari olarak faaliyet göstermeye devam etmesi geregine atif yaptigi yazisinda Mercan, "Afgan hükümetinin hizla çökmesine yol açan Afganistan'in eyalet baskentlerinin 10 günden kisa sürede düsmesi, dünyayi saskina çevirdi. Kabil Uluslararasi Havalimanindan gelen beklenmedik olaylar ve çaresizlik görüntüleri, uluslararasi toplumu uzun süre rahatsiz edecek." ifadelerini kullandi.

"Yetenekli, istekli ve güvenilir bir NATO müttefiki" olan Türkiye'nin, Afganistan'da hayati bir rol oynadigi ve transatlantik topluluguna örnek teskil ettiginden bahseden Mercan, "Türkiye bu müttefik ve ortaklardan biri olmaya devam ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

Washington Büyükelçisi, Türkiye'nin, Kabil Uluslararasi Havalimaninin isletilmesine talip olmasi ve özellikle Afgan kiz çocuklari ve kadin haklarinin korunmasi yönündeki çabasi ile de essiz kapasitesini bir kez daha gösterdigini vurguladi.

- "Türkiye ve ABD birlikte çalismalidir"

Türkiye'nin askeri ve operasyonel becerisini Libya ve Suriye örnekleri üzerinden dile getiren Büyükelçi Mercan, "Türk Silahli Kuvvetleri'nin hizli ve azami hazirliginin, transatlantik askeri yeteneklerinin ölçülü, etkili ve yenilikçi kullanimina olanak sagladigi" ve ortak tehditlerle mücadeleyi güçlendirici özellige sahip oldugu gerçegine dikkati çekti.

Bu dogrultuda, "Türkiye ve ABD birlikte çalismalidir." diyen Mercan, Türk askeri varliginin Büyük Avrasya'daki güç dengesinin transatlantik toplulugu lehine çevrilmesine yardimci oldugunu ifade etti.

Mercan, sunlari kaydetti:

"Özellikle, Türk-Amerikan iliskisinin güçlendirilmesi, transatlantik topluluk içindeki karar alicilar için uzun vadeli ve kalici planlama firsatlari sunarak herhangi bir tek hasim veya rakibin NATO içi tartismalari istismar etmesini önleyecektir. Avrasya bilmecesinin sularinda istikrarli ve güvenli bir sekilde gezinmek için transatlantik toplulugun rol modellere ihtiyaci var. Türkiye, bölgede benzeri olmayan ve NATO içinde üst siralarda yer alan bir askeri ölçege ve esit derecede benzersiz bir demokratik ve sosyal dokuya sahiptir. Türkiye, Büyük Avrasya'da demokrasiyi küresellesme, kentlesme ve modernlesme ile birlestirmek için en iyi uygulamayi sunmaya devam edecektir."
Kaynak: AA