Tavsanla Hayatlari Degisti

Adana’nin Imamoglu ilçesinde tavsan sevgisini yatirima dönüstüren üreticiler ayda 5-10 bin lira kazaniyor.

Tavsanla Hayatlari Degisti
Imamoglu ilçesinde ögretmenligi birakarak tavsan üretimine baslayan Kasim Mesutoglu, çiftliginde bölgedeki üreticiler ile bir araya gelerek tavsanlarin kis hazirligini gerçeklestirdi.

Mesutoglu, sosyal medyadan kendine ulasan 180 kisinin tavsanla hayatlarinin degistigini, bölgede tavsan üretimine ilginin arttigini söyledi.

Etlik 6 çesit tavsanin üretiminin özellikle sonbahar döneminde arttigini belirten Mesutoglu, üreticilerin ayda 5 bin TL ile 10 bin TL arasinda kazanç elde ettigini kaydetti.

Arap ülkeleri basta olmak üzere 6 ülkeden ve Avrupa’dan bu dönem yogun talep oldugunu ifade eden Kasim Mesutoglu, “Bugün Hatay, Adana ve Kozan ve çevre ilçelerden üretici arkadaslarimiz ile tavsan çiftligimizde bir araya geldik. Tavsanlarin bakimini ve B vitamini destegi sagliyoruz ve daha verimli hale getirmek için çalismalar yapiyoruz. Adana çok sicak bir il ama tavsan sogugu seven bir hayvan. Etlik çesidimiz olan 6 çesit tavsanimizin hem bakiminin yapilmasi hem de kis hazirligi için bir araya geldigimiz üreticilerimiz ile yaylalardan merkezlere indirdigimiz tavsanlarin tüy bakimi tirnak ve beslenmesi üzerine bakim çalismasi yaptik" dedi.



Gazinin hobisi kazanç kapisi oldu

Sirnak’ta 2018 yilinda sarapnel parçasiyla yaralanarak gazi olan Levent Akkaya, 500 tavsan ile etlik tavsan yatirimi yaptigini belirterek, aylik yaklasik 10 bin TL ek gelir elde etigini anlatti.

Antalya’da pandemi ile birlikte geçici olarak duran turizm sezonunda memleketine dönen Ilker Ates ise Kozan’da kardesinin önerisi ile birlikte tavsan beslemeye basladigini söyledi.

Ates, “23 tavsani 250 etlik tavsana ulastirarak aylik 12 bin TL gelir ile ekonomik kazanç elde etmeye basladim. Hem tavsani seviyorum hem de üreterek para kaziyorum. Benim için tavsan hayatimi degistiren bir yatirim oldu” diye konustu.

Mimarlik yapan Nasir Kizilkaya ise 80 tavsanini bin etlik anaç tavsana çikarmayi hedefledigini anlatti.

Tavsanlarin kis öncesi bakimini yapan üreticiler verim ve talepten memnun olduklarini ifade ederek keyifli bir is oldugunu söylediler.
Kaynak: İHA