Samsun'da Tohum Destegi Verilen Üreticiler Patates Hasadina Basladi

Samsun Büyüksehir Belediyesinin yaptigi tohum destegiyle tarlalarina patates eken çiftçiler hasada basladi.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan yazili açiklamada, Vezirköprü, Ladik ve Havza ilçelerinde patates üretiminin artmasi için Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Daire Baskanliginin 41 üreticiye toplam 27 ton melodi çesidi patates tohumu dagittigi bildirildi.

Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi (DOKAP) is birligiyle hayata geçirilen Samsun Ili Sürdürülebilir Tarim Faaliyetlerinin Yayginlastirilmasi Projesi kapsaminda ayrica ilçelere dikim ve söküm makineleri verildigi aktarilan açiklamada, "Destekler sayesinde üreticiler, dikim ve söküm islemlerini daha hizli yapar hale geldi. Geleneksel tarimla dekar basina 5 bin 355 kilogram verim alinirken, kaliteli tohumlarin makinelerle ekilip sökülmesiyle bu rakam dekar basina 11 bin kilograma çikti." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, görüslerine yer veriler üreticilerden Ali Kaya, toplamda yaklasik 8 ton ürün almayi bekledigini belirterek, sunlari aktardi:

"Tohum destegi almasaydik patates ekmeyecektik. Samsun Büyüksehir Belediyesinin tohum destegi verdigini duydum. Ilçe Ziraat Odasina giderek müracaat ettim. Büyüksehir Belediye Baskanimizin destegiyle telefon geldi. Tohumlarimi alip mart ayinin sonunda ektik. Gübresini atip ilaçlamasini, çapasini yaptik. Simdi de hasat ediyoruz. Ardindan da depolayip satacagiz. Verimi çok güzel. Su an çok memnunuz. En azindan tohuma para vermemis olduk. Bu sene emegimizin karsiligini, alnimizin terini insallah alacagiz."

Tohum desteginin patates üreticileri için çok büyük hizmet oldugunu vurgulayan Vezirköprü Ziraat Odasi Baskani Aslan Kaya ise sunlari kaydetti:

"Alternatif ürüne geçmek amaciyla çiftçilerimiz, verilen tohum desteklerinden yararlaniyor. Patateste de ekim yapildi simdi hasadi gerçeklestiriliyor. Gördügüm kadariyla da ürün çok güzel. Insallah bu sene üreticilerimizin yüzleri gülecek. Çiftçilerimiz sulamayla birlikte alternatif ürünlere geçmeye basladi. Çiftçilerime destek verildigi sürece üretim devam edecek. Bu nedenle basta Büyüksehir Belediye Baskanimiz Mustafa Demir olmak üzere Vezirköprü Belediye Baskanimiza da tesekkür ediyorum."

Kaynak: AA