Diyanet Isleri Baskani Erbas Kastamonu'da Mevlit Kandili Programi'na Katildi

KASTAMONU – Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Kastamonu’da düzenlenen Mevlit Kandili Programi’na katildi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas Kastamonu'da Mevlit Kandili Programi'na Katildi
Hazreti Muhammed’in (S.A.V) dünyaya geldigi gün olan Mevlit Kandili, dualarla idrak edilirken, gecede selde hayatlarini kaybedenler de anildi.

Alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed’in (S.A.V) dünyayi tesriflerinin seneidevriyesi olan Mevlit Kandili dualarla idrak edildi. Diyanet Isleri Baskanliginca, Osmanli Imparatorlugunun Kastamonu’da ilk insa ettigi eserlerden Nasrullah Kadi Camii’nde düzenlenen Mevlid Gecesi Özel Programi’na Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas da katildi.

Nasrullah Kadi Camisi’ne gelen vatandaslar, korona virüs tedbirleri kapsaminda saf tuttu. Kur’an-i Kerim tilavetiyle baslayan programda, salavatlar getirildi.

Agustos ayinda Kastamonu’da yasanan sel felaketinde ve diger afetlerde hayatlarini kaybedenlerin için Kur’an-i Kerim okundu ve dualar edildi.

Diyanet Isleri Baskanliginin Mevlid-i Nebi Haftasi münasebetiyle belirledigi “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” temasi çerçevesinde Hazreti Peygamberin hayatindan vefa örnekleri aktarildi.

Baskan Erbas, selde hayatlarini kaybedenlere rahmet diledi

Gecede konusan Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Agustos ayinda Kastamonu’da ve farkli illerde degisik zamanlarda meydana gelen afetlerde vefat eden vatandaslari rahmetle anarak, “Afetlerde hayatini kaybeden rahmet-i Rahman’a kavusan kardeslerimizin ruhlarini sad etmek üzere ve Efendimiz aleyhissalatu vesselamin dünyayi tesriflerinin seneidevriyesini anmak üzere buradayiz. Rabbim ibadetlerimizi kabul, dualarimizi makbul eylesin” diye konustu.



“Müslümanlar için tövbe kapilari her zaman açik”

Hazreti Peygamberin ruh bedenden çikincaya kadar tövbelerin makbul oldugunu müjdeledigini söyleyen Erbas, “O yüzden Müslümanlar için tövbe kapilari her zaman açik. Iste bu mübarek gecelerde, günlerde daha fazla dua ederek, daha fazla nafile ibadet yaparak, bes vakit namazimizi da ihmalimiz varsa onlari da kaza ederek, hayir hasenat yaparak, geceleri kalkip teheccüd namazlari kilarak, yapmis oldugumuz bu fiillerin, ibadetlerin karsiligini görecegiz” dedi.



“Yeryüzünün en vefakar insani Allah Resulü Efendimizin ümmetine de bu yakisirdi”

“Bugün bizler onun ümmeti olarak insanlari aydinlatmaya devam edecegiz, dogrulari anlatmaya devam edecegiz” diyen Erbas, söyle konustu:

“Sevgili Peygamberimizin insanliga kazandirdigi degerleri anlatmaya devam edecegiz. Her yil Mevlid-i Nebi Haftasi’nda bir konuyu ele aliyoruz. O konunun Allah Resulü Efendimiz örnekliginde insanlara tanitilmasini yapmaya çalisiyoruz. Bu seneki konumuzda Peygamberimiz ve Vefa Toplumu. Vefa toplumu olabilmek ne büyük bir nimet. Bu kelimeyi özellikle salgin hastalik döneminde çok duyduk degil mi? Vefa Destek Gruplari, illerimizde valilerimizin önderliginde çesitli kurumlardan kardeslerimiz, grup grup çalistilar. Evlerinde hasta olan kardeslerimize yardim götürdüler. Maaslarini çektiler evlerine götürüp kendilerine teslim ettiler. Alisverislerini yaptilar, ekmeklerini aldi götürdüler. Hasta olanlarin ilaçlarini götürdüler. Su bagliliga bakar misiniz? Su vefaya bakar misiniz? Yeryüzünün en vefakâr insani Allah Resulü Efendimizin ümmetine de bu yakisirdi.”

“Onu ne kadar çok iyi anlarsak ona o kadar vefali bir ümmet olmus oluruz”

En büyük vefa örneginin Hazreti Peygamber oldugunu vurgulayan Erbas, “Allah Resulü Efendimiz en vefali insan. Rabbine vefali. 23 sene boyunca Rabbinin emirlerini her türlü sikintiya gögüs gererek insanlara ulastirdi. Bundan daha büyük bir vefa olur mu? Yeri geldi gögsü daraldi, günlerce bekledi. Bizler de kiymetli kardeslerim, iste burada hep birlikte sevgili Peygamberimizin dogum gecesi onu anmak ve anlamak ile mesgulüz. Onu ne kadar çok iyi anlarsak ona o kadar vefali bir ümmet olmus oluruz” seklinde konustu.



“Vefali insan söz verdigi zaman sözünü yerine getirir”

Müminin üç alameti oldugunu aktaran Erbas, sunlari kaydetti:

“Musallaya gelmeden önce birbirimize öyle vefali olalim ki, Allah resulü Efendimizin su hadis-i serifinde dikkat çektigi konulara öyle sarilalim ki Müminin alameti üçtür. Söz söyledigi zaman dogru konusur. Yalan söylemez. Söz verdigi zaman sözünü yerine getirir. Vefali insan söz verdigi zaman sözünü yerine getirir ve kendisine bir sey emanet edildigi zaman emanete riayet eder. Bazi hadis-i seriflerde bunlarin tersi de münafiklik alameti olarak tanimlanir. Münafigin alameti üçtür, konustugu zaman yalan söyler. Söz verdigi zaman sözünde durmaz. Kendisine bir sey emanet edildigi zaman da emanete ihanet eder. Demek ki imanla nifak bir arada olmaz.”

“Çocuklarimiza, gençlerimize, onun insanliga kazandirdigi bütün degerleri ögretmemiz gerekiyor”

Baskan Erbas, Hazreti Peygamber’in insanlar için en güzel örnek olduguna isaret ederek, “Çocuklarimiza, gençlerimize, ögrencilerimize onun insanliga kazandirdigi bütün degerleri ögretmemiz gerekiyor. Degerler egitiminde en büyük örneklik olarak Allah Resulü Efendimizi tanitmamiz, göstermemiz gerekiyor. Adalet onda, merhamet onda, sefkat onda, iyilik onda, kötülüklerden, haramlardan uzak durmak onda, zulümden insanlari kurtarmak onda, Bütün bunlarla ilgili eger vazifemizi güzel yaparsak iste Efendimiz aleyhisselatu vesselama vefa gösteren bir ümmet oluruz” dedi.



“Bize düsen de onun emanetine sahip çikmak”

Hazreti Peygamberin bir hadis-i serifinde, “Size iki seyi emanet birakiyorum, bu iki emanete sarildiginiz sürece yolunuzu sapitmazsiniz. Bunlardan birisi Allah’in kitabi Kur’an-i Kerim, ikincisi de Rasulünün sünneti” diye buyurdugunu aktaran Erbas, “Bize düsen de onun bu iki emanetine sahip çikmak. Emanete ihanet etmemek, vefa göstermek. Toplumumuzda her zaman vefayi yayginlastirmak. Evlat, babaya anneye vefakar olacak. Ögrenciler ögretmenlerine, küçükler büyüklerine vefakar olacak ve toplumda vefaya önem veren bir özellik gittikçe yayginlasacak” dedi.

Erbas, konusmasinin devaminda Mevlid Kandilinin önemi ve Hz. Muhammed’in hayatiyla ilgili bilgi verdi.

Programin sonunda camiye gelenlere Diyanet Isleri Baskanliginin Mevlid-i Nebi Haftasi’na özel olarak hazirladigi “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” isimli kitap ile Türkiye Diyanet Vakfi Yayinlari’ndan çocuklar için hazirlanan “Papatya ve Yegenleri” isimli kitaplar hediye edildi.
Kaynak: İHA