Damla Sulama Sistemi 'Çeltigin Baskenti'nde Alternatif Üretim Modeli Sunuyor

Edirne Ziraat Odasi Baskani Arabaci: 'Bu sistem sulama maliyetimizi düsürüyor, düzleme masrafimiz yok. Bugün ovada dekar basina 800 kilogram verim aliyorsak, burada (bayirda) 600 kilogram verim alsak bize ayni getiriyi saglayacak bir ürün oldugunu gördük' Üretici Nedim Meriç: 'Tamamina baktigimizda yüzde 60'a yakin bir maliyet avantaji sagliyor. Herkese öneririm. Bu yil 400 dönüm ektik, seneye 800 dönüme çikarmayi planliyoruz'

GÖKHAN ZOBAR - Edirne'de engebeli ve egimli arazilerin çeltik tarimina kazandirilmasi ve su tasarrufu saglamak amaciyla baslatilan "Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi Projesi", alternatif çeltik üretim modelinin olusmasini sagladi.

Ülkenin çeltik ihtiyacinin yarisina yakininin karsilandigi "çeltigin baskenti" olarak nitelendirilen kentte, "Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi Projesi" kapsaminda 32 üreticiye yüzde 75'i hibeli toplam 20 bin 320 kilogram sertifikali çeltik tohumu dagitildi, 930 dekarda ekim yapildi.

Damla sulama yöntemi ile dekara 800 ile 900 metreküp, tava sulama yöntemiyle ise 1500 ila 2 bin 400 metreküp su kullaniliyor. Damla sulama sistemiyle yüzde 60'a yakin su tasarrufu saglaniyor.

Tava sulama yöntemi kullanildiginda suyun bitki kök bölgesine ulastirilabilmesi için yillik 50 ile 60 litre arasinda yakit harcanirken, damla sulama yönteminde yakit tüketiminde yaklasik yüzde 50 tasarruf ediliyor.

Damla sulama yönteminde su kesildikten 5-7 gün, tava sulama yönteminde ise en az 10-15 gün sonra hasat yapilabiliyor. Hasat için de paletli biçerdövere ihtiyaç duyuluyor.

Damla sulama sisteminde dekar basina yaklasik 600 kilogram verim alinirken, söz konusu sistemdeki düsük maliyetler göz önüne alindiginda bu verimin oldukça basarili oldugu degerlendiriliyor.

Geleneksel üretimde ise dekar basina ortalama 800 kilogram verim aliniyor.

Edirne Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Arabaci, AA muhabirine, damla sulama sisteminin basarili oldugunu söyledi.

Bu sistemde geleneksel çeltik üretimine göre önemli oranda su tasarrufu saglandigina isaret eden Arabaci, "Geçen yil suyun önemini açik bir sekilde gördük Edirne'de. Suyun bol oldugu nehirlerimizde debi düstü ve zaman zaman su sikintisi yasadik. Görüyoruz ki damla sulama sistemiyle bayir arazilerde tesviye, herhangi bir düzleme islemi yapmadan damla sulama sistemini çekerek ürünü yetistirebiliyoruz." dedi.

Arabaci, çeltik basaklarinin dolgun ve bos tane olmadigini, ova arazilerde ekimi yapilan çeltiklere göre hiçbir eksigi bulunmadigini vurguladi.

Damla sulama sisteminin bayir arazilerde ve suyun oldugu bölgelerde alternatif ürün olarak ekilebilecegine dikkati çeken Arabaci, sunlari kaydetti:

"Bu sistem sulama maliyetimizi asagiya düsürüyor, düzleme masrafimiz yok. Bugün ovada dekar basina 800 kilogram verim aliyorsak burada 600 kilogram verim alsak bize ayni getiriyi saglayacak bir ürün oldugunu gördük. Ben önümüzdeki yillarda damla sistemiyle çeltik ekilisinin yayginlasacagini ve üreticilerin ilgi gösterecegini düsünüyorum. Çünkü gelisimi gayet güzel, sistem düzgün bir sekilde isliyor. Insallah bölgemizde yayginlasir. Edirne, Türkiye'nin çeltik ihtiyacinin yüzde 44'ünü karsiliyor, bayirlarda da ekilmeye baslanirsa Türkiye'nin tüm ihtiyacini karsilayacak seviyeye geliriz."

- Üretici damla sulama sisteminden memnun

Üretici Nedim Meriç de damla sulama sisteminin pek çok avantaji oldugunu dile getirerek, "Ovadan aldigimiz ürünün aynisini buradan alabiliyoruz. Hatiri sayilir devlet destekleri var, bu isin maliyetinin yaklasik yüzde 40'ini devlet sagliyor. Dekar basina 700 kilogram verim almayi bekliyoruz." dedi.

Meriç, söz konusu sistemin aile ziraati yapan üreticilere kolaylik sagladigini belirtti.

Damla sulama sisteminin gerek su gerekse de maliyetlerden tasarruf sagladigina dikkati çeken Meriç, sunlari söyledi:

"Ova arazilerde kiralama bedelleri anormal derecede yükseldi. Ova dekar maliyeti 3 bin lira olan bir arazide kar marji 200-300 liralara düstü, alinan riske göre çok yüksek. Buradaki maliyetler ise çok düsük. Aile ziraatina katkida bulunmasi açisindan damla sulama mükemmel bir yatirim. Suda büyük bir tasarruf sagliyor, tava sulama yöntemine göre yüzde 80'e kadar su tasarrufu olusturabiliyor. Yine elektrik, ilaç ve isçilik maliyetleri ayni sekilde daha tasarruflu. Tamamina baktigimizda yüzde 60'a yakin bir maliyet avantaji sagliyor. Herkese öneririm, bu yil biz 400 dönüm ektik, seneye 800 dönüme çikarmayi planliyoruz."

Kaynak: AA