BM Yeni Suriye Anayasasi Taslagi Hazirlanmasi Için Taraflarin Anlasmaya Vardigini Duyurdu

BM Suriye Anayasa Komitesi'nin 6'nci turu yarin basliyor BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, muhalif ve rejim es baskanlariyla ayni masada toplanti yapti Pedersen: 'Iki es baskan simdi sadece anayasa reformunun hazirlanmasi konusunda degil ayni zamanda anayasa taslaginin hazirlanmaya baslamasi konusunda hemfikir. Dogrusu bu hafta için yeni olan sey, Suriye'de anayasa reformu için anayasa taslak hazirlama sürecine baslamamiz'

Birlesmis Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, yarin baslayacak Suriye Anayasa Komitesi görüsmelerinin 6'nci turunda, taraflarin ilk kez yeni Suriye anayasasi reformu için taslak hazirlama sürecine baslama konusunda anlasmaya vardiklarini bildirdi.

Esed rejimi, sivil toplum kuruluslari ve Suriye muhalefeti temsilcilerinin her birinden 15'er kisiden olusan anayasanin "Küçük Grup" üyeleri, 8,5 ay aranin ardindan Cenevre'de yeniden bir araya geliyor.

Özel Temsilci Pedersen, BM Cenevre Ofisi'nde düzenledigi basin toplantisinda, bu sabah Esed rejimi, muhalifler ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileriyle ayri ayri görüstügünü aktardi.

Suriye Anayasa Komitesi'nin 25-29 Ocak 2021'de gerçeklestirilen 5'inci tur görüsmelerinin sonuçsuz kaldigina isaret eden Pedersen, "Söyle bir mutabakata ulastigimizi söylemekten memnuniyet duyuyorum: Iki es baskan simdi sadece anayasa reformunun hazirlanmasi konusunda degil ayni zamanda anayasa taslaginin hazirlanmaya baslamasi konusunda hemfikir. Dogrusu bu hafta için yeni olan sey, Suriye'de anayasa reformu için anayasa taslak hazirlama sürecine baslamamiz." dedi.

AA muhabirinin, Suriye'nin gelecegini belirleyecek anayasanin yazimi için daha kaç tura ihtiyaciniz var sorusuna ise Pedersen, "Bu soruya kisa bir cevabim olacak. Bilmiyorum. Toplantilarin bu hafta nasil gelisecegine bakacagiz." karsiligini verdi.

- Iki es baskan ayni masada

AA muhabirinin edindigi bilgiye göre, Pedersen basin toplantinin hemen ardindan BM Cenevre Ofisi'nde muhaliflerin es baskani Hadi el Bahra ve rejimin es baskani Ahmed Kuzbari ile ayni masada bulustu.

Toplantida BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci de hazir bulundu.

Böylelikle Anayasa Komitesi toplantilarinin basindan bu yana iki es baskanin ayni masada oturdugu görüldü.

150 üyenin katilimiyla 30 Ekim 2019'da baslayan ve 1 Kasim 2019'da sona eren açilis toplantilarinin ardindan Suriye Anayasa Komitesi'nin "Küçük Grup" diye adlandirilan 45 kisilik yazim kurulu, BM Cenevre Ofisi'nde 5 tur görüsme gerçeklestirmisti.

Suriye Anayasa Komitesi'nin 25-29 Ocak 2021'de gerçeklestirilen 5'inci tur görüsmelerinde taraflar ilk kez anayasanin içerigine odaklanarak yazim asamasina geçmeyi hedefliyordu. Fakat Esed rejimini temsil eden heyetin uzlasmaz tavirlarini sürdürmesi süreci tikamisti.

- Suriye Anayasa Komitesinin yapisi

Suriye Anayasa Komitesi, büyük ve küçük olmak üzere iki yapidan olusuyor.

Büyük yapi, komite üyelerinin tümünü kapsiyor ve rejim, muhalefet heyeti, sivil toplum temsilcileri olmak üzere 3 gruptan olusuyor.

Küçük yapi ise 3 listeden seçilen 15'er kisiden meydana geliyor ve anayasanin yazimindan sorumlu bulunuyor.

45 kisilik yazim kurulunun hazirladigi taslaklari, 150 kisilik büyük yapinin onaylamasi, karar alinmasi için ise üyelerin en az yüzde 75'inin "evet" oyu vermesi gerekiyor.

Komitenin iki es baskana sahip olmasi dikkati çekiyor.

Muhaliflerin es baskanligini eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Baskani Hadi el Bahra, rejimin es baskanligini ise önceki anayasayi hazirlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.
Kaynak: AA