Türkiye Kent Konseyleri Platformunun Genel Kurulunda 'Iklim Krizi' Ele Alindi

– Trakya Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Güler:–'Iklim degisikligine bagli olarak sulardaki yükselme ve alçalma yerlesim biçimini degistirmektedir. Dünya nüfusunu önemli kisminin kiyi alanlarinda yasadigini düsündügümüzde, kentsel sistemlerin bundan etkilenmemesi mümkün degildir'

Trakya Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Güler, iklim degisikliginin kiyilarda bulunan kentler üzerinde olumsuz etkiler olusturabilecegini söyledi.

Edirne Kent Konseyi ev sahipliginde Edirne Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçeklestirilen Türkiye Kent Konseyleri Platformu 27. Genel Kurulu'nda, "Iklim Krizi ve Kentler" baslikli sunum yapan Prof. Dr. Güler, iklim degisikliginin sel, kuraklik ve firtina benzeri dogal afetlere neden oldugunu ifade etti.

Iklim degisikliginin kentler üzerinde ciddi etkiler olusturmaya basladigini anlatan Güler, "Çünkü artik dünya nüfusunun büyük bölümü kentsel alanlarda yasiyor." dedi.

Güler, iklim degisikliginin gida güvenligi, insan sagligi, ekosistem ve su kaynaklarini olumsuz etkiledigini vurguladi.

Özellikle kiyi seridinde bulunan kentlerin olumsuz etkilere maruz kalabildigini dile getiren Güler, sunlari kaydetti:

"Iklim degisikligi kitlik, kentsel isi adasi etkisi, asiri hava olaylari gibi pek çok olumsuz etkileri kentler üzerinde olusturmaktadir. Bu sonuçlar kentlesme hizinin arttigi dönemde küresel isinmayla daha fazla karsi karsiya kalacagimizi gösterir. Kiyi nüfus alani çok önemli. Çünkü iklim degisikliginin en fazla etkiledigi kentler kiyilardaki kentler. Iklim degisikligine bagli olarak sulardaki yükselme ve alçalma yerlesim biçimini degistirmektedir. Dünya nüfusunun önemli kisminin kiyi alanlarinda yasadigini düsündügümüzde, kentsel sistemlerin bundan etkilenmemesi mümkün degildir."

Prof. Dr. Güler, iklim degisikliginden kaynakli sorunlari merkezi ve yerel yönetimlerin is birligi yaparak çözmesi gerektigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA