Hitit Üniversitesinden 'Giysi Ve Oyuncaklara' Avrupa Standartlarinda Analiz

Bilimsel Teknik Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Irfan Kurtbas: 'Biz akredite olarak Anadolu'da çok önemli bir test analiz merkezine dönüsmüs durumdayiz. Bunun ötesinde üniversite laboratuvari olarak akredite olan tek laboratuvariz' 'Özellikle bölgemizde ayakkabi üreticilerinin bu alanda ihtiyaçlarinin giderilmesi, Samsun gibi gümrük bölgesinden ülkemize giren oyuncaklarin analizlerinin gerçeklestirilmesi, ayrica bu kapsamda tüm bölgedeki yurt disindan gelen ve yurt içinde üretilen ürünlerin standartlara uygun olup olmadiginin belirlenmesi laboratuvarimizda gerçeklestirilecektir'

FATIH MEHMET KÜRKÇÜ - Hitit Üniversitesi, plastik oyuncak, giysi, ayakkabi ve türevi esyalarin analizinde uluslararasi standartlarda akredite laboratuvara sahip Anadolu'nun ilk üniversitesi oldu.

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Arastirma Merkezini (HÜBTUAM) plastik esyalarin test ve analizi konusunda yetkilendirdi.

HÜBTUAM Müdürü Prof. Dr. Irfan Kurtbas, AA muhabirine, arastirma merkezinde 2017'den bu yana giyecek, ayakkabi ve plastik oyuncaklarda ftalat, azo boyar gibi zararli maddelerin analizinde bölgeye hizmet verdiklerini söyledi.

O dönem içinde Ticaret Bakanligiyla yaptiklari ön görüsmelerde özellikle Anadolu'da, Avrupa standartlarinda test yapabilen akredite laboratuvar olmadigini, ürünlerin test için Istanbul bölgesine gönderildigini degerlendirdiklerini anlatan Kurtbas, "Bu bölgedeki ihtiyaçlar göz önüne alinarak özellikle ayakkabilardaki zararli madde tayinlerinin üniversitemizde yapilmasi için ön çalismalar gerçeklestirildi. Akreditasyon süreçleri gerçeklestirildi. Akreditasyon süreçlerine bagli olarak TÜRKAK tarafindan denetimden geçtik. Gelmis oldugumuz noktada, Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Arastirma Merkezi, özellikle plastiklerde, giysilerde ve ayakkabilarda ftalat azo boyar, pah, krom alti gibi zararli maddelerin analizleri konusunda akredite bir laboratuvar denetimini basariyla atlatti." dedi.

- Bölgede akredite olan tek laboratuvar

Yurt disi ve içinden gelen plastik oyuncak, ayakkabi ile giysilerin ve türevlerinin standartlara uygunluk testlerinin artik Hitit Üniversitesinde yapilabileceginin altini çizen Kurtbas söyle devam etti:

"Ticaret Bakanligiyla yaptigimiz ön görüsmelerin devaminda bölgemizde özellikle yurt disindan gelen, yurt içinde üretilen, insanlarin sagligini olumsuz yönde etkileyebilecek zararli maddelerin test ve analizlerinin gerçeklestirilmesi, saglikli ürünler olup olmadiginin belirlenmesi için laboratuvarimizda analizler gerçeklestirilecektir. Bölgemizde bu kapsamda hizmet veren bir laboratuvar bulunmamaktadir. Amacimiz, gelmis oldugumuz noktada hem ülkemize hem milletimize yararli sonuçlar sunmak."

Basta oyuncaklar olmak üzere plastik esya ve türevi ürünlerin, standartlara uygun üretilip üretilmedigi konusunda denetimlerin hayati önem arz ettigini vurgulayan Kurtbas, "Ucuz, islemesi daha kolay bir ham madde oldugu için plastik esyalarin piyasada giderek yayginlastigini görüyoruz. Dolayisiyla halk sagligini korumak ve kullanicilarin gönül rahatligi içinde bu ürünleri kullanabilmesini saglamak için bu ürünlerin düzenli olarak denetlenmesi gerekiyor." diye konustu.

- "Hitit Üniversitesi, Anadolu'nun test ve analiz merkezi olabilir"

Türkiye'de bu anlamda çogunlukla Istanbul bölgesinde analizlerin gerçeklestirildigine isaret eden Kurtbas sunlari kaydetti:

"Bakanlik tarafindan Anadolu'nun çesitli yerlerinde bu kapsamda yapilan piyasa denetiminden elde edilen ürünler Istanbul bölgesindeki akredite laboratuvarlara gönderilmekte, burada analizleri gerçeklestirilerek uygun olup olmadiklari belirlenmektedir. Biz akredite olarak Anadolu'da çok önemli bir test analiz merkezine dönüsmüs durumdayiz. Bunun ötesinde üniversite laboratuvari olarak akredite olan tek laboratuvariz. Özellikle bölgemizde ayakkabi üreticilerinin bu alanda ihtiyaçlarinin giderilmesi, Samsun gibi gümrük bölgesinden ülkemize giren oyuncaklarin analizlerinin gerçeklestirilmesi, ayrica bu kapsamda tüm bölgedeki yurt disindan gelen ve yurt içinde üretilen ürünlerin standartlara uygun olup olmadiginin belirlenmesi laboratuvarimizda gerçeklestirilecektir. Hitit Üniversitesi, Anadolu'nun test ve analiz merkezi olabilir."
Kaynak: AA