Prag'in Ünlü Isik Festivali Signal 2 Yil Aranin Ardindan Yeniden Basladi

Çekya’nin baskenti Prag’in en ünlü ve önemli festivallerinden biri olan Signal Festivali Covid-19 salgini nedeniyle verilen iki yillik aranin ardindan yeniden basladi.

Prag'in Ünlü Isik Festivali Signal 2 Yil Aranin Ardindan Yeniden Basladi
Çekya’nin baskenti Prag’in en ünlü ve önemli festivallerinden biri olan Signal Festivali, Covid-19 salgini nedeniyle verilen iki yillik aranin ardindan Karlinske Namesti Meydani’nda bulunan Aziz Cyril Methodius Kilisesi’nin dis cephesine projeksiyon ile yansitilarak gerçeklestirilen gösteri ile basladi.

Festival toplam 21 yerde tarihi binalar ile anit yapilarin dis cephelerinde ve bazi kapali ortamlarda gerçeklestirilecek. Festival, isik tasarimi, görsel ve dijital sanatlar ile yapay zeka ve ayni zamanda kavramsal sanat alaninda taninmis, Çek ve uluslararasi sanatçilarin tasarladigi eserlerden olusuyor.

Festival ilk olarak yapimci Martin Posta, küratör Jan Rolnik ve The Macula sanat grubundan sanatçi Amar Mulabegovic tarafindan organize edildi. 2010 yilinda The Macula ve Martin Posta tarafindan Prag’da bulunan tarihi eski sehir meydanindaki Astronomik Saat’in 600’üncü yil dönümü için hazirlanan video haritalama gösterisinin basarisindan sonra, Çekya’da aydinlatma sanatinin daha genis kapsamli bir sekilde sunulmasi fikri olustu.

Festivalin ilk yili için hazirliklar toplam 3 yil sürdü. Dünyanin her yerinden konunun en önemli isimlerini festivale dahil eden organizatörler, 2013 yilindan beri Prag Büyüksehir, Prag 1 ve Prag 2 belediyelerinin destekleri ile festivali dünyanin en önemli ilk 10 isik festivali arasina sokmayi basardilar. Bu sene Korona virüs salginin dünya ve insanlik üzerine olan etkilerini konu alan festival 17 Ekim’e kadar devam edecek.
Kaynak: İHA