Trabzon Yatirim Adasi Endüstri Bölgesi Istihdama Ve Ihracata Katki Saglayacak

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Suat Hacisalihoglu: 'Burada kamu adina altyapi olarak 1,61,8 milyar lira civarinda bir yatirim söz konusu. Biz geri dönüs hesaplarini da yaptigimizda devletimizin gerek yaratilan katma degerden gerekse kurumlar ve gelir vergilerinden bunu 2 yilda geri aldigini söyleyebiliriz' 'Ayni zamanda yaklasik 1,5 milyar ile 3 milyar dolar arasinda da yillik ihracat miktarinin olusabilecegini söyleyebiliriz'

GAZI NOGAY - Trabzon'un Arsin ilçesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin destegiyle yaklasik 1 milyar 800 milyon liralik yatirimla olusturulacak "Trabzon Yatirim Adasi Endüstri Bölgesi" projesinin hem istihdama hem de ihracata büyük katki yapmasi bekleniyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Suat Hacisalihoglu, AA muhabirine, kentin ve bölgenin sanayi yönünden gelismesine katki saglamak amaciyla özellikle orta ve yüksek teknolojide dünya ile rekabet edebilir bir duruma gelmek için stratejik plan çalismasi yaptiklarini söyledi.

Bu kapsamda çalistaylar düzenlediklerini ve çesitli ülkelerde incelemeler yaptiklarini anlatan Hacisalihoglu, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin stratejilerine de uygun olarak Trabzon'da bir endüstri bölgesi kurulmasi için çalismalara basladiklarini aktardi.

Hacisalihoglu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in basbakan oldugu 2013 yilinda projeyi kendisine sunduklarini ifade ederek, gerekli kanuni düzenlemelerin yapilmasinin ardindan Arsin ilçesindeki 2 bin 200 dönümlük bir arazinin Arsin Yatirim Adasi Endüstri Bölgesi olarak belirlendigini kaydetti.

Söz konusu alanin 2019'da "Trabzon Yatirim Adasi Endüstri Bölgesi" olarak Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdigini belirten Hacisalihoglu, endüstri bölgesinin fizibilite ve altyapi ile ilgili tüm uygulama projelerinin kasim ayinda tamamlanarak kendilerine teslim edilecegini bildirdi.

Hacisalihoglu, altyapi projesinin tamamlanma asamasinda olduguna isaret ederek, "Burada kamu adina altyapi olarak 1,6-1,8 milyar lira civarinda bir yatirim söz konusu. Biz geri dönüs hesaplarini da yaptigimizda devletimizin gerek yaratilan katma degerden gerekse kurumlar ve gelir vergilerinden bunu 2 yilda geri aldigini söyleyebiliriz." dedi.

- 20 binin üzerinde direkt istihdam

Projeyle 20 binin üzerinde direkt istihdamin olacagina dikkati çeken Hacisalihoglu, buna bagli olarak diger hizmet sektörleriyle iki kati seklinde olmak üzere bölgede önemli bir istihdam ortaya çikacagini söyledi.

Hacisalihoglu, mütesebbislerin gerçeklestirecegi yatirimlarin yaklasik yüzde 24'ünün devlet tarafindan desteklerle geri ödeneceginin altini çizerek, gerek yatirimci gerekse devlet açisindan bu yatirimin çok verimli oldugunun fizibilite raporlarindan da ortaya çiktigini belirtti.

Yatirimla birlikte bölgede teknolojik üretim yan sanayinin gelisecegini belirten Hacisalihoglu, sunlari kaydetti:

"Ayni zamanda yaklasik 1,5 milyar ile 3 milyar dolar arasinda da yillik ihracat miktarinin olusabilecegini söyleyebiliriz. Dolayisiyla bu projenin etkisine baktigimiz zaman bölgenin gelisimine, bir metropol ve cazibe merkezi olan Trabzon'un gelisimine ve ülkenin refah seviyesinin yükselmesine de önemli bir katki saglayacaktir. Bu bakimdan bu proje sadece sehrimizin ve bölgemizin degil ülkemizin bir projesidir."

Projeye geçmisten beri uluslararasi ilginin fazla oldugunu, Güney Koreli, Çinli is adamlarinin bölgeye gelerek kendilerinden bilgi aldiklarini anlatan Hacisalihoglu, "Bu konuda önümüzdeki günlerde görüsmelerimiz devam edecek. Son zamanlarda özellikle Hindistan ve Hollanda'nin dikkatlerini buraya çevirmeleri de ayri bir gündem olusturmaya basladi." diye konustu.

Hacisalihoglu, devlet yatirimi olan projenin 2022 yatirim programina alindigi takdirde 2024'te tamamlanacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA