Sigara Ve Alkol Kullanimi Bu Kanserin Riskini Arttiriyor

Prof. Dr. Atilla Kurt, ilk dogumunu 30 yasindan sonra yapmis kadinlar ile hiç dogum yapmamis olanlarin meme kanserinde riskli grupta yer aldiklarini söyledi.

Sigara Ve Alkol Kullanimi Bu Kanserin Riskini Arttiriyor
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Atilla Kurt, 15 Ekim Dünya Meme Kanseri Farkindalik Günü dolayisiyla açiklamalarda bulundu.

"En sik ölüme neden olan kanser tipi"

Meme kanserinin ülkemizde ve dünyada kadinlarda en sik görülen ve ayni zamanda en sik ölüme neden olan kanser tipi oldugunu söyleyen Prof. Dr. Kurt, “Meme kanserinin olusmasinin bazi risk faktörleri vardir. Bunlari genel olarak siralayacak olursak; obezite, spordan uzak, fiziksel aktiviteden uzak bir hayat sürdürmek. Ilk dogumunu 30 yasindan sonra yapmis ve hiç dogum yapmamis olanlarda, dogum kontrol hapi veya igne kullananlarda, erken adet görmüs veya geç menopoza girmis kisilerde risk yüksektir. Ayrica menopoz sonrasinda hastalarin aldigi hormon tedavileri, sigara ve alkol kullanimi meme kanseri riskini artiran faktörlerdendir. Nadir olarak da erkekler de meme kanserine yakalanabilir” dedi.

“Yaslandikça bu kansere yakalanma ihtimali daha da artar”

Meme kanserinde yas faktörünün önemli olduguna deginen Kurt, yaslandikça meme kanserine yakalanma riskinin arttigini söyleyerek, “Yaslandikça bu kansere yakalanma ihtimali daha da artar. BRCA-1 ve BRCA-2 genleri meme kanserine yatkinligi isaret eder. Bu genlere sahip bireylerde meme kanseri gelisme riski yüksektir. Ayrica aile meme kanseri olan birinin olmasi. Hastalari muayene etmeden evvel bu risk faktörlerini mutlaka sorgulariz. Meme basinda ve memede agri olmasi, meme derisinde kasinti veya belirgin cilt lezyonu, egzama gibi döküntülü, pullu degisikler, meme basinin çekilmesi, meme basinda portakal kabugu görünümü olusturacak cilt lezyonu, tek tarafli meme basi akintisi ve koltuk altinda ele gelen kitlenin olmasi. Bunlar meme kanserinin belirtileri olarak kabul edilmekte” ifadelerini kullandi.

“Erken tani tedavinin basariya ulasmasi sansini artirir”

20 ve 40 yas arasindaki saglikli kisilerin ayda bir kendi kendilerine meme muayenesi yapmasi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Kurt, kisinin hiçbir sikayetinin olmasa bile 2 yilda bir muayene olmasi gerektigini belirterek, “Meme kanserinde erken tani tedavinin basariya ulasma ve hastanin hayatta kalma sansini arttirir. Erken teshiste önemli faktör kisinin bu konuda bilinçlendirilmesidir.” diyen Prof. Dr. Kurt konusmasini; “40 ila 70 yas arasindaki bayanlarda ise ayda bir kez kendi kendine muayenesinin yapilmasi, yilda bir de doktor muayenesinin yapilmasi ve 2 yilda bir de. Mamografi çekilmesi önerilen takip yöntemidir” sözleriyle sonlandirdi.
Kaynak: İHA