Safra Kesesinde Tedavinin Önemi

Genel Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Kadir Seker, "Safra kesesi hastaliklari tedavi edilmedigi takdirde çok tehlikeli bir durum olusturabilir ve uzun süreli sonuçlar ortaya çikarabilir" dedi.

Safra Kesesinde Tedavinin Önemi
Hiçbir belirti göstermese de bir gece ansizin ortaya çikabilen ve siddetli bir karin agrisi ile hastaneye gitmenize neden safra kesesi hastaliklari hakkinda bilgi veren Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Kadir Seker, "Karaciger tarafindan üretilen, yagli gidalarin sindirimi için gerekli enzim adi verilen maddeleri içeren sari renkteki siviya Safra denilmektedir. Safra yollari ile mide çikisindaki onikiparmak bagirsagina salgilanir. Bir kismi da safra kesesinde depolanir. Safra kesesi karacigerin alt kisminda bulunan, karacigerden salgilanan safranin toplandigi yerdir. Kese içindeki yogunlastirma islemi sirasinda hatali gelisen bir dizi kimyasal reaksiyon sonucunda safranin kristallesmesi yani çamur ve tas olusumu gelisir halk arasinda safra kesesi taslari olarak da adlandirilir" diye konustu.

Hastaligin belirtisi ve sikayetlerini söyleyen Dr. Kadir Seker, “Safra kesesi taslarinin görülme riski yas ilerledikçe artar. Kadinlarda daha sik görülür. Asiri kilolular, Kolesterol seviyesi yüksek olanlar her zaman daha fazla risk altindadir. Genetik yatkinlik bu hastalikta da önemlidir. Safra kesesi hastaliklari toplumda sikça rastladigimiz bir hastalik grubundadir. Genel cerrahi polikliniklerine gelen hastalarin 3’te 1 bu hastaligin olusturdugu sikayetleri ile gelir. Bu sikayetler siskinlik, hazimsizlik, omuza vuran agri bu belirtiler bazen mide sikayetleri ile karistirilir. Birçok hastaya mide koruyucu tedaviler verilir fakat hasta hiç mutlu degildir ve sikayetleri devam eder. Hastalara bu anlamda yapilan muayene ve ultrasonografi sonucunda safra kesesinde tas oldugunun tespiti yapilir” ifadelerini kullandi.

Tedavide cerrahi yöntem

Hastaligin tedavi yöntemlerine deginen Dr. Seker, “Safra kesesi iltihabinda (Kolesistit) ise en yaygin belirtiler kusma ve bulantidir. Beraberinde yine karinda, sirtta, sag kürek kemiginin altinda agri sikayetleri mevcut ise safra kesesi iltihabindan süphelenmek gerekir. Tedavi edilmedigi takdirde çok tehlikeli bir hal alabilir ve uzun süreli sonuçlari olur. Hastanin durumuna göre tedavi de cerrahi yöntem uygulanir. Semptomatik safra kesesi sikayeti olan hastalarda safra kesesi taslar ile birlikte çikartilir. Hastada ameliyat sonrasi safra kesesi alinmasina bagli bir fonksiyonel eksiklik olusmaz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA