Patates Hasadi Kova Firlatmayla Basladi

Karaman’da ekimi yapilan cipslik patatesin hasadi, isçilerin patatesleri topladiklari kovalari havaya firlatmasiyla basladi.

Patates Hasadi Kova Firlatmayla Basladi
Karaman’da çiftçiler ile firmalar arasinda anlasmali ürün ekimi her geçen yil artiyor. Merkeze bagli Burunoba köyünde anlasmali olarak 4 bin dekar alanda ekilen cipslik patatesin hasadi yapilmaya baslandi. Isçilerin patatesleri topladiklari plastik kovalari topluca havaya firlatmasi ise ilginç görüntü olusturdu. Toplama ve depolama dahil 120 kisinin çalistigi tarlada 15 bin ton patates rekoltesi bekleniyor.

“ÇIFTÇI OLARAK BIZLERIN TEK SORUNU SUDUR”

Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, hasadi baslayan patates tarlasinda incelemelerde bulundu. Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, Burunoba köyünde yaklasik 10 yildir anlasmali cipslik patates ekimi yapildigini söyledi.

Bölgede üretimle ilgili yapilan her çalismanin kendilerini mutlu ettigini ifade eden Bayram, “Çiftçiler olarak bizlerin tek sorunu sudur. Suyla sorunumuz olmadigi sürece bu çiftçi her türlü üretimi yapip Türkiye’nin tüm ihtiyaçlarini karsilayacak güce ve imkana sahiptir. Burada üretilen patates Türkiye’nin önemli markalarina gidiyor. Bir firmamiz yaklasik 4 bin dekar alanda ekim yapiyor ve 15 bin ton da rekoltesi var. Üstelik tohumlugunu da kendisi üretiyor. Bu da Karaman’da örnek bir üretimdir" dedi.



“REKOLTE DÜSÜKLÜGÜNDEN PATATES FIYATLARI YÜKSELEBILIR”

Bayram, kurakliga bagli olarak rekolte düsüklügünden dolayi bu kis, patates fiyatlarinin biraz yükselebilecegini ifade ederek, “Oda baskani olarak ürünlerin hasat zamanlarinda mutlaka arazileri gezip üreticiyle görüsüyorum. Geçtigimiz yila baktigimiz zaman bu tarlada dekar basi 6 ton ürün alinirken, bu yil 1 ton düsüs oldugu söyleniyor. Bu düsüsün kurakliktan dolayi oldugunu düsünüyorum. Bunun da fiyata yansimasi kaçinilmaz. Suan tarlada cipslik patatesin kilosu 2 lira ile 2.5 lira arasinda satiliyor" diye konustu.



“TÜRKIYE GENELINDE PATATES ÜRETIMI DÜSÜK”

Firma sahibi Fuat Bedlek de Karaman’da 10 yildir anlasmali olarak patates ekimi yaptirdigini söyledi.

Bedlek, “Üretimimiz fazla oldugu için burada soguk hava deposu yaptik. Üretilen patatesi boylama yaptiktan sonra tahta kasalarla depomuza koyuyoruz. Oradan da tirlarla cips fabrikalarina gönderiyoruz. Yasanan kuraklik nedeniyle bu yil, önceki yillarda aldigimiz verimi alamadik. Ben ülke genelinde patates eken arkadaslarima sordugumda bana verim düsüklügü oldugunu söylüyorlar. Bu yil Türkiye genelinde patatesin üretimi düsük olacak. Bu nedenle de fiyatlarin normal fiyatin üzerine çikacagini düsünüyorum. Hasat zamaninda patatesin fiyatin uygun olmasi gerekirken, bizim de beklemedigimiz üst rakamlarda gidiyor. Kisin daha da yükselecegini tahmin ediyorum” diye konustu.

Tarla sahibi Ramazan Sayma ise, "Ben bu patatesi 5 yildir anlasmali olarak ekiyorum. Geçen yilara göre verimimiz kurakliktan dolayi fazla olmayacak. Dekar da 1.5 ton gibi bir kaybimiz var” dedi.

(Mehmet Dagli /IHA)
Kaynak: İHA