Meriç Ve Tunca Nehirlerinin Debileri Yükseldi

Trakya ve Edirne Bölgesinde son 72 saatte yasanan siddetli yagislarin ardindan Meriç ve Tunca nehirlerinin su seviyelerinde artis gözlendi.

Meriç Ve Tunca Nehirlerinin Debileri Yükseldi
Bölgede yasanan siddetli yagislarin neticesinde, nehirlerde kurakliktan dolayi olusan kum adaciklari ve yosunlarin neredeyse tamaminin sular altinda kaldi. Hemen hemen her yil bölgede taskin tehlikesi barindiran Meriç ve Tunca nehirlerinin bu yil kuraklikla gündeme gelmisti. Su debileri, bu kez de bölgede son 72 saatte yasanan siddetli yagislarin ardindan tekrar yükselmeye basladi.

Nehirlerin, suan kum adaciklari ve yosunlarin bir kisminin sular altinda kalirken, yagislarin ayni sekilde devam etmesi durumunda ise debilerin daha da fazla yükselmesi bekleniyor.

Yagmurla birlikte Tunca ve Meriç nehirlerinin seviyesinin yükseldigini dile getiren Sami Bilgin, “Buralar tamamen akmaz haldeydi. Yagmur yaginca kum adaciklari gitti, yosunlar kayboldu. Aslinda baktigin zaman görünümünden fark ediyor her sey. Öbür tarafta Bulgaristan’da ki yagislarinda büyük etkisi var. Son gördügümüzde tamamen kum adaciklari vardi. Sanki var, yok gibiydi. Suanda gayet güzel ve daha da güzel olacak, seviye yükseldi ve kum adaciklari ortadan kalkti. Çirkinlikler kalmadi” dedi.



"KISIN NEHRIN DEBISI YÜKSELIYOR"

Kurak geçen yaz aylarinda Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerini düstügünü ve son 2 gündür yagan yagmurla birlikte kum adaciklarinin kapandigini ifade eden Mustafa Kemal, “Küresel isinmadan dolayi kuraklik ilimizde de görülmekte. Yaz aylarinda kum adaciklari baya bir olusuyor. Bulgaristan ve Yunanistan’daki barajlardan da su gelme engelleniyor. Bu sebeple su seviyesi baya düsüyor. Bu Edirne’deki tarimla ugrasan çiftçiler içinde zorluklar çikariyor. Sonuçta çiftçilikle geçimini saglayan bir il. Ayçiçegi olsun, çeltik tarlalari olsun etkileniyor. Bu günlerde yagislar bereketli artislar baya bir oldu. Tunca ve Meriç’in tasidigi su suanda yükseldi. Kisin nehrin debisi yükseliyor. Kisin nehrin tasidigi topraklar yazin suyun debisinin düsmesiyle nehir yataklarinda kum adaciklari olusturuluyor” ifadelerini kullandi.

Su seviyesinin yükselmesiyle yosun, kum adaciklari ve çöplerin kayboldugunu vurgulayan Çagatay Can Tasmali seviyenin daha da yükselmesi gerektigini söyledi.



“SON 2 GÜNDÜR YAGAN YAGMUR SEBEBIYLE TUNCA NEHRINDE OLUSAN KURAKLIK YOK ODU”

Son 2 gündür yagan yagmur sebebiyle nehirlerin artigini belirten Dogukan Polat, “Son 2 gündür yagan yagmur sebebiyle Tunca nehrinde olusan kuraklik yok odu. Su seviyesi 2 günde yükseldi ve daha da yükselmesini istiyoruz. Buradan hayvancilik ile geçimini sagliyor, tarimla ilgileniyor. Suyun yükselmesi güzel olur. Yagmur yagsa da, yagis olsa da seviyesi yükseldikçe temizlenmeye basliyor. Yani akinti fazla oldugu için çöpleri diger tarafa götürüyor ve rahat rahat toplaniyor” seklinde konustu.



“HERHANGI BIR TASKIN RISKI YOK”

DSI 11. Bölge Müdürlügü verilerine göre ise, bölgede son yasanan siddetli yagislarin etkisiyle her iki nehrin mevcut debilerinin yaklasik iki kat arttigi bildirilirken, söz konusu artisin herhangi bir taskin riski tasimadigi kaydedildi.

(Mehmet Basmaci - Sener Urfa /IHA)
Kaynak: İHA