Kolombiya'dan Panama'ya Nehirden Geçmek Isteyen 4 Göçmen Boguldu

Kolombiya'dan Panama'ya nehir yoluyla geçmek isteyen göçmenlerle dolu sandalin alabora olmasi sonucu biri bebek, 4 kisi hayatini kaybetti.

Kolombiya basininda çikan habere göre, ülkenin Antioquia yönetim bölgesine bagli Necocli kasabasindan nehir yoluyla Panama'ya geçmek isteyen göçmenlerin bulundugu sandal devrildi.

Yetkililer, kazada 1'i bebek, 4 kisinin bogularak yasamini yitirdigini, arama kurtarma çalismalarinin ise sürdügünü kaydetti.

Görgü taniklarinin iddiasina göre, sandalda kapasitenin çok üzerinde göçmenin bulundugu öne sürüldü.

Kolombiya Ombudsman Ofisi müdürü Carlos Camargo, nehri kaçak ve dayaniksiz sandallarla geçmeye çalisan göçmenlerin, hayatlarini tehlikeye attigina dikkati çekerek, "Olaydan büyük üzüntü duyuyoruz, ulusal ve yerel yetkililerin bu insanlarin durumuna daha fazla özen göstermesi gerekir." ifadesini kullandi.

Kasabanin 4 bin 500 civarinda olan nüfusunu dörde katlayan ve sayilari 20 bini geçen göçmenlerin, yetersiz altyapi ve sosyal imkanlar nedeniyle yeni bir insani krizle karsi karsiya kalinmasindan endise ediliyor.

- Hedef ABD

Ülkelerindeki içi karisikliklar ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle ABD'ye ulasmak isteyen binlerce göçmen, Kolombiya Panama sinirinin açilmasini talep ediyor.

Kolombiya ile Panama arasinda yapilan göç anlasmasi geregi her gün 500 kisi tekneler araciligiyla Panama'ya gitmek için bilet satin aliyor.

Ülkenin Panama sinirina yakin sahil kasabasi Necocli’de göçmenlerin, yasa disi gruplar tarafindan kontrol edilen ve "Darien Gap" olarak bilinen ormanlik alani geçerek Panama’ya ve ardindan ABD’ye ulasmak istedigi belirtiliyor.

Bu yil, iki ülke sinirini asarak ABD'ye ulasan düzensiz göçmen sayisinin 19 bini geçtigi tahmin ediliyor.

Kaynak: AA