Karadeniz'de Sel Ve Heyelan Ordu'da Tartisildi

Karadeniz Bölgesi’nde siklikla yasanan, can ve mal kayiplarina yol açan sel, taskin ve heyelanlarin degerlendirmesi amaciyla Ordu Büyüksehir Belediyesi tarafindan ‘Karadeniz Bölgesi’ndeki Sel-Su Baskini, Taskin ve Heyelanlarin Degerlendirilmesi Çalistayi’ düzenlendi.

Karadeniz'de Sel Ve Heyelan Ordu'da Tartisildi


“Sellerin belli bir periyodu yok”

Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen çalistayda konusan Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, sel, taskin ve heyelanlarin tüm Türkiye’nin özellikle de Karadeniz’in derdi oldugunu belirtti.

Sellerin beklenen bir periyodu olmadigina dikkat çekken ve yapilan çalistayin bu sorunlarin tespiti için önemli oldugunu dile getiren Baskan Güler, “Bu yilda sel ve taskinlar canimizi yakti. Bunlari degerlendirmek, sebeplerini tespit etmek amaciyla bu toplantimizi gerçeklestiriyoruz. Karadeniz’in derdi bu, çocuklugumuzdan bu yana bu selleri yasiyoruz. Artik belli dönemlerde degil 12 ay seller yasanabiliyor. Artik selin beklenen bir periyodu yok. Bu durumda bize sürekli olarak teyakkuz içinde olmamizi ve tedbirler almamizi gösteriyor” dedi.



“Her zaman tedbirli olmamiz gerekiyor”

Yasanan sel ve taskinlarin sebepleri ve bu sorunlara yönelik çözümler ürettiklerini aktaran Baskan Güler, söyle konustu: ”Bunlarin sebepleri basinda küresel isinma geliyor. Yapilan tüm çalismalari iyi etüt ederek yapmamiz gerekiyor. Bir diger husus hava kirliligi. Karbondioksit salinimi artinca bütün denge bozuluyor. Bunun üzerine bizler yenilenebilir enerji yasasini çikarttik. Günes ve rüzgar enerjisini devreye koyarak karbon salinimin önüne geçmeyi hedefledik. Yasanan bu olaylarla birlikte Ordu Büyüksehir Belediyesi ve OSKI ile beraber Su Verimliligi Yasa Tasarisi’ni sorumlulugumuz olmamasina ragmen bir sosyal sorumluluk olarak biz hazirlayip Bakanligimiza teslim ettik. Suyun yönetilmesi gerekiyor. Sadece miktari degil her yönü degerlendirilmeli. Su iyi yönetilirse daha uygun hareket edilebilir ama yönetilmiyorsa seller, heyelanlar bize ders verir. Bu yil Karadeniz Bölgemizin genelinde büyük afetler yasandi. Ordu’da etkili olan yagislarda aldigimiz tedbirlerle en zarar ile atlattik ama bunun bir ölçüsü yok. Her zaman tedbirli olmamiz gerekiyor. Bugün de uzman arkadaslarimizin katilimi ile çalismalar yaparak isin entelektüel boyutu ile birlikte ekonomik boyutunu, çevre boyutunu hepsini degerlendirmemiz gerekiyor”

“Sel, Karadeniz’in kaderi olmamali”

Programa katilan Ordu Milletvekili Senel Yediyildiz, sel ve taskinlarin Karadeniz’in makus kaderi oldugunu belirtti.

Yediyildiz, “Bu makus kader Karadeniz’de geçmisten bu yana hep var. Biz bu sellere önlem almak adina bugün bu çalistayi gerçeklestiriyoruz. Hem devletimiz hem de kurumlarimiz yasanan bu afetlerin giderilmesi için elinden gelen gayreti gösterecegine yürekten inaniyorum. Bu tür çalistaylarin devamini diliyor, düzenlenen çalistaydan hayirli sonuçlar almayi ümit ediyorum” seklinde konustu.



“Su kültürü olusturmaliyiz”

Ordu Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen çalistaya konusmaci olarak katilan Cumhurbaskanligi Yerel Yönetim Politikalari Kurulu Baskanvekili Cumhurbaskani Basdanismani Prof. Dr. Sükrü Karatepe’de konusmasinda sel, taskin ve heyelanlarin sebepleri üzerine tarihsel süreçlerden bahsederek katilimcilara örnekler üzerinden bilgiler verdi.

Temelde suyun önemine ve su kültürünün olusmasina ihtiyaç olduguna deginen ve yapilan toplantinin suyun degerini ön plana çikaracagini aktaran Karatepe, “Bizlerde Yerel Yönetim Politikalari Kurulu olarak üç yildan bu yana su politikasi çalisiyoruz. ‘Su Sura’si ve bu tür toplantilarda elde ettigimiz bilgilere göre Sayin Cumhurbaskanimiza bir su politikasi olusturmasi yönünde öneride bulunacagiz. Bu bakimdan Ordu Büyüksehir Belediye Baskanimiz çok degerli bir is yapiyor. Toplantinin düzenlenmesinde emegi geçen herkese ve tüm konusmacilara tesekkür ediyorum” açiklamasinda bulundu.

Çalistay belediyeler ve kurumlarin sunumlarinin ardindan sona erdi. Çalistaya Ordu Valisi Tuncay Sonel, ilçe belediye baskanlari, bürokratlar, genel müdürler ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: İHA