'Kanser Hastalari Ve Hasta Yakinlari, Bakimlarini Üstlenen Kisiler Olarak, Lütfen Asilarinizi Olun'

Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Anabilim Dali Hematoloji Bilim Dali Üyesi ve Ankara Onkoloji Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntas, LÖSEMA Kurucu Baskani olarak katildigi 11’inci LÖSEMA Kongresi’nde basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Prof. Dr. Fevzi Altuntas, “Lütfen kanser hastalari ve hasta yakinlari, bakimlarini üstlenen kisiler olarak asilarinizi tamamlayin. En az iki doz asinizi mutlaka olun” dedi.

'Kanser Hastalari Ve Hasta Yakinlari, Bakimlarini Üstlenen Kisiler Olarak, Lütfen Asilarinizi Olun'
Prof. Dr. Altuntas, “Lösemiler eriskinlerde daha sik görülmekte ve daha agir seyretmekte. Eriskin lösemilerinde de farkindaligin artirilmasi ve bilinçlenmenin artirilmasina ihtiyaç var. Ülkemizde lösemi tedavisinde hakikaten iyi bir noktadayiz. Gerek ilaç tedavisi, gerek kök hücre tedavisi ve hücresel tedaviler konusunda, özellikle de akilli ilaçlar konusunda çok iyi bir noktadayiz” ifadelerini kullandi.

“HER TÜRLÜ KANSERIN PARMAK IZINI ÇIKARABILIYORUZ VE BUNA YÖNELIK TEDAVILER VE BUNA YÖNELIK TAKIP PARAMETRELERI GELISTIRIYORUZ”

Kanser tedavilerinde yeni gelismelerin de kaydedildigine dikkat çeken Prof. Dr. Altuntas, “Kanser tedavisi immünolojik ve teknolojik gelismeler ile kanserde artik ‘parmak izi’ dönemi dedigimiz yani bir kanserin parmak izini çikarabiliyoruz. Yani her türlü kanserin parmak izini çikarabiliyoruz ve buna yönelik tedaviler ve buna yönelik takip parametreleri gelistirmekteyiz. Kanserin parmak izine göre, yani parmak izinden kastimiz detaylandirilmasi, çok ince detayina kadar immünolojik, moleküler, çok detaylanarak hedef tedaviler dedigimiz; hedefe yönelik tedaviler, kisisellestirilmis tedaviler dedigimiz bu parmak izlerine göre her insanin parmak izi nasil farkliysa kanserlerin de özellikleri farkli. Bu gerek tanida, gerek takipte, gerekse tedavide son derece önemli. Ülkemizde son dönemde çok önemli mesafeler kat ettik ve kat ediyoruz. Hedef tedaviler de önümüzdeki süreçte çigir açacaklar” seklinde konustu.



“CAR-T HÜCRE TEDAVISI DEDIGIMIZ HASTALIKTA ÇIGIR AÇAN TEDAVIYI KLINIK ARASTIRMALAR KAPSAMINDA UYGULADIK”

Car-T hücre tedavisinin de kanser üzerine kullanildigini ve çalismalarin devam ettigini kaydeden Prof. Dr. Altuntas, “Car-T hücre tedavisi. Biz kendi hastanemizde bu Car-T hücre tedavisi dedigimiz hastalikta çigir açan tedaviyi klinik arastirmalar kapsaminda uyguladik. Car-T hücre tedavisi bagisiklik hücrelerini güçlendirme, silahlandirma, kuvvetlendirme ve kanser hücrelerini spesifik olarak taniyip öldürme yönünde son derece etkili bir yöntem. Son derece bilgi birikimi, teknik altyapi ve nitelikli bir altyapi isteyen son derece de pahali bir tedavi yöntemi. Çalismalara bakildigi zaman gelecek için umut vaat etmekte. Önümüzdeki süreçte ülkemizde daha yaygin hale gelecektir” diye konustu.



“YENI TEDAVILER UMUT SAÇMAKTA, UMUT VAAT ETMEKTE ANCAK UNUTMAYALIM KI UNLARIN BIRÇOGU HALA KLINIK ARASTIRMA DÜZEYINDE”

Yeni tedavilerin de umut vaat ettigine dikkat çeken Altuntas, “Yeni tedaviler umut saçmakta, umut vadetmekte ancak unutmayalim ki unlarin birçogu hala klinik arastirma düzeyinde. Bu nedenle de biraz daha sabirli olmak lazim. Bunlari da her derde deva gibi hastalara sunmamak lazim. Ama umut da vermek lazim, umutsuzluga sevk etmeden ümit isigi olmak lazim. Burada da önemli bir mesafe kat ettigimizi söyleyebilirim” dedi.



“TEKNOLOJININ GELISMESI ILE BERABER YAPAY ZEKA UYGULAMALARI DA KANSER TEDAVILERINDE BASLADI”

Kanser tedavilerinde ve takibinde yapay zekanin da önemli bir yere sahip oldugunu belirten Altuntas, “Kanser, dünyada ve bizde tabi ki teknolojinin gelismesi ile beraber yapay zeka uygulamalari da kanser tedavilerinde basladi.

Olmazsa olmazlardan biri yapay zeka. Yapay zeka ile tanida, tedavi ve takipte hemen hemen her seyin standardize edildigi bir yapi düsünün. Ne yüklerseniz orada hatanin minimize oldugunu düsünün. Önümüzdeki dönemde yapay zeka kanserin tanisinda ve takibinde çigir açacaktir. Ancak burada ne kadar haziriz ve hazirlikliyiz? Bu konuda gerek akademik merkezlerimiz, gerekse kanserle ugrasan STK’larimiz, kurullarimiz, her konuda hazirlikli. Bu konuda dünyada çok hizli çalismalar olmakta. Yani yapay zeka yakin süreçlerde kanserin yönetiminde önemli söz sahibi olacak” ifadelerini kullandi.

“LÜTFEN KANSER HASTALARI VE HASTA YAKINLARI, BAKIMLARINI ÜSTLENEN KISILER OLARAK ASILARINIZI TAMAMLAYIN”

Kanser hastalarinin Covid-19 hastaligina karsi yüksek riskli grupta yer aldigini, dolayisiyla da asilarini mutlaka eksiksiz olmalari gerektigini vurgulayan Altuntas, “Lütfen kanser hastalari ve hasta yakinlari, bakimlarini üstlenen kisiler olarak asilarinizi tamamlayin. En az iki doz asinizi mutlaka olun. Bu konuda Saglik Bakanligi’nin talimatlarina uyalim. Kanser hastalari ve yakinlari asilarimizi olalim ve bu sekilde de önlemlerimizi alarak artik beklemeyelim merkezlerimize basvuralim. Çünkü kanser hastalarinin asi olmadiklari zaman Covid-19’a yakalanma oranlari, yakalandiklari zaman da agir geçirme, mekanik ventilasyona baglanma ve yogun bakimda kalma oranlari ile süreleri uzamakta” dedi.

(Utku Simsek - Yunus Özkan /IHA)
Kaynak: İHA