Istanbul Havalimani 'Isaret Dilini' Seçti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin Erisilebilirlik Belgesi için denetime giren IGA, Istanbul’da bu belgeyi alan ikinci kurum oldu.

Istanbul Havalimani 'Isaret Dilini' Seçti
Istanbul Havalimani, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin Erisilebilirlik Belgesi için denetime giren ve Istanbul’da bu belgeyi alan ikinci kurum oldu.

"Istanbul Havalimani Isaret Dilinde Isaretini Ariyor" yarismasinin sonucunun açiklandigi toplantida konusan, IGA Havalimani Isletmesi Icra Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, en önem verdigi konulardan birinin erisilebilirlik oldugunu anlatti.

Kendisinin de 21 yasinda otistik bir kizi oldugunu belirten Samsunlu, sunlari söyledi:

"Engellilerle yasayan aileler de kendi çocuklariyla yasadiklari her gün bir gün sonrasini düsünerek yasiyor. bugün Bu konuda devletimizin bir alkis hakki var, yaptiklari gerçekten müthis. verdikleri maddi destek, verdikleri egitim destekleri, barinma destekleri çok net söyleyebilirim bunu bir engelli babasi olarak söylüyorum. Yasam bir test ve bu testin içinde en iyisini yapmak zorundayiz. Bugün varim, yarin yokum ve bu çocuk ne yapacak? Bu konuda devletimizin bir alkis hakki var. Bu konuda gerçekten verdikleri maddi destek ve egitim, barinma destekleri olarak Türkiye'de verilen hiçbir imkan baska hiçbir ülkede yok. Burada havalimanimizi herkes için özgür ve erisilebilir hale getirdik. Bunun sonucunda da kendi yaptiklarimizi denetlemek ve belgelemek istedik. Onun için Istanbul Valiligimizden sonra bu belgeyi alan ikinci kurumuz. Burada bagimsiz olarak farkli kategorideki engel kesimlerine ait noktalari birlikte denetledik. Mesela otistik çocuklarin sakin ortamlara ihtiyaci var. Onun için hem kara hem hava bölümünde özel yolcu odalari olusturduk."

Toplantiya Samsunlu'nun yani sira, Türkiye Beyazay Dernegi Onursal Baskanligi görevini yürüten ve AK Parti eski milletvekili Lokman Ayva, Isaret Dili Tercümani Nurben Kendirli, IGA Yolcu Deneyimi Dizayn Sorumlusu Hilal Kahraman ve bazi çalisanlar katildi.

Isaret dili tercümani tarafindan tercüme edilen toplantida söz alan Türkiye Beyazay Dernegi Onursal Baskani ve eski AK Parti milletvekili Lokman Ayva da sözlerini, "IGA bütün algilari degistiriyor. Bir hava limani düsünün ki adinin ne olmasi gerektigini kullanicilara soruyor. Arkasindan da bunu belirleyip dünyaya duyuruyor. Bunun bir sekilde olmasinin o kadar büyük bir önemi var ki. Bize verdigi imaj su: 'Arkadas siz degerlisiniz. Biz sizi kendi gözünüzle görmek istiyoruz.Seyehat özgürlüklerinizi sinirlamayacagiz.' diyor." seklinde konustu.

Kadri Samsunlu'nun yarismasi sonucunda halk oylamasiyla ilk sirayi alan Ali Ismet Öner ile dereceye girenlere ödül vermesinin ardindan tören sona erdi.

- Proje hakkinda

Erisilebilirlik standartlari gözetilerek tamamlanan tasarim ve insaat süreçlerinden sonra özel bireyler adina çalismalar yürüten IGA, engelli araç park noktalari, engelli tuvaletleri, asistan çagri telefonlari, erisilebilir asansör, merdiven ve rampalar, deskler, öncelik tanilan geçis ve oturma alanlariyla erisilebilirlik standartlarini tamamladi.

Istanbul Havalimani’nda danismadan otoparka, güvenlikten özel hizmetlere farkli alanlarda görev yapan 91 personel, özel olarak Erisilebilirlik Algi Egitimi, Ulusal ve Uluslararasi Isaret Dili Egitimi alirken, https://www.istairport.com/tr web sitesinde isaret diliyle sikça sorulan sorular yayinlandi.

Buna ek olarak Istanbul Havalimani’ndaki Kovid-19 önlemleriyle ilgili anonslar, terminal içinde isaret dili ile ekranlara geliyor.

"Istanbul Havalimani Isaret Dilinde Isaretini Ariyor" yarismasi düzenleyen IGA, bu dilin nasil olmasi gerektigini isaret dilini kullananlara sordu. Yapilan basvurular komisyon üyeleri tarafindan incelendi ve sona kalan 3 isaret, halk oylamasina sunuldu.

“Istanbul Havalimani Isaret Dilinde Isaretini Ariyor” yarismasi sonucunda halk oylamasiyla ilk sirayi Ali Ismet Öner aldi. Yarismanin galibi Ali Ismet Öner, 5.000 lira degerinde hediye çekini almaya hak kazandi.

Kaynak: AA