Emekli Tümmiral Yayci, Sakarya'da Konferansa Katildi

Bahçesehir Üniversitesi (BAU) Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Baskani emekli tümamiral Doç. Dr. Cihat Yayci, Sakarya'da konferansa katildi.

Sakarya Üniversitesinden yapilan açiklamaya göre, Yayci, Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelisim Merkezince (SASGEM) düzenlenen konferansa çevrimiçi baglandi.

Yayci, konferansta yaptigi konusmada, denizlerin önemine isaret ederek, "Denizleri kütlesinden mütesekkil görmek yerine artik refah ve zenginlik kaynagi olarak görmeliyiz." ifadesini kullandi.

Konferansta denizlerin önemini üç kisma bölen Yayci, bunlari ulastirma, hidrokarbon kaynaklari ve gida olarak siraladi.

Ulasim konusunda denizin diger yollardan daha ucuz oldugunu fakat Türkiye'nin üç tarafi denizlerle çevrili olmasina ragmen deniz tasimaciligindan gelen gelirin az oldugunu anlatan Yayci, dünyada kisi basina 8 kilogram balik düstügünü, bu oranin Avrupa'da 24 kilogram, Japonya'da 60 kilogram, Türkiye'de 4 kilo 500 gram oldugunu aktardi.

Yayci, 10 senedir, özellikle de 5-6 yildir Türkiye'nin cumhuriyet tarihinde hiç sahip çikmadigi kadar denizlerine sahip çiktigini ve hassasiyetin son zamanlarda daha da artigini belirterek, Türkiye'nin denizcilik alaninda umut vadettigini kaydetti.

Kaynak: AA