Elazig'da 15. Geleneksel Orcik Ve Bag Bozumu Festivali Yapildi

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Tunç: 'Ülkemiz yaklasik 470 bin hektar alanda gerçeklestirdigi 4 milyon 300 bin ton üzüm üretimi ile dünyada 5. sirada yer alarak dünya üzüm üretim miktarinin önemli bir kismini gerçeklestiriyor'

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Tunç, Türkiye'nin 470 bin hektar alanda gerçeklestirdigi 4 milyon 300 bin ton üzüm üretimi ile dünyada 5. sirada yer alarak dünya üzüm üretim miktarinin önemli bir kismini gerçeklestirdigini söyledi.

Elazig Tarim ve Orman Müdürlügünce Sün köyünde düzenlenen 15. Geleneksel Orcik ve Bag Bozumu Festivali'nde yerli üzüm türleri tanitildi, kentin tescilli yöresel ürünlerinden orcik yapildi, Elazig Belediyesi mehteran takimi ve folklor ekibi gösteri sundu, Il Müftüsü Selami Aydin dua okudu.

Beyaz ve siyah üzüm kategorilerinde düzenlenen yarismaya katilan 30 yetistiricinin meyveleri ziraat mühendislerinden olusan jüri tarafindan görünüm, tat, aroma ve irilik bakimindan degerlendirildi.

Birincilik elde eden üreticilere çapa makinesi, ikincilere ilaçlama makinesi, üçüncülere ise budama seti verildi.

Festivale katilan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç etkinlikte ipe geçirilen cevizleri, üzüm ve un karisimindan yapilan bulamaca batirarak, orcik yapti.

Tunç, yaptigi konusmada, Elazig'da yetistirilen üzümün kültürel ve iktisadi anlamda degerli bir ürün oldugunu belirtti.

Bu tarimsal ürünün gelismesi ve hak ettigi yeri bulmasiyla alakali Bakanligin arastirma enstitülerinin sürekli çalisma halinde oldugunu ifade eden Tunç, sunlari söyledi:

"FAO verilerine göre 2019 yili itibariyle dünyada 7,7 milyon hektar alanda üzüm üretimi yapilmakta olup bu üretim alaninin yüzde 22,7’si Ispanya’da gerçeklesiyor. Ispanya’yi, Fransa, Italya, Çin ve Türkiye takip ediyor. Ülkemiz yaklasik 470 bin hektar alanda gerçeklestirdigi 4 milyon 300 bin ton üzüm üretimi ile dünyada 5. sirada yere alarak dünya üzüm üretim miktarinin önemli bir kismini gerçeklestiriyor. Üzüm üretiminde önemli bir yere sahip olan Manisa 1,5 milyon ton üretim ile Türkiye üretiminin yüzde 35,6’sini gerçeklestiriyor. İçel 383 bin tonluk üretimle ikinci sirada, Denizli üçüncü sirada yer aliyor. Elazig ilimiz ise 110 bin dekar alanda 90 bin ton üzüm üretimiyle Türkiye siralamasinda 10. sirada yer almaktadir."

- "Çiftçimizin her zaman yaninda olduk ve bundan sonra da yaninda olmaya devam edecegiz"

Elazig'da yetistirilen üzümün kalitesiyle isleme sanayisi açisindan önemli bir potansiyele sahip oldugunu aktaran Tunç, üzümden yapilan orcigin lezzetiyle taninirliginin gün geçtikçe arttigini dile getirdi.

Bakanligin tarladan sofraya güvenli gida prensibi kapsaminda entegre ve kontrollü ürün projesini de uyguladigini aktaran Tunç, söyle devam etti:

"Bakanligimizin üzüm destekleme politikalarina baktigimizda 2020 yili destekleri kapsaminda standart fidan kullanan üreticiye dekara 100 lira, sertifikali fidan kullanan üreticilere 280 lira destek verilmektedir. Üzüm üreticilerimizin girdi maliyetlerini düsürülmesi, dis pazarda rekabet güçlerinin artirilmasi, üretimde sürekliligin saglanabilmesi için 2020 yilinda dekara 15 lira mazot destegi, 8 lira gübre destegi, 40 lira toprak analiz destegi, biyoteknik ve teknolojik mücadele kapsaminda toplam 130 lira destek verilmektedir. Ayrica organik üzüm yetistiren üreticilere birinci kategori kapsaminda bireysel sertifikaya sahip olan üreticiye, dekar basina ilave 100 lira grup sertifikasi sahip üreticilere ise ilave 50 lira ödeme yapilmaktadir. Iyi tarim uygulamalari yapan üzüm üreticilerine ikinci kategori kapsaminda bireysel sertifikaya sahip olanlara dekara 40 lira, grup sertifikasina sahip üreticilere ise dekara ilave 20 lira ödenmektedir. Görüldügü gibi Bakanlik olarak çalisan üreten ülke ekonomisine katma deger saglayan çiftçimizin her zaman yaninda olduk ve bundan sonra da yaninda olmaya devam edecegiz."

Elazig Valisi Ömer Toraman ise festivalde üreticinin alin terini gördüklerini, degerli üretimlerinden dolayi kendilerini tebrik ettigini aktardi.

Tarimsal üretimin ve gidanin gittikçe artan önemine deginen Toraman, "Gerçekten gidaya erismek, ulasmak hele böyle nitelikli vasifli ürünlere ulasmak o kadar gittikçe zorlasiyor ki dolayisiyla burada üretim yapan vatandaslarimizin emegi gayreti çabasi çok büyük çok taktire sayan ve bunu azaltmadan çogaltmanin yolunu hep beraber aramamiz lazim." diye konustu.

Festivale Elazig Belediye Baskani Sahin Serifogullari, CHP Elazig Milletvekili Gürsel Erol, Dünya Saglik Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Firat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktas, Il Tarim ve Orman Müdürü Turan Karahan, kurum ve kurulus yetkilileri ile üreticiler katildi.

Kaynak: AA