DISKI Genel Müdürü Firat Tutsi Açiklamasi 'Dicle Barajina Gözümüz Gibi Bakmaliyiz'

Diyarbakir Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) ’Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani Hazirlanmasi Projesi’ kapsaminda baslangiç toplantisi düzenledi. DISKI Genel Müdürü Firat Tutsi, “Dicle Barajina gözümüz gibi bakmaliyiz” dedi.

DISKI Genel Müdürü Firat Tutsi Açiklamasi 'Dicle Barajina Gözümüz Gibi Bakmaliyiz'
DISKI Genel Müdürlügü, kenttin en önemli su kaynagi olan ’Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani Hazirlanmasi Projesi’ kapsaminda baslangiç toplantisi düzenledi.

Diyarbakir’da bir otelde düzenlenen baslangiç toplantisinda konusan DISKI Genel Müdürü Firat Tutsi, küresel isinmanin dogal sonucu olan kuraklik ve iklim degisikligini yasadiklari bugünlerde en önemli yasam kaynagi olan suyun öneminin her geçen gün daha iyi anlasildigini söyledi.



“Temiz su kaynaklari azaliyor”

Yer alti ve üstü su kaynaklarinin sinirsiz olmadigini ifade eden Tutsi, temiz su kaynaklarinin giderek azaldigini ve temiz suya ulasmanin her geçen gün daha çok çaba gerektirdigini belirtti.

Tutsi, “DISKI Genel Müdürlügü, olarak Dicle Barajindan aldigimiz ham suyu 32 kilometre iletim hatti ile 1600’lük çelik borularla saniyede 3 metreküp suyu Içme Suyu Aritma Tesisimizde aritarak 1 milyon nüfusun musluklarindan içilebilir kalitede ve kesintisiz olarak vermekteyiz. Diyarbakir ilimizin 2055’e kadar içme suyu sorununu giderecek olan Diyarbakir 2’inci Merhale Içme Suyu Insaatina baslanmistir. 200 milyon TL’ye mal olacak projemiz 2023’e kadar tamamlanmasi hedeflenmektedir. Böylece Diyarbakir ilimizin 2055’e kadar içme suyu sorunu çözülmüs olacaktir” diye konustu.



“Sularimizi korumaliyiz”

Yeryüzünün yüzde 71’inin su ile kapli oldugunu, ancak bunun yüzde 97’si tuzlu su kalan yüzde 3’ünün 2 bölü 3’ü dag ve kutup buzulu suyun sadece yüzde 1’ni kullanabildiklerini belirten Tutsi, bu yüzden çok dikkatli olmalari ve sulari korumalari gerektigini aktardi. Tutsi, Dicle Barajinin 2001’de isletmeye açildigini ve baraj gölünün 634 kilometrekare alan sahip oldugunun bilgisini vererek, proje alaninin tamaminin Diyarbakir il sinirinda yüzde 70’i Dicle, yüzde 20’si Egil, yüzde 9’u Hani ve yüzde 1’ide Ergani ilçesinde oldugunu vurguladi. Dicle Baraj Gölü Havzasi’nda 50 mahallenin yer aldigini kaydeden Tutsi, “Diyarbakir’a içme suyu sagladigimiz Dicle Barajina gözümüz gibi bakmaliyiz. Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani Hazirlanmasi Proje’miz ile su kaynagimizi korumak ve kalitesini kontrol altinda tutmayi amaçliyoruz. Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani Hazirlanmasi kapsaminda DISKI Genel Müdürlügü ile IO Çevre Çözümleri Firmasi arasinda Haziran 2021’de sözlesme imzalandi ve 7 Temmuz itibariyle ise baslandi. Projede farkli disiplinlerde alaninda 19 uzmanin görev yapiyor. Proje sonucunda, su kaynaginin ve havzanin korunmasi için alinmasi gereken tedbirler ve önerilerin yer aldigi özel hükümler olusturulacak. Koruma plani olusturulacak ve sosyo-ekonomik degerlendirmeler de yapilarak, önlemlerin uygulanmasi noktasinda havzada yürütülecek egitim ve bilinçlendirme faaliyetlerine yönelik öneriler gerçeklestirilecektir. DISKI Genel Müdürlügü olarak böyle faydali ve yarinlarimizi koruyacak bir projeyi baslatmis olmaktan kivanç duyuyor ve tüm paydaslarimiza hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Toplantida Proje Koordinatörü Prof. Dr. Erdem Görgün ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Emet Karamürsel birer sunum yaparak katilimcilari bilgilendirdi.

Proje 550 günde tamamlanacak

DISKI, kentin en önemli su kaynagi olan 2021’de baslayan ve 2023’de tamamlanacak ’Dicle Baraj Gölü Havza Koruma Plani Hazirlanmasi’ havzanin genel özelliklerinin belirlenmesi, su kalitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, izleme faaliyetlerinin yürütülmesi, su kalitesinin belirlenmesi ve model çalismalari, havza koruma plani ve alternatiflerin hazirlanmasi, havza koruma kusaklarinin belirlenmesi, özel hükümlerin belirlenmesi, cografi bilgi sistemi çalismalarinin yürütülmesi asamalarindan olusacak.
Kaynak: İHA