DEÜ'den Yesil Kalkinmaya Tam Destek

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan baslatilan ve Türkiye’nin 2053 vizyonu hedefleri arasinda yer alan yesil kalkinma hamlesine tam destek verdiklerini söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversite olarak çevrenin korunmasi ve temiz enerji konularda önemli adimlar attiklarini söyledi.

DEÜ'den Yesil Kalkinmaya Tam Destek
Türkiye, 191 ülkenin taraf oldugu Paris Iklim Anlasmasini TBMM Genel Kurulunda onayladi. Anlasma kapsamindaki ülkelerin 2050’ye kadar sera gazi emisyonlarini sifirlamak için taahhütlerini yerine getirmesi gerekiyor. Türkiye, anlasma kapsaminda emisyon artisini 2030 itibariyle yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulunurken, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) de ülkemizin ‘sifir emisyon’ ve ‘yesil kalkinma’ hedefleri dogrultusunda bilimsel ve akademik faaliyetlerine devam ediyor.

Fosil yakit kullanimini azaltan, yenilenebilir enerji kaynaklarini ön plana çikaran çalismalara imza atan DEÜ, çevre dostu uygulamalariyla da üzerine düsen sorumluluklari yerine getirmek için tüm mensuplariyla çaba gösteriyor. 15 yerleskesinde Sifir Atik Belgesi almaya hak kazanan Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisligi Aritma Çamurlari Laboratuvari’nda çamurdan elektrik ve gaz üretiyor. Tinaztepe Yerleskesi’nde baslattigi yagmur hasadi projesinden elde ettigi suyu tarimsal sulamada kullanan DEÜ, yemekhaneden çikan sebze ve meyve atiklari ile budama ve bahçe atiklarindan elde edilen kompost ürünü gübre olarak degerlendiriyor. DEÜ ayrica, paydasi oldugu TRUST projesiyle endüstriyel atik sularin aritilarak yeniden kullanimini içeren proje kapsaminda çalismalarina devam ediyor.

"Ülkemize ve milletimize faydali isler yapmaya devam edecegiz"

Yenilenebilir enerji konusunda da bilimsel faaliyetlerine ara vermeyen Dokuz Eylül Üniversitesi, üniversitenin elektrik ihtiyacini karsilamak amaciyla bütün yerleskelerinin çati ve otoparklarinda Günes Enerji Sistemlerinin (GES) kurulmasi için çalismalarini sürdürüyor. Üniversite bünyesindeki akademisyenlerin günes enerjisinin depolanmasina ve bu alana yönelik teknolojilere iliskin bilimsel projeleri devam ederken, DEÜ’yü uluslararasi yarismalarda da temsil eden DEÜ Solaris Günes Arabalari ekibinin de çalismalarina destek veriliyor. ’Dünya 1 Derece Isinmasin’ projesi kapsaminda Dokuz Eylül Üniversitesinin bütün yerleskelerindeki isinma sistemlerinde sicaklik seviyesi 1 derece düsüren DEÜ, geçtigimiz günlerde Tinaztepe Yerleskesinde elektrikli scooter hizmeti baslatarak karbon ayak izini azaltacak çalismalarina bir yenisini daha ekledi.

Dokuz Eylül Üniversitesinin karbon ayak izini azaltacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarina yönelik çalismalara imza attigini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Devletimiz, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan önderliginde yesil kalkinma devrimi baslatarak 2053 yilinda ‘net sifir emisyon’ vizyonu ortaya koydu. Biz de Dokuz Eylül Üniversitesi olarak çevre konusunda önemli bir bilgi birikimine ve hassasiyetine sahip olan 85 bin mensubumuzla bu vizyona uygun olarak hareket ediyoruz. Iklim degisikligiyle mücadelede enerji kaynaklarinin verimli kullanimi, iklim dostu ekonomiler, yesil teknolojiler, doga ve çevre dostu uygulamalarin giderek önem kazandigi biliyor; üniversite olarak, dogaya reçete olacak teknolojileri gelistirecek bilimsel çalismalari tesvik ediyoruz. Yesil kalkinma hamlesine yönelik Ar-Ge faaliyetlerimiz ve bilimsel çalismalarimizla; çevre dostu, milli ve yerli kaynaklara yönelen uygulamalarimizla ögrencilerimizi, üniversitemizi gelecege hazirlamaya, ülkemize ve milletimize faydali isler yapmaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA