Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Taliban Heyetiyle Kizlarin Egitimi Konusunda Tavsiyelerimizi Paylastik'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Taliban heyetiyle yapilan görüsmeye iliskin, “Kadinlarin, çocuklarin ve kizlarin egitimi konusunda, kadinlarin is hayatina katilmasi konusunda tavsiyelerimizi paylastik” dedi. Çavusoglu, Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerektigini dile getirerek, Afganistan’in yurtdisi hesaplarindaki paralarini donduran ülkelerin maaslarin ödenmesi bakimindan daha esnek davranmasi gerektigini söyledi.



Disisleri Bakani Çavusoglu baskanligindaki Türk heyeti ile Afganistan Geçici Hükümeti Disisleri Bakan Vekili Mawlawi Amir Khan Mutaqi baskanligindaki heyet, Disisleri Bakanliginda bir araya geldi. Yapilan görüsmelerin ardindan Bakan Çavusoglu, basin açiklamasi yapti. Taliban heyetinin dün aksam Türkiye’ye gelmek istedigini kendilerine bildirdigini belirten Bakan Çavusoglu, “Biz de kendilerini davet ettik. Biraz önce heyetlerimizle beraber yine Disisleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’ye refakat eden Kültür ve Enformasyon Bakan Vekili, Içisleri Bakan Yardimcisi Vekili, Istihbarat Baskani gibi heyette kisiler vardi. Onlarla beraber bizim arkadaslarimizla ilgili kurumlardan yetkililerle beraber bir görüsme gerçeklestirdik” diye konustu.



“Özellikle acil ihtiyaci olan insani yardimlarin ulastirilmasi gerekiyor”

Afganistan’daki son durum hakkinda kendilerinden bilgi aldiklarini ve bu bilgileri aldiktan sonra Türkiye olarak düsüncelerini paylastiklarini ifade eden Bakan Çavusoglu, “Biz bugüne kadar uluslararasi topluma su andaki Taliban Hükumeti ile angajmana girmenin önemini anlatiyorduk. Su anda uluslararasi toplum tarafli tarafsiz bu pozisyonda. Bu angajman çerçevesinde özellikle acil ihtiyaci olan insani yardimlarin ulastirilmasi gerekiyor” dedi.



Bakan Çavusoglu, Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerektigini dile getirerek, Afganistan’in yurtdisi hesaplarindaki paralarini donduran ülkelerin de maaslarin ödenmesi bakimindan daha esnek davranilmasi gerektigini kaydetti ve bu konu hakkinda da Taliban heyetinden bilgi aldiklarini ekledi. Afganistan’da terörle mücadelenin önemine deginen Çavusoglu, “Herhangi bir bosluk olursa terör örgütlerinin saldirilarini artiracagini görüyoruz. Özellikle DAES’in Afganistan’da güçlü oldugunu görüyoruz. Son terör saldirilarinda camilere ve havaalanlarina yaptigi terör saldirilarini da gördük” seklinde konustu.



“Taliban heyetiyle kizlarin egitimi konusunda konusunda tavsiyelerimizi paylastik”

Bakan Mevlüt Çavusoglu, Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduklarinin altini çizerek, “Insani yardimlar konusunun disinda kadinlarin, çocuklarin ve kizlarin egitimi konusunda, kadinlarin is hayatina katilmasi konusunda tavsiyelerimizi paylastik. Bir seyin altini çizdik. Bunu sadece batili ülkelerin bir ön sarti ya da onlarin bir talebi görmeyin dedik. Bunun ayni Islam dünyasinin yani diger Müslüman ülkelerin de bir beklentisi oldugunu, bir tavsiye niteliginde kendilerine söyledik. Özellikle bizim Maarif Vakfi’nin kizlar için çok sayida okulu var ama 50’sinden 14 tanesi kizlar için açilmisti. Bu okullarin tamaminin açilmasi gerektigini ve destek vermeleri gerektigini söyledik” açiklamasinda bulundu.

“Kendileri de bizden yardimlarin devam etmesi konusunda ricalarini ilettiler”

Gündeme gelen diger konularin Afgansitan’dan Türkiye’ye dönmek isteyen vatandaslar ve Baskonsolosluklarin tekrar açilmasi oldugu bilgisini veren Çavusoglu, sunlari söyledi:

“Kendileri de bizden özellikle insani yardimlar, oradaki yatirimlarin devam etmesi konusunda, ekonomi konusunda, su an kalkinma yardimlari konusunda yardimlarin devam etmesi konusunda ricalarini ilettiler. Tüm bahsettigim konularda da bize bilgi verdiler. Simdi Diyanet Isleri Baskanligimiza ve diger kurumlarimiza gidip orada da görüsmeler gerçeklestirecekler.” ifadelerini kullandi.

Ayrica göçmenler konusunun da konusuldugunu bildiren Bakan Çavusoglu, “Çok sayida Afgan göçmen sadece bizde degil komsu ülkelerde de var. Bizde de belli sayida Afgan göçmen var. Düzenli ya da düzensiz. Bunlardan bazilari Afganistan’a geri dönmek istiyor. Taliban yönetimi de eger bunlarin ülkelerine dönmek isterlerse gelip su an ülkede kalan diger herkes gibi su anda devlet kurumda çalisan herkes gibi ülkelerine dönmeleri konusunda ellerinden gelen destegi vereceklerini söylediler” diye konustu.



Libya Disisleri Bakani Necla Mangus ile yaptiklari görüsmeyi de degerlendiren Bakan Çavusoglu, sunlari kaydetti:

“Degisik alanlarda enerji alaninda, kita sahanligi konusunda ve askeri egitim, polislerin egitiminde kapasitenin güçlendirilmesi konusunda atilabilecek adimlari da degerlendirdik. Libya bir seçim süreci yasiyor. Gerçeklestirilecek bu son seçim hakkinda kendilerinden bilgi aldik. Libya’ya her konuda Türkiye olarak destek veriyoruz. Bu desteklerimiz tabii ki devam edecek. Libya ile angajmanimiz devam edecek. Özellikle halkin beklentisi olan alanlarda yani temel hizmetler konusunda nasil hizmetler verecegimizi kendilerine bir kere daha anlattik. Ayrica enerji konusunda, elektrikle ve diger hidrokarbon konusunda imzalayacagimiz mutabakat zabitlari ve is birligimizi de gözden geçirdik. Sonuçta son derece samimi ve verimli bir görüsme gerçeklestirdik.“
Kaynak: İHA