Ayvalik, Tarihi Dokusuna Kavusuyor

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde, Belediye Baskani Mesut Ergin, ilçenin eski fotograflarinda yer alan dokuz yel degirmeninin yerlerinin belirlendigini, kentin eski siluetine kavusturulmasi için kazi çalismalarina baslandigini duyurdu.

Ayvalik, Tarihi Dokusuna Kavusuyor
Çalismalar kapsaminda Küçükköy Mahallesi’nin degirmenler tepesindeki tarihi degirmenlerin de restore edilmesi planlaniyor. Tarihi yel degirmenlerinde kazi çalismalari Balikesir Kültür Varliklari Koruma Kurulu onayiyla, Balikesir Müze Müdürlügü’nün denetimde Ayvalik Belediyesi tarafindan yürütülüyor.

Baskan Mesut Ergin, dokuz adet degirmenden bir tanesinin gözetleme kulesi özelligini de tasidigini belirtti.

Ergin, “Günyüzüne çikan hikayesiyle Ayvalik’a tepeden bakan degirmenlerin orijinal yapilarina uygun bir açikhava müzesi olusturulacak ve bulunduklari alanlari sehrimizin önemli cazibe merkezi haline getirecek. Degirmenler 10-15 metre yüksekliklere sahip olacak ve tarihi de 18. ve 19. yüzyillara dayaniyor” dedi.

Dokuz yel degirmeninin izini tespit etmenin mutlulugunu Ayvalikli hemserileriyle paylasmanin keyfini yasadigini vurgulayan Belediye Baskani Mesut Ergin, yel degirmenlerinin kazilari tamamlandiktan sonra hazineden yer tahsisi talepleri olacagini söyledi.

Daha sonra bu degirmenlerin hepsini restore edip orijinal hali ile ayaga kaldiracaklarini vurgulayan Baskan Ergin, “Ayvalik’in eski fotograflarina baktiginizda kentin yüksek noktalarinda yel degirmenlerinin sehrimize ayri bir renk kattigini görüyoruz. Simdi de bu dokuz degirmeni restore ederek kent turizmine kazandiriyoruz ve gelecek nesillere hem çevresel hem tarihsel anlamda iyi örnekler sunmayi amaçliyoruz. Tamamlandiginda yine çok eski yillarda oldugu gibi çekilen fotograflarda yel degirmenleri görünecek olup kentimizin siluetine ve görünümüne önemli katki saglayacaklardir” diye konustu.

Kaynak: İHA