AYM, Casus Yazilimla Esin Telefonundan Belge Temin Edilmesini Hak Ihlali Saydi

Anayasa Mahkemesi: 'Eslerin birbirlerine karsi özel hayat alanlarinin bulunmadigi sonucunu doguracak mahiyetteki yaklasiminin anayasal güvencelere aykiri oldugu açiktir'.

Anayasa Mahkemesi, bosanma asamasindaki esi tarafindan casus yazilimla telefonundan belge temin edilen ve açtigi dava sonuçsuz kalan kisinin bireysel basvurusunda ihlal karari verdi.

Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan karara göre, bir kisi, bosanma davasi sirasinda mahkemeye sunulan bazi mesaj içerikleri, ses kayitlari, videolar ve fotografin cep telefonuna esi tarafindan yüklenen casus yazilim araciligiyla ele geçirildigini ve kullanildigini ileri sürerek sikayetçi oldu.

Ezine Asliye Ceza Mahkemesi tarafindan yapilan yargilama sonucunda basvurucunun esinin beraatine hükmedildi. Mahkemenin gerekçesinde, basvurucunun esinin kayitlari bosanma davasina delil olarak sunma disinda atili suçlara vücut verecek sekilde bilerek ve isteyerek basin, yayin, internet yolu ile veya baskaca herhangi bir yolla yayip ifsa etmemesi nedeniyle suç isleme kastinin olmadigi belirtildi.

Kararin Bursa Bölge Adliye Mahkemesi tarafindan onanmasi üzerine basvurucu, Anayasa Mahkemesine bireysel basvuruda bulundu. Basvuruyu inceleyen Mahkeme, etkili yargisal sistem kurma yükümlülügünün yerine getirilmemesi nedeniyle özel hayata saygi hakki kapsamindaki kisisel verilerin korunmasini isteme hakkinin ihlal edildigine hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin kararinda, devletin kisisel verilerin hukuka aykiri olarak ele geçirilmesi, islenmesi ve açiklanmasina yönelik önleyici tedbirler almasi ve benzer durumlarin bir daha yasanmamasi için bunu yapanlara karsi caydirici yargisal tepki göstermesi gerektigi vurgulandi.

Basvurucunun ele geçirilen ve bosanma davasinda delil olarak sunulan belgelerinin kisisel veri niteliginde oldugu belirtilen kararda, bu verilerin, hukuka aykiri olarak ele geçirilmesinin, açiklanmasinin mevzuatta suç olarak düzenlendigi hatirlatildi.

Kararda, basvurucunun sikayetleri gözetilerek etkili bir ceza sorusturmasinin yapilmasi, olayin tüm yönleriyle açikliga kavusturulmasi ve ulasilan sonucun olaya özgü gerekçelerle açiklanmasinin gerekli oldugu vurgulandi.

Yerel mahkemenin verdigi beraat kararinda elde edilen bilgilerin sadece bosanma davasinda kullanildigindan bahisle sanigin beraatine hükmedildigi aktarilan kararda, "Basvurucunun hangi kisisel verilerinin elde edildigi, bu verilerde degisiklik yapilip yapilmadigi, verilere ne kadar süre ile ulasildigi hususlarinda hiçbir arastirma yapilmadigi gibi gerekçede basvurucunun bu iddialarinin hangi sebeplerle karsilanmadigi konusunda bir açiklama bulunmadigi da görülmüstür." ifadeleri yer aldi.

Basvurucunun telefonuna casus yazilim programi yüklenerek ulasilan kisisel verilerin elde edilis sekline, kapsamina ve kisisel verilere ulasma amacinin mesru olup olmadigina yönelik yerel mahkemenin bir degerlendirme yapmadigi belirtilen kararda, "Derece mahkemelerinin eslerin birbirlerine karsi özel hayat alanlarinin bulunmadigi sonucunu doguracak mahiyetteki yaklasiminin anayasal güvencelere aykiri oldugu açiktir." denildi.

Anayasa Mahkemesinin kararinda sunlar kaydedildi:

"Yargilama sürecinde olayin aydinlatilmasina yönelik esasli iddialarin arastirilmamasi, kovusturmanin derinlestirilmemesi, yasal dayanagi gösterilmeyen gerekçelerle sonuca ulasilmasi nedeniyle etkili bir yargisal sistem kurma yükümlülügüne uygun hareket edilmemistir. Sonuç olarak etkili bir yargisal sistem kurulmasi konusunda kamusal makamlarca üstlenilmesi gereken yükümlülügün gerektirdigi sartlar somut olayda yerine getirilmemistir. Anayasa Mahkemesi açiklanan gerekçelerle özel hayata saygi hakki kapsaminda kisisel verilerin korunmasini isteme hakkinin ihlal edildigine karar vermistir."
Kaynak: AA