Anadolu Üniversitesi'nden Engelli Kardesi Olan Çocuklar Için Bilimsel Arastirma Projesi

Anadolu Üniversitesi’nde, “Engelli Kardesi Olan Çocuklarin Davranis Sorunlarinin Çözümlenmesinde Deneyimsel Oyun Terapisinin Etkililigi” adli Bilimsel Arastirma Projesi (BAP) yürütülüyor.

Anadolu Üniversitesi'nden Engelli Kardesi Olan Çocuklar Için Bilimsel Arastirma Projesi
Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Bahtiyar Eraslan Çapan’in yürütücülügünü yaptigi BAP projesi, engelli kardese sahip normal gelisim gösteren çocuklarin sorunlarinin anlasilmasi ve bu çocuklarin davranis problemlerinin azaltilmasina yönelik çalismalarin yapilmasini amaçliyor. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi’nin engel tanimayan vizyonuna da bir yenisi daha ekleniyor.

“Proje ile çocuklarin davranis problemlerinin azaltilmasi hedefleniyor”

Doç. Dr. Çapan, projeye iliskin iki amaçlarinin bulundugunu ifade ederek, “Projemizdeki ilk amacimiz engelli kardesi olan çocuklarin davranis problemlerinin azaltilmasinda oyun terapisinin etkililigini sinamaktir. Projenin ikinci amaci ise Psikolojik Danisma ve Rehberlik Anabilim Dali ögrencilerinin oyun terapisi hakkinda daha fazla bilgi sahibi olmalarini saglamaktir” dedi.

2020 yilinda baslayan ve hali hazirda devam eden ve Anadolu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bahtiyar Eraslan Çapan, Doç. Dr. Elif Cimsir, Dr. Ögretim Üyesi Aysen Balkaya Çetin, Ars. Gör. Dr. Gamze Ülker Tümlü, Ögretim Görevlisi Dr. Cem Tümlü ve Osmangazi Üniversitesi’nden Dr. Ögretim Üyesi Zerrin Bölükbasi’nin yer aldigi proje kapsaminda toplam 10 çocuga sayilari 8 ile 16 oturum arasinda degisen bireysel oyun terapisi uygulandi. Çocuklarla yapilan bu uygulamada gerektigi durumlarda ve terapi öncesinde ailelerle de görüsmeler yapildi. Proje için Anadolu Üniversitesi’nin ve Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ferhan Odabasi’nin destekleriyle özel oyuncaklarla donatilmis bir oyun terapi odasinin yani sira aile görüsme odasi da hazirlandi.
Kaynak: İHA