4. Ankara KOBI'ler Ve Bilisim Kongresi

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan: 'Haberlesme sektöründe KOBI'lerden alim orani hala istedigimiz seviyede olmamasina ragmen, üretim yapan KOBI'lerden alim oranini artirarak devletin KOBI'leri desteklemesi anlaminda elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz' 'Özellikle pazar yerlerinde, yurt disi kaynakli pazar yerlerinin adeta piyasanin hakim gücü olarak ön plana çiktiklarini görüyoruz. Burada da dengeli gitmekte fayda var'

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, haberlesme sektöründe KOBI'lerden alim oraninin hala istedikleri seviyede olmadigini ifade ederek, "Üretim yapan KOBI'lerden alim oranini artirarak devletin KOBI'leri desteklemesi anlaminda elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz." dedi.

Türkiye Bilisim Dernegi ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeler, Serbest Meslek Mensuplari ve Yöneticiler Vakfi (TOSYÖV) is birligi ile düzenlenen "4. KOBI'ler ve Bilisim Kongresi" Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) Konferans Salonu'nda gerçeklestirildi.

Sayan, yaptigi konusmada, tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de ekonomiye yön veren en önemli araçlardan birinin imalat endüstrisi oldugunu belirterek, sanayileserek gelisen ve ekonomik olarak basarili ülkelerin canli ve aktif imalat sektörünü gelistirdiklerini gördüklerine dikkati çekti.

Türkiye'de de aktif sirketlerin yüzde 99,8'ini olusturan KOBI'lerin, ekonomik büyüme ve is gelistirmenin ana kaynagi olduguna isaret eden Sayan, "Ülkemizde sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren 7 bin büyük sirkete kiyasla 3,2 milyon KOBI bulunuyor. Ekonomimizin ana dinamosu olan KOBI’lerimiz istihdamin yüzde 72’sini, toplam cironun yarisini ve toplam ihracatin ise yüzde 37’sini gerçeklestiriyor." ifadelerini kullandi.

Sayan, 3G ve 4,5G ihalelerinde KOBI'lere alim sarti gibi destekler verildigini hatirlatarak, "Haberlesme sektöründe büyük firmalarin altyapi yatirimlarinin en az yüzde 10'unu KOBI'lerden alim karari getirdik. Ama ne yazik ki bizim KOBI'lerimiz de büyük sirketlerimiz de bu islerde etraftan dolanmanin yolunu bulmuslardi. Büyük firma kendisi ithalatini yapiyor, sonra satin alacagi firmaya KOBI'lerimiz araciligiyla satiyordu. Bunun önüne geçmek için KOBI alim sartini Türkiye'de imalat yapan, katma deger üreten KOBI'lerden olarak degistirdik."diye konustu.

Geçen süre zarfinda hem yerlilik hem millilik oraninin arttigini dile getiren Sayan, "Haberlesme sektöründe KOBI'lerden alim orani hala istedigimiz seviyede olmamasina ragmen, üretim yapan KOBI'lerden alim oranini artirarak biz devletin KOBI'leri desteklemesi anlaminda elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz." dedi.

Sayan, "Özellikle pazar yerlerinde, yurt disi kaynakli pazar yerlerinin adeta piyasanin hakim gücü olarak ön plana çiktiklarini görüyoruz. Burada da dengeli gitmekte fayda var. Türkiye'de vergisini ödeyen her sirket Türk sirketidir. Bunun da bilincinde olarak rekabetin tesis edilmesi ve pazar paylarinin dengeli bir sekilde dagitilmasi için çalismalarimiz devam ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Amacimiz KOBI’lerimizin ürettigi katma degerin artmasi"

Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) Baskani Ömer Abdullah Karagözoglu da Türkiye ekonomisinin omurgasini KOBI'lerin olusturdugunu ifade ederek, salgin dönemi ile birlikte artan dijitallesmenin de bir sonucu olarak ana sektörlerden biri haline gelen e-ticaret sektörünün, dünyada oldugu gibi Türkiye'de de önemli bir yer tuttugunu belirtti.

Türkiye'de girisim ekosistemini inceleyen arastirmalara bakildiginda geçen yil 165 girisimin 139 milyon dolar yatirim aldiginin görüldügünü belirten Karagözoglu, dijital dünyanin merkezinde bilgi ve iletisim teknolojilerinin yer aldigina isaret etti.

Karagözoglu, Türkiye'nin teknolojik olarak uluslararasi konumuna bakildiginda, mobil sebekelerin yayginligi, aboneye verilen hizmetin kalite ve çesitliligi, genis bantin gelisimi, fibere yapilan yatirimlar gibi konularda ülkenin yükselen bir trende sahip oldugunu belirtti.

Bilgi ve iletisim teknolojilerinin kullanimini yayginlastirarak KOBI’lerin daha verimli ve dolayisiyla daha rekabetçi hale getirmek için herkesin daha da çok çalismasi gerektigini vurgulayan Karagözoglu, söyle konustu:

"Kurum olarak KOBI’lerin özellikle yerli ve milli elektronik haberlesme cihaz ve ekipmanlari ile yazilimlari konusunda desteklenebilmesi için Haberlesme Teknolojileri Kümelenmesi gibi çati olusumlara katki sagladik. Ayrica 5G Vadisi Açik Test Sahasi gibi imkanlari KOBI’lerimizin hizmetine sunduk. Amacimiz KOBI’lerimizin ürettigi katma degerin artmasi ve yerli sirketlerimizin KOBI olmanin sagladigi hizli hareket kabiliyetleri ile sebekelerimiz için yüksek teknolojili daha fazla ürün üretebilmesidir."

- "Verilen desteklerin yeniden yapilandirilmasi gerekli"

TBD Genel Baskani Rahmi Aktepe de KOBI'lerin degisimi dönüsümü noktasinda yanlis uygulamalarin ya da eksiklerin belirlenmesi gerektigini ifade ederek, KOBI'lerin sayisal dönüsümlerinin tamamlanamamasinin birincil sorun oldugunu söyledi.

Aktepe, e-ticaret uygulamasini kullanan KOBI'lerin oraninin çok düsük oldugunu, bilisim personeli istihdam etmeyen ve disaridan hizmet almayan KOBI'lerin oraninin yüzde 56 seviyesinde bulundugunu kaydetti.

KOBI'lerin dijitallesmede tek baslarina yol alabilmelerini beklemenin gerçekçi olmadigini dile getiren Aktepe, "Kamu, üniversiteler, ticaret ve sanayi odalari, teknoparklar, finans kuruluslari ve sivil toplum kuruluslari çözümün ana aktörleri olmalidir." ifadelerini kullandi.

Aktepe, KOBI'lerin farkindalik düzeylerinin artirilmasi gerektigini vurgulayarak, "Verilen desteklerin yeni yaklasimlarla, egitim olanaklariyla, nitelikli eleman ihtiyacinin karsilanmasiyla yeniden yapilandirilmasi gerekmektedir." dedi.

- "Artik yasami geleneksel üretimle sürdürmek mümkün degil"

TOSYÖV Genel Baskani Nezih Kuleyin de dünya ile entegre bir saglik, çevre ve endüstri yapisinin kurulmasi gerektiginin altini çizdi.

Artik yasami geleneksel yöntemlerle yapilan üretimle sürdürmenin mümkün olmadigina dikkati çeken Kuleyin, "Çünkü böyle üretmeye devam edersek ya yasanacak bir dünya kalmayacak ya da yasayan bir dünya içerisinde bizim ürünlerimiz gerek fiyat gerekte diger degerlendirmelerden dolayi siniflama disi kalacak." diye knustu.

ASO Genel Sekreteri Yavuz Cabbar da Türkiye'deki KOBI'lerin verimliliklerinde sorunlar olduguna dikkati çekerek, KOBI'lerin ana yüklenicilerden 6,5 kat daha verimsiz çalistigini söyledi. Bilisim teknolojilerinin verimlilik araci olarak kullanilabilecegini belirten Cabbar, bu teknolojilerin KOBI'lere uygulanmadan önce yalinlastirilmasi gerektigini vurguladi.
Kaynak: AA