15 Temmuz Gazileri Ve Sehit Yakinlari Demokrasi Ve Özgürlükler Adasi'ni Ziyaret Etti

15 Temmuz Dernegi Baskani Ismail Hakki Turunç: '15 Temmuz’da ülkenin siyasi iklimini ve huzurunu bozmaya çalistilar ama milletimizin feraseti, cesareti, degerlerine bagliligi belki 40 yil öncesinden hazirlanmis bir darbeyi bertaraf etti' Istanbul Valisi Ali Yerlikaya'nin esi Hatice Nur Yerlikaya: 'Basbakan Adnan Menderes ile bakanlarimiz Hasan Polatkan, Fatin Rüstü Zorlu hayatlarindan hazin bir sekilde koparildi. Yasananlar sadece demokrasi adina da insanlik adina da utanç vericiydi. Aradan 60 yil geçti ama biz onlari ayni hüzünle, hayirlarla yad ediyoruz, daima da edecegiz'

Istanbul Valiligi himayesinde 15 Temmuz Dernegince düzenlenen programda, Istanbul'da ikamet eden 15 Temmuz gazileri ve sehit yakinlari Demokrasi ve Özgürlükler Adasi'ni ziyaret etti.

Üsküdar Belediyesi Valide Sultan Gemisi'yle Üsküdar'dan hareket eden gaziler ve yakinlari ile sehit ailelerine 15 Temmuz Dernegi Baskani Ismail Hakki Turunç, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya'nin esi Hatice Nur Yerlikaya ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Istanbul Il Müdürü Ali Fuat Karaman eslik etti.

15 Temmuz Dernegi Baskani Turunç, burada yaptigi konusmada, düzenledikleri etkinliklerle milli bilinci ve vatan sevgisini canli tutmaya çalistiklarini söyledi.

Sehit ve gazi ailelerinin bu duygulari çok güçlü bir sekilde yasadiklarini ve yasattiklarini belirten Turunç, "Her birinizin sehidi ve gazisi oldugu için duygulari üst noktada hissediyorsunuz. Biz de etkinliklerle bu duygulari canli tutmak istiyoruz. Birbirimizi çok sik görmesek de biz bir aileyiz. Deger yargilarimiz, inancimiz, ülkemiz adina ve tüm dünya insanlari adina güzel seyler düsünüyoruz. Milletimiz çok güzel duygulara sahip. Bunlar kültürümüzden, inancimizdan, ecdadimizdan bize yansiyan bir anlayis." diye konustu.

Türkiye'nin defalarca darbe ve darbe girisimi yasayan bir ülke oldugunu, bu süreçlerden tecrübe çikarmak gerektigini anlatan Turunç, "15 Temmuz’da da ülkenin siyasi iklimini ve huzurunu bozmaya çalistilar ama milletimizin feraseti, cesareti, degerlerine bagliligi belki 40 yil öncesinden hazirlanmis bur darbeyi bertaraf etti. Duamiz, temennimiz o ki en küçük hakka tecavüz olmasin, herkes huzur içinde yasasin." ifadelerini kullandi.

Istanbul Valisi Ali Yerlikaya'nin esi Hatice Nur Yerlikaya da konusmasinda 27 Mayis 1960 darbesine degindi.

Yerlikaya, "Insanlik disi muamelelere maruz kaldilar. Haksiz yargilamalari sonucu adalet mekanizmasi yikildi. Basbakan Adnan Menderes ile bakanlarimiz Hasan Polatkan, Fatin Rüstü Zorlu hayatlarindan hazin bir sekilde koparildi. Yasananlar sadece demokrasi adina da insanlik adina da utanç vericiydi. Aradan 60 yil geçti ama biz onlari ayni hüzünle, hayirlarla yad ediyoruz, daima da edecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

15 Temmuz'un da Türk siyasal yasaminda önemli bir süreç oldugunu belirten Yerlikaya, "15 Temmuz gecesinde de sadece Istanbul’da 99 vatandasimiz sehadet serbetini içti, 1154 vatandasimiz gazilik rütbesine eristi. Sehitlerimizi rahmet, minnet ve sükranla aniyorum, makamlari ali olsun, kahraman gazilerimize de saglik, sihhat ve afiyet diliyorum." dedi.

- Ziyaretçiler adadaki müzeleri dolasti

Demokrasi ve Özgürlükler Adasi'na ulasan katilimcilar ilk olarak 27 Mayis 1960 darbesinin ardindan yargilamalarin yapildigi ve müzeye dönüstürülen Hasan Polatkan Spor Salonu'nu ziyaret etti.

Müzede ziyaretçilere 27 Mayis darbesine giden süreci ve yargilamalari anlatan belgesel gösterilirken, rehberler, 27 Mayis darbesinden 15 Temmuz darbe girisimine kadar olan siyasi süreçle ilgili bilgi verdi.

Darbe yargilamalarina sahne olan Hasan Polatkan Spor Salonu'nda mahkeme salonu, sanik sandalyeleri, yargilanmayi yapan hakim, savci ve güvenlikten sorumlu askerlerle idam karari verilen Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatin Rüstü Zorlu ile idam cezasi ömür boyu hapis cezasina çevrilen 3. Cumhurbaskani Celal Bayar'in balmumu heykelleri de bulunuyor.

Rehber esliginde Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi'ni gezen katilimcilar, enstalasyon sanat eserleri ve teknolojiden yararlanarak geç Osmanli ve erken Cumhuriyet döneminden bugüne kadar olan süreçte verilen demokratik mücadeleleri bir zaman çizelgesi içinde görerek inceledi.

Katilimcilar son olarak Adnan Menderes Müzesi'ni ziyaret etti. Müzede, Adnan Menderes'in çocukluk yillarindan itibaren hayatindaki önemli dönüm noktalari, siyasi hayati ve darbe sonrasindaki yargilama döneminde tecrit kosullari, kitaplari, mektup yazdigi ve tutuklu kaldigi hücre yer aliyor.

Müzede ayrica Adnan Menderes'in 17 Subat 1959'da Ingiltere'ye yaptigi yolculuktaki uçak kazasina iliskin enkazdan alinan parçalar da bulunuyor. Kazada 14 kisi ölmüs, Menderes de hafif yarali olarak kurtarilmisti.

Aileler ziyaretlerin ardindan Üsküdar Belediyesi Valide Sultan Gemisi'yle geri döndü.

Kaynak: AA