Yunanistan'da Biontech'in Kuruculari Türeci Ve Sahin'e 'Imparatoriçe Theophano' Ödülü

Almanya'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi asi gelistiren biyoteknoloji firmasi BioNTech'in kurucu ortaklari Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Ugur Sahin, Yunanistan’da "Imparatoriçe Theophano" ödülünün sahibi oldu.

Avrupa'nin tarihi farkliliklari arasinda köprü kurmaya katkida bulunan kisi veya kurumlara verilen ödülü Sahin ve Türeci'ye takdim eden Yunanistan Cumhurbaskani Katerina Sakelaropulu, "Iki harikulade bilim insanina, hayatta ve bilimde birlikte yol alan Ugur Sahin ve Özlem Türeci'ye Imparatoriçe Theophano ödülünü vermek benim için büyük bir mutluluk." diye konustu.

Sahin ve Türeci'nin, Akdeniz ve Orta Avrupa kültürlerinin kesisme noktasinda büyüdügüne dikkati çeken Sakelaropulu, çiftin 21. yüzyilin en büyük tehditlerinden biri olan Kovid-19'a karsi insanligi korumaya alan asinin bulunmasinda oynadigi rolün önemine degindi.

Sakelaropulu "Bugün burada önemli bir kadin ve erkegi, bilim insanlarindan olusan ekipleri ile insanliga yaptiklari önemli katkilardan ötürü ödüllendiriyoruz. Inançlarini, özverilerini, azimlerini ve güçlerini ödüllendiriyoruz." dedi.

- Türeci ve Sahin Selanik'te Atatürk Evi’ni ziyaret etmisti

Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Ugur Sahin, ödül töreni vesilesiyle geldikleri Yunanistan'in Selanik kentindeki Atatürk Evi'ni ziyaret etmis, buradaki ani defterine "Atatürk'ün dogdugu yeri ziyaret etmek, Türk kökenli bilim insanlari olarak bizler için bir onurdur. Atatürk, modern Avrupa'nin öncü liderlerinden biri olarak özgür düsünce ve bilimin insanlik için tasidiklari temel degeri anladi. 'Hayatta en hakiki mürsit ilimdir.' seklindeki bilge sözüne tamamen katiliyoruz." seklinde duygularini aktarmislardi.

Kaynak: AA