Yabanci Yatirimcilarin Türkiye'ye Ilgisi Pozitif

Dogan Holding Üst Yöneticisi Çaglar Gögüs: '23 hafta önce Almanya'da büyük gruplarin üst düzey yöneticilerini bir araya getiren toplantiya katildim. Orada da Türkiye'ye ilgi çok yüksek, onu hala görüyoruz' Dogan Yatirim Bankasi Genel Müdürü Hulusi Horozoglu: 'Faaliyete geçtigimiz günden bu yana 100'ün üzerinde uluslararasi yatirimci ile çok yakin temastayiz. Türkiye'ye hepsinin ilgisi pozitif'

Dogan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Çaglar Gögüs, Almanya'da büyük gruplarin üst düzey yöneticilerini bir araya getiren toplantiya katildigini belirterek, "Türkiye'ye ilgi çok yüksek, onu hala görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Dogan Sirketler Grubu Holding AS tarafindan 200 milyon TL baslangiç sermayesi ile kurulan Dogan Yatirim Bankasi, Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) gerekli izinleri alarak faaliyetlerine basladi.

Dogan Holding Üst Yöneticisi Çaglar Gögüs ve Dogan Yatirim Bankasi Genel Müdürü Hulusi Horozoglu, çevrim içi düzenlenen toplantida basin mensuplariyla bir araya geldi.

Gögüs, yaptigi konusmada, 62 yil boyunca Türkiye’den kazandigini yine Türkiye için yatirima dönüstüren Dogan Grubu olarak, geçen yil da salgin sartlarina ragmen Türkiye'ye deger katmaya devam ettiklerini, "Türkiye iyi ise, biz de iyi oluruz" inanciyla 2020 yilinda da faaliyetlerini genisleterek 1,5 milyar TL’lik yeni yatirim yaptiklarini söyledi.

Türkiye’ye kazandirdiklari alanlardan birinin de oldukça deneyim ve birikim sahibi olduklari bankacilik sektöründe faaliyetlerine baslayan Dogan Yatirim Bankasi oldugunu belirten Gögüs, sunlari kaydetti:

"Salgin sartlarinin bir yandan ekonomik sikintilar yarattigi bir yandan da dönüsüme zorladigi yeni dönemde isletmelerin geleneksel finansman yöntemlerinin yani sira çok daha fazla alternatif seçeneklere ihtiyaci oldugunu gördük. Bu noktada sadece tavsiye vermekle kalmayip elimizi tasin altina sokmaya kararliyiz.

Yatirim bankaciligi alaninda grubumuzun deneyim, birikim ve küresel baglantilarinin saglayacagi avantajlar, kendi yapacagimiz fonlamalar ve bankacilik alaninda en iyilerden olusan ekibimizle Türkiye’de fark yaratacagimizi düsünüyoruz. Ülkemizde ölçeginden bagimsiz, ihracat potansiyeli yüksek ve katma degerli ürünleri olan firmalara hem finansman hem de hizmet çözümleri götürmeyi planliyoruz. Son dönemde ülkemizde hizla gelisen girisimcilik sermayesine yönelik finansal araçlar yaratma konusu henüz emekleme asamasinda, bu konu da gündemimizde olacak."

- "Müsterilerin aklina ilk gelen yatirim bankasi olacagiz"

Dogan Yatirim Bankasi Genel Müdürü Hulusi Horozoglu, Dogan Yatirim Bankasi olarak kurumsal ve ticari bankacilik müsterilerine, yapilandirilmis finansman, yatirim bankaciligi, hazine, nakit yönetimi, dis ticaret finansmani yani sira dijital finansman ve diger bankacilik çözümleri gibi ürün ve hizmetler sunacaklarini söyledi.

Dogan Holding’in köklü geçmisinin, deger yaratma kültürünün ve sektördeki deneyimlerinin sagladigi avantajlarin yani sira güçlü ve alanlarinin en yetkin kadrosuyla sirketlerin ihtiyaçlarina özel, katma degerli ürün ve hizmetleri bir arada sunarak "tek banka" yaklasimiyla sektörde fark yaratmayi amaçladiklarini ifade eden Horozoglu, dünya genelinde yatirim bankaciligina yönelik ilginin artmasina benzer sekilde Türkiye'de de yatirim bankaciliginin ciddi büyüme oranlarina ulastigini belirtti.

Horozoglu, Türkiye'de yatirim bankaciligi faaliyetlerinin, sermaye piyasalarinin da gelisimine paralel yükselis trendi içerisinde olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Bankamizin öncelikli stratejisi, kurumsal ve ticari bankacilik müsterilerine ihtiyaçlarina özel olarak düsünülmüs yatirim bankaciligi ve yapilandirilmis finansman ürün ve hizmetlerinin yani sira islem bankaciligi ve hazine çözümleri de sunmak olacak. Yatirim bankaciligi alaninda amacimiz, müsterilerimizin stratejik hedeflerine ulasmalari için ihtiyaç duyacaklari sirket satin alma ve birlesme danismanligi, halka arzlar ile sermaye baglantili katma degerli ürün ve hizmetleri sunmaktir. Yapilandirilmis finansman alaninda ise, hedefimiz saglikli ve sürdürülebilir büyümeyi esas almis sirketler için standart kredi ile fonlanabilir ihtiyaçlar disindaki tüm yapilandirilmis finansman ihtiyaçlarina çözüm getirmek olacaktir.

Bu noktada, önümüzdeki dönemde yapilandirilmis finansman ürün ve hizmet yelpazesinde; finansal danismanlik, özel plasman kredileri, kulüp ve sendikasyon kredileri, sürdürülebilir fonlama kaynaklari, nakit akisina dayali proje finansmani, Islami finansman ürünleri, ülke kredileri, lokal piyasa borçlanma araçlari ve çok uluslu kalkinma bankalarindan saglanacak kaynaklarin yer almasini hedefliyoruz. Vizyonumuz, yatirim bankaciligi ve yapilandirilmis finansman alanlarinda, en iyi uygulamalari esas edinmis, etkin, yetkin ve tecrübeli ekibimizle müsterilerimizin aklina ilk gelen yatirim bankasi olmaktir."

Hulusi Horozoglu, Dogan Yatirim Bankasi olarak, Dogan Grubu’nun e-ticaret ve dijital deneyiminden faydalanarak, dijital teknolojilerle donatilan bir yapiyla, e-ticaret sirketlerinin tedarikçisi olan KOBI’lerin de finansman ihtiyacina çözüm olacak ve yapay zekaya dayanan karar destek modelleri bazli dijital platformlar kurmayi hedeflediklerini söyledi.

- "2022 yilinda planladigimiz halka arz yok"

Dogan Holding CEO'su Çaglar Gögüs ve Dogan Yatirim Bankasi Genel Müdürü Hulusi Horozoglu, toplantinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Gögüs, bankanin sermaye artirimina iliskin soru üzerine "Grubumuz, sermaye artirilmasi noktasinda sermayeyi artiracaktir. Bunda tereddüdümüz yok. Ayni zamanda sermaye piyasasi araçlarini kullanacagiz. Alternatif kaynaklari da Türkiye'ye getirmek ve yurt içinde bu kaynaklari yaratmak için yogun çapa sarf edecegiz." ifadelerini kullandi.

"Uluslararasi yatirimcilarin Türkiye'ye yönelik gözlemleri nasil?" sorusuna Gögüs, "2-3 hafta önce Almanya'da büyük gruplarin üst düzey yöneticilerini bir araya getiren toplantiya katildim. Orada da Türkiye'ye ilgi çok yüksek, onu hala görüyoruz. Kurdaki hareketlenme bazen yabanci yatirimciyi ürkütmekle beraber, Çin olusan riskten dolayi tedarik zincirlerinin bir kisminin Avrupa'ya yakinlasma zarureti Türkiye'ye ciddi bir firsat yaratiyor. Açikçasi orada çok pozitif bir ilginin devam ettigini gördüm." seklinde cevap verdi.

Gögüs, kisa dönemde 2022 yili içinde planladiklari bir halka arz olmadigini sözlerine ekledi.

- "Orta vadede uluslararasi sermaye piyasalarinda eurobond ihraci yapma planimiz var"

Dogan Yatirim Bankasi Genel Müdürü Hulusi Horozoglu, "Önümüzdeki dönemde sermaye artirimi yapmayi planliyor musunuz?" sorusunu, "Amacimiz, yatirim bankaciligina liderlik etmek. Bu anlamda Türkiye'de tamamlanmasi gereken ürün gaminin da oldugunu düsünüyoruz. Kredi ve finansman tarafinda bilançomuzu ölçeklendirirken ve büyütürken, sermayemizin bu asamadan daha farkli bir asamaya gelmesi düsünülebilir. Sermaye piyasalarinin danismanlikla bir araya geldigi, uluslararasi yatirimcilari da Türkiye'ye daha fazla getirdigimiz bir strateji kurguluyoruz. Ilk etapta bu stratejimizi hayata geçirecek sekilde yola çikiyoruz. Dogan Holding gibi güçlü bir grubun destegiyle yola çiktigimiz için ölçegimiz büyüdükçe sermaye artirimi gerektikçe o gereksinim saglanacaktir." seklinde yanitladi.

Bankanin ek fonlama ihtiyaci ve borçlanmasinda yol haritasinin nasil olacagina yönelik soru üzerine Horozoglu, su degerlendirmelerde bulundu:

"Iki aydir müsterilerimize kredi kullandiriyoruz. Öncelikli fonlama alternatifimiz iki tane. Birincisi, Türk bankalarindan ve yurt disindaki bankalardan çikaracagimiz kredi limitleri. Ikincisi, asil hedefimiz yerel piyasada fonlama saglamak, Türk lirasi tahvil piyasasinda bono ihraci yapmak. Bunun için SPK'dan gerekli izinleri aldiktan sonra ilk etapta toplam sermaye tutarimiz kadar tahvil ihraci yapmayi planliyoruz. Daha sonra ölçegimiz ve bilançomuzun büyümesiyle dogru orantili olarak bu piyasada ihraççi olmayi planliyoruz.

Sendikasyon tarafinda kendimize 3-5 yil bandinda bir hedef koyduk. Ilk etapta yerel piyasada tahvil ve bono ihraçlari yapmak. Ulusal ve uluslararasi bankalarla birebir limitler üzerinde çalismak. Uluslararasi kalkinma bankalari ile limit üzerinden çalismak. Banka belli bir ölçege geldikten sonra önce kulüp kredisi, sonra sendikasyon kredisiyle uluslararasi piyasalara açilmasini, ardindan da uluslararasi sermaye piyasalarinda bir eurobond ihraci yapacagi sekilde bir stratejimiz var. Kisa vadeli degil, orta vadeli bir plan."

Horozoglu, büyüme hedeflerini hayata geçirdiklerinde 10 milyar lira bandinda bir aktif büyüklüge ulasabileceklerini ve hedeflerinin de bu yönde oldugunu söyledi.

"Uluslararasi yatirimcilarin Türkiye'ye yönelik gözlemleri nasil?" sorusu üzerine Horozoglu, "Faaliyet geçtigimiz günden bu yana 100'ün üzerinde uluslararasi yatirimci ile çok yakin temastayiz. Türkiye'ye hepsinin ilgisi pozitif. Burada sadece bankamizin fonlamasi açisindan bir görüsme yapmiyoruz. Ayni zamanda Türk sirketlerinin sadece burada degil ayni zamanda yurt disinda yapacagi farkli yatirimlari da desteklemek için görüsüyoruz. Her yabanci yatirimci ile iki üç bacakli strateji görüsmesi yapiyoruz. Uluslararasi bir fonla bir anlasma asamasina geldik. KOBI finansmaninda öncelik olmak üzere dijital kredilendirme projemiz baslangiç olmak kaydiyla bir is birligi anlasmasina gidiyor olacagiz." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA