TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Azerbaycan'la Gelecegimiz De Kaderimiz De Bir'

TIM Baskani Ismail Gülle “Pandemi döneminde de durmadan çalistik. 19 aylik dönemde toplamda 72 ülkeye 94 Sanal Ticaret Heyeti gerçeklestirdik. Tarih, dil, din, kültür birligi yaptigimiz Azerbaycan Türkü kardeslerimizle tipki geçmisimiz gibi gelecegimiz de kaderimiz de bir. Iste bu yüzden 19 ay sonra ilk fiziki heyetimizi dost ve kardes ülkemiz Azerbaycan’a gerçeklestirmek bizler için ayri bir önem tasiyor” dedi.

TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Azerbaycan'la Gelecegimiz De Kaderimiz De Bir'


Ekonominin ve ticaret diplomasininin saha neferleri olan Türk ihracatçisi, koronavirüs pandemesine ragmen her ay üst üste rekorlar kirarak tarihî basarilara imza atiyor. Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM), bir yandan pandemi döneminde katilimci firmalara yeni is birlikleri ve satislar için firsatlar doguracak, ihracat rakamlarini artiracak Sanal Ticaret Heyeti programlarina devam ederken diger yandan normallesme döneminde fiziki ticaret heyetlerine de basladi.



TIM, bu kapsamda ilk fiziki ticaret heyetini 19 ay sonra kardes ülke Azerbaycan’a düzenledi.

Ticaret Bakanligi koordinasyonu ve TIM organizasyonuyla Azerbaycan’in baskenti Bakü’ye yönelik 11-14 Ekim tarihleri arasinda düzenlenen ticaret heyetine TIM Yönetim Kurulu Üyesi Salahattin Kaplan baskanlik etti. Yogun ilgi gören temaslarda 155 is görüsmesi gerçeklestirildi.



“Azerbaycan’la her alanda is birligimizi artirmaliyiz”

Azerbaycan’a gerçeklestirilen ticaret heyetine iliskin degerlendirmelerde bulunan TIM Baskani Ismail Gülle, “Pandemide durmadan çalistik. 19 aylik dönemde toplamda 72 ülkeye 94 Sanal Ticaret Heyeti gerçeklestirdik ama fiziki olarak bir araya geldigimiz etkinliklerin anlami bir baska. Tarih, dil, din, kültür birligi yaptigimiz Azerbaycan Türk’ü kardeslerimizle tipki geçmisimiz gibi gelecegimiz de kaderimiz de bir. Iste bu yüzden 19 ay sonra ilk fiziki heyetimizi dost ve kardes ülkemiz Azerbaycan’a gerçeklestirdik. Iki devlet, tek millet düsturuyla neredeyse 100 yildir, her geçen gün daha da büyüyen bir kardeslik bilinciyle bugünlere geldik. Birlik ve beraberlik ruhumuzu, her alanda gelistirmeli ve is birligimizi daha da artirmaliyiz. Ticaret, gelistirmemiz gereken alanlarin basinda geliyor” dedi.



“Ülkemiz, kardes Azerbaycan’in ikinci en büyük ticari ortagidir”

Türkiye ve Azerbaycan’in stratejik konumlariyla gerek bölgesel gerekse küresel etkinliklerini artiran, sanayilesme yolunda emin adimlarla ilerleyen iki önemli ülke olduguna dikkat çeken TIM Yönetim Kurulu Üyesi Salahattin Kaplan ise, “Karsilikli ticarette son 19 yilda muazzam bir gelisme kaydettik. Öyle ki, Azerbaycan’a 2001 yilinda 225 milyon dolarlik ihracat yaparken bu rakam 2020’de 2,1 milyar dolar seviyesine geldi. Ülkemiz, kardes Azerbaycan’in ikinci en büyük ticari ortagidir. Azerbaycan’a bu yilin 9 ayinda geçtigimiz yilin ayni dönemine göre yüzde 16,5 artisla 1,73 milyar dolarlik ihracat yaptik. Kardes ülkeye bu yil Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörümüz (geçtigimiz yilin 9 ayina göre) yüzde 22,1 artis ve 372 milyon 802 bin dolarlik ihracatla ilk sirada yer aliyor. Bu sektörümüzü sirasiyla yüzde 49,6 artisla 184 milyon dolara ulasan Savunma ve Havacilik Sanayi, yüzde 12,4 artisla 136,6 milyon dolarla Makine ve Aksamlari, yüzde 5,3 azalisa ragmen 119,5 milyon dolarla Elektrik Elektronik, yüzde 8,8 artisla 104,6 milyon dolarla Mobilya, Kagit ve Orman Ürünleri sektörleri takip etti” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA