Minik Ögrencilerin Egitimine Katki

Yasar Üniversitesinin ortak olarak yer aldigi ve Avrupa Birligi Erasmus+programi kapsaminda desteklenen "Egitsel ve Dijital Kültürel Laboratuvar" (EDUCLAB) isimli projeyle, okul öncesi ögretmenler için bir rehber hazirlandi. Hazirlanan rehberin; okul öncesi ögrencilerin müze, kütüphane, arkeolojik alanlar, tiyatro ile benzeri kültür ve sanat kurumlarini ziyaretleri sirasinda ögretmenlerine rehberlik etmesi ve ögrencilerin sanat eserlerini daha iyi anlayip zevk almalarini saglanmasi amaçlandi.

Minik Ögrencilerin Egitimine Katki
Avrupa Kültürel Miras Yili çerçevesinde, okul öncesi ögretmenlerine yönelik olarak; sanatsal, kültürel atölyelerin düzenlenmesine rehberlik edecek egitim materyalleri ve ögretmen rehberi gelistirmeyi amaçlayan EDUCLAB projesi; Türkiye, Italya ve Portekiz’in de aralarinda bulundugu 5 Avrupa ülkesinden 6 kurumun is birligi ile yürütüldü.

Projenin koordinatörlügünü üstlenen Yasar Üniversitesi Sanat Tasarim Fakültesi Grafik Tasarim Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Kahyaoglu, projenin amacinin okul öncesi çocuklarin kültür, sanat ve tarih alanlarinda daha fazla bilgi edinip bilinçlenmesini saglamak oldugunu söyledi.



Dr. Kahyaoglu, "Projenin ilk döneminde okul öncesi ögretmenlerin ihtiyaçlarini anlamak için tüm katilimci ülkelerde odak grup çalismalari yapildi. Elde edilen sonuçlar analiz edilerek kültürel atölye çalismalarinda egitim ortaminin ve ögrenme süreçlerinin nasil düzenlenecegine iliskin ögretmenlere yol gösterecek EDUCLAB Ögretmen Rehberi ve egitim materyalleri hazirlandi. Bu rehberde arkeoloji, gelenekler ve el sanatlari, doga, sanat ve bilim, anlatilar ve sözlü tarihler basliklari altinda kültürel miras ile iliskili 5 modül yer aliyor. Ögretmenlere ayrica, sanatsal ve kültürel etkinlikler sirasinda kullanabilecekleri temel dijital becerilerden biri olan video düzenleme bilgileri de sunuldu. Izmir’deki çesitli okullardan okul öncesi egitim alaninda çalisan 10 ögretmene proje kapsaminda hazirlanan rehber ve egitim materyalleri ile egitimler düzenledik. Bu ögretmenler, edindikleri bilgiler ile siniflarinda doga, arkeoloji ve sanat ile ilgili atölyeler düzenledi.

Böylece çok sayida çocuk bu alanlarda daha fazla bilgi edinip bilinçlenme sansi buldu" diye konustu.

Hazirlanan rehberle ilgili de bilgi veren Kahyaoglu, "Okul öncesi ögrencilerin müze, kütüphane, arkeolojik alanlar, tiyatro ve benzeri kültür ve sanat kurumlarini ziyaretleri sirasinda okul öncesi ögretmenlere rehberlik edecek ve ögrencilerin sanat eserlerini daha iyi anlayip zevk almalarini saglayacak bir rehber ortaya çikti. Ögretmenler için hazirlanan rehber ve egitim materyallerinin tanitimi amaciyla düzenlenen çevrimiçi egitimlerin yani sira Yasar Üniversitesi kampüsünde gerçeklestirilen yayginlastirma toplantisina Izmir’deki çesitli okul öncesi egitim kurumlarindan ögretmen ve idareciler de katildi.

Proje kapsaminda hazirlanan rehber ve tüm materyaller, projenin https://www.educlab.eu/tr/ adresli web sayfasindan 7 dilde ilgilenen tüm ögretmenlerin erisimine açik olarak sunuluyor" dedi.

Kaynak: İHA