Merzuki 'Darbeye Karsi Durmak' Için Frankofoni Zirvesi'nin Tunus'ta Yapilmamasini Istedigini Söyledi Açiklamasi

'Dis güçleri Tunus’un iç islerine karismaya davet ettigimi iddia ediyorlar fakat ben tam tersi açiklamalarda bulundum'.

Tunus'un eski Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki, "dis güçleri Tunus'un iç islerine karismaya davet ettigi" iddialarini reddederek, Uluslararasi Frankofoni Zirvesi'nin "darbeye" destek anlamini tasiyacagi için iptali yönünde çalistigini belirtti.

Merzuki, France 24'ün Arapça kanalinda, Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in olaganüstü kararlarini degerlendirdi ve hakkinda çikan "Dis güçleri Tunus'un iç islerine karismaya davet etti" seklindeki iddialara cevap verdi.

Said'in 25 Temmuz’da Anayasa'yi askiya almasinin ardindan bunu "darbe" olarak nitelendirdigi söyleyen Merzuki, "Fransiz arkadaslarima da bu yöndeki fikirlerimi paylastim. Uluslararasi Frankofoni Zirvesi’nin Tunus’ta düzenlenmesinin darbeye destek olacagini düsündügüm için Tunus'ta zirvenin yapilmamasi için çalistim ve bu yaptigimla gurur duyuyorum." dedi.

Fransa’yi veya baska bir ülkeyi Tunus’un iç islerine karismaya davet ettigi iddialarini reddeden Merzuki, "Hakkimda yapilan karalama politikasinin farkindayim, bunun sebebi 25 Temmuz’da yasananlari darbe olarak nitelemem ve bu darbeye ilk saatlerinden itibaren karsi durmamdir. Zirvenin ülkemde yapilmasini tabii ki istiyorum, ama bu, gelecek yillarda ve darbenin olmadigi demokratik bir Tunus’ta olmali." ifadelerini kullandi.

Darbeye karsi çiktigi için hedef alindigina dikkati çeken Merzuki, "Dis güçleri Tunus’un içislerine karismaya davet ettigimi iddia ediyorlar fakat ben tam tersi açiklamalarda bulundum. Benim söyledigim su: Darbeye destek vermeyin ve bizim içislerimize karismayin, birakin Tunuslular kendileri bunu halletsin." diye konustu.

Tunus Diplomatlar Sendikasindan 9 Ekim'de yapilan açiklamada, Merzuki’nin "yabanci bir ülkenin yetkililerini ülkesine karsi cezai önlemler almaya davet ettigi" iddia edilmisti.

Frankofoni Üniversite Ajansi Dekani Selim Halbus, dün yaptigi açiklamada, Tunus'un Cerbe kentinde 20-21 Kasim 2021'de düzenlenmesi planlanan Uluslararasi Frankofoni Zirvesi'nin bir yil ertelendigini duyurmustu.

Kaynak: AA