Kuruyan Kuyucuk Gölü Saglanan 'Can Suyu' Ile Yeniden Kuslari Agirliyor

Kuzeydoga Dernegi Bilim Koordinatörü Emrah Çoban: 'Sonbaharin gelmesiyle özellikle son iki haftadir yörede yagmur miktari artti ve Kuyucuk çok az da olsa su toplamaya basladi. Bunu can suyuyla destekleyince de son bir hafta içinde göç eden kuslarin buradaki sayisi artti. Kuyucuk'ta bir haftada 30 türden 2 bine yakin kus gözlemledik' 'Göçmen kuslar çok küçük bir su tutmaya basladiginda bile unutamadiklari Kuyucuk Gölü'ne geliyor'

CÜNEYT ÇELIK - Türkiye'nin 13. Ramsar Alani olan ve yazin tamamen kuruyan Kuyucuk Gölü sonbahar yagmurlari ve sondaj çalismasiyla saglanan "can suyu" sayesinde yeniden göçmen kuslara ev sahipligi yapmaya basladi.

Kars'in Arpaçay ilçesindeki Kuyucuk Gölü, Ramsar Sözlesmesi olarak anilan "Özellikle Su Kuslari Yasama Ortami Olarak Uluslararasi Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkinda Sözlesme" ile korunuyor.

Dogu Anadolu ve Güneydogu Anadolu'nun birinci, Türkiye'nin ise 13. Ramsar Alani olan kus cenneti, Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde bulunmasi dolayisiyla birçok kus türünü agirliyor.

Kars Valiliginin öncülügünde yürütülen sondaj çalismalariyla, 2019 ve 2020'de tamamen kuruyan göle su verilmesine ragmen, yagislarin azligi ve bölgedeki besicilerin hayvanlarinin su ihtiyacini buradan karsilamasi nedeniyle bir süre önce göl yine kurudu.

Göle, tamamen kurumasinin ardindan yeniden sondajla su saglandi. Sonbaharda gelen yagmurlar ve sondajla verilen "can suyu" ile gölde bir miktar su tutuldu. Göl su tutunca kisa sürede kuslar bölgeye gelmeye basladi.

Kuzeydoga Dernegi Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine Kuyucuk Gölü'nü hazirandan beri can suyuyla ayakta tutmaya çalistiklarini söyledi.

Kuraklik ve hava sicakliginin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin gölü olumsuz etkiledigini anlatan Çoban, "Bu sene Dogu Anadolu'ya ne istegimizi gibi bir kar ne de bekledigimiz yagmur yagdi. Buradaki verileri göldeki meteoroloji istasyonundan çok net sekilde aliyoruz. Hava sicakliginin da yazin 30 derecenin üstüne çikmasi göldeki su miktarini tamamen düsürdü ve haziranin basindan beri yagmayan yagmurlar yüzünden Kuyucuk sadece can suyuyla ayakta kaliyordu." dedi.

- Son bir haftada 30 türden 2 bin kus göle geldi

Kars'ta son dönemde etkili olan saganagin göl suyuna katki sagladigini belirten Çoban, söyle devam etti:

"Sonbaharin gelmesiyle özellikle son iki haftadir yörede yagmur miktari artti ve Kuyucuk çok az da olsa su toplamaya basladi. Bunu can suyuyla destekleyince de son bir hafta içinde göç eden kuslarin buradaki sayisi artti. Kuyucuk'ta bir haftada 30 türden 2 bine yakin kus gözlemledik, aslinda bu kuslar bu zamanda gölde olmasi gereken, bekledigimiz türler. Kuyucuk'ta biraz daha fazla su olsaydi bu sayi da artacakti."

Çoban, "Göçmen kuslar çok küçük bir su tutmaya basladiginda bile unutmadiklari Kuyucuk Gölü'ne geliyor. Göle can suyu vermeye ve mevcut sorunlari çözmeye devam ediyoruz. Bu kis bekledigimiz kar yagar ve ilkbahar da yagmurlu geçerse Kuyucuk için umudumuz daha fazla olacak." degerlendirmesini yapti.

Kaynak: AA