Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev, Orta Asya'daki Küresel Isinma Hizina Dikkati Çekti

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, küresel isinmanin Orta Asya'daki hizinin endise verici oldugunu ve bu alanda acil harekete geçilmesi gerektigini belirtti.

Tokayev, Kazakistan'in baskenti Nur Sultan'da düzenlenen "Kazakistan'in Paris Anlasmasi ve karbon nötr hedefine ulasma adimlari" konulu uluslararasi konferansta konustu.

Son dönemde önemli iklim politikasi kararlari aldiklarini kaydeden Tokayev, dünya genelinde iklim degisikliginde istikrari saglamak için geri dönüsü olmayan çizginin henüz geçilmedigini söyledi.

Kazakistan'in 2060'a kadar karbon nötrlügüne ulasma taahhüttü verdigini hatirlatan Tokayev, "Enerji, istihdam ve bütçe geliri açisindan dogal kaynaklara önemli ölçüde bagimli olmasina ragmen Kazakistan, bu yüzyilin ortalarina dogru karbon nötrlügüne ulasacagini ilan eden sayili ülkelerden biri." dedi.

Küresel isinmanin Orta Asya'daki hizinin endise verici olduguna dikkati çeken Tokayev, "Bu durum acil eylem gerektiriyor. Özellikle bölgede su ve gida güvenliginin saglanmasi açisindan çok önemli." degerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan'in, dünyanin en büyük 10 bugday ihracatçisindan biri olduguna isaret eden Tokayev, söyle devam etti:

"Her yil 7 milyon ton bugday ve un ihracati gerçeklestiriyoruz. Olumsuz senaryoya göre 2030'a dogru ülkemizin en büyük bugday ambarina sahip 7 kentinde yüzde 40'a kadar üretimde düsüs gerçeklesebilir. Kazakistan'in bölgenin tek bugday ihracatçisi oldugu düsünüldügünde bu durum kaçinilmaz bir sekilde tüm Orta Asya'nin gida güvenligini tehdit edecektir. Bu, iklim degisikligiyle ortak mücadele etmemiz gerektiginin basit ve pratik bir örnegidir."

Tokayev, 2025'te ülkenin en kirli 10 kentinde gaz ve diger alternatif enerji kaynaklarina geçilecegini dile getirdi.

Ülke topraklarinin sadece yüzde 11'nin agaçlandirildigini aktaran Tokayev, gelecek 5 yilda 2 milyardan fazla agaç dikilecegini bildirdi.

Kaynak: AA