Kartal'da Meme Kanseri Farkindaligi Için Seminer Düzenlendi

Kartal’da Genel Cerrahi Uzmani Doktor Prof. Dr. Alper Cihan tarafindan "Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkindalik Ayi" konulu seminer yapildi. Seminere kadinlar yogun ilgi gösterdi.

Kartal'da Meme Kanseri Farkindaligi Için Seminer Düzenlendi


Kartal Belediyesi ve Kizilay Özel Kartal Hastanesi isbirligince Genel Cerrahi Uzmani Doktor Prof. Dr. Alper Cihan tarafindan "Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkindalik Ayi" konulu bilinçlendirme semineri düzenlendi.

Seminere kadinlar yogun ilgi gösterdi. Seminerde konusan Prof. Dr. Alper Cihan, erken teshis için kadinlarin; düzenli olarak kendi kendine muayene yapmalarini, doktor kontrollerini aksatmamalarini ve önerilen araliklarla mamografi çektirmelerinin gerekli oldugunu söyledi.



“Birinci yapmamiz gereken riskimizi tespit etmek”

Prof. Dr. Alper Cihan, “Kizilay saglik ekibi olarak meme kanseri farkindalik haftasinda biz de faaliyetlerimize hizla sürdürüyoruz. Saglik hizmeti vermemizin disinda bu halki bilgilendirme çalismalarina da agirlik verdik. Bugün burada belediyemizle bir bilgilendirme çalismasi yaptik. Peki, nasil bilgilendiriyoruz. Öncelikle meme kanseri nedir, nasil çikar, nasil tedavi edilir gibi bilgi verdikten sonra halkimizin ne yapmasi gerektigini önemle arz ediyoruz. Birinci yapmamiz gereken riskimizi tespit etmek" dedi.



“Tedavi edilebilen bir hastalik”

Genel Cerrahi Uzmani Doktor Prof. Dr. Alper Cihan “Herkes meme kanserinde ayni riske sahip degildir. Bugün Türkiye’deki bayan kanserlilerin yüzde 47’si meme kanseridir. Yani en çok görülen kanserdir. Toplumda da yüz bayanin 12’sinin hayatinin bir döneminde meme kanseri olma riski vardir. Her yil yüzde 12 demiyorum. Yüz kadindan 10’u hayatin bir döneminde meme kanseri olur. Ama bu oran kiminde yüzde 1, kiminde 3, kiminde 5’tir. Kiminde yüzde 40, 50’dir. O zaman bizim ilk bilmemiz gereken, benim riskim kaç? Düsük riskli, orta riskli miyim, yüksek riskli miyim? Ona göre de diyoruz. Yapacagin bazi isler var. Nedir? Riski düsük de olsa, yüksek de olsa, mutlaka vücudumuzu ve seklimizi taniyip kendi kendimize meme muayenesini yapmamiz lazim. Gögüslerimize de bir bakmamiz lazim. Sekli nasildir? Durusu nasildir? Yasima göre normal midir? Çünkü yasa göre de memenin sekli ve pozisyonu degisir. Tanidiktan sonra gögsümüzü aylik yapacagimiz muayenelerde bir kitle var mi, içinde bir kitle çikiyor mu renginde degisim var mi, meme basinda çekilme var mi, meme basi akintisi var mi, meme kanseri bizim için büyük bir kanser degildir. Memeler vücudun disinda bir organ ve bu disindaki organdaki çikan bir sentetik bir doku bizim için kolay tedavi edilebilen, neredeyse bu hastaliga yakalanmamisçasina yasami sürdüren bir iyilige sahip” diye konustu.

Öte yandan katilan davetlilere pembe maske ve yaka kurdele dagitildi.
Kaynak: İHA