Kaleiçi Old Town Festivali Basliyor

Muratpasa Belediyesi’nin düzenlendigi 6. Kaleiçi Old Town Festivali, geleneksellesen festival kortejiyle Persembe günü basliyor. Pandemi nedeniyle geçen yil online gerçeklestirilen festival, bir yillik aranin ardindan yeniden yasayan antik kent Kaleiçi’nin sokaklarina, meydanlarina dönerken festivalde bu yil tam 187 etkinlik gerçeklestirilecek.

Kaleiçi Old Town Festivali Basliyor
Milattan önce 4’üncü yüzyildan bugüne uzanan farkli kültürlerle, inançlara ev sahipligi Antalya’nin tarihi kent merkezinde, Muratpasa Belediyesi’nin 6’ncisini gerçeklestirecegi Kaleiçi Old Town Festivali basliyor. 17 Ekim’e kadar devam edecek festivalde yasayan antik kentin 27 noktasinda 187 etkinlik gerçeklestirilecek. Belediye Baskani Ümit Uysal, festivalin hem Kaleiçi’nin yüzyillara uzanan hikayesini dünyayla bulusturmak hem de antik kentlerin dayanisma içinde korunmasini ve gelecek kusaklara bu mirasin aktarilmasini saglamayi amaçladigini söyledi.

Bu yil 6’nci yasini kutlayan festivalle artik Akdeniz’den Balkanlara, Orta Avrupa ve Kafkasya’ya uzanan bir cografyada antik kentler ailesinin olusmaya basladigini aktaran Uysal, Kaleiçi’nin de bu ailenin merkezi konumunda bulundugunu söyledi.

Baskan Uysal, festivale bu yil 21 ülkeden 39 konuk sehrin katilacagini da sözlerine ekledi.

“Festival korteji”

Festivalin korteji, Persembe saat 18.30’de Kaleiçi’nin girisinden, Karaalioglu Parki’ndan baslayacak. Kaleiçi’nin surlari boyunca Atatürk Caddesi’nden devam edecek festival korteji, tarihi Üç Kapilardan antik kente giris yapacak.

“Yildizli geceler”

Festivalin bu yil ana etkinlik alani, Kaleiçi’nden Akdeniz’e uzanan bir balkonu andiran ve eski dönemlerde gözetleme için kullanilan mirador olacak. Miradorda her aksam saat 20.00’de Yildizli Geceler konserleri düzenlenecek. Festivalin açilis gecesinde Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, 15 Ekim’de Elif Sanchez, 16’sinda Gencer Savas Orkestrasi ve 17 Ekim’de ise Antalya Devlet Senfoni Orkestrasi ve Emir Ersoy Project sahne alacak.

“Aksam sefasi”

Miradorda Yildizli Geceler konserlerinin disinda Kaleiçi’nen en görkemli yapilarindan Üç Kapilar ve tarihi yat limaninda Aksam Sefasi konserleri düzenlenecek. Doç. Lelya Bayramogullari, Nurdan Küçükekmekçi ve Aslihan Güngör’den olusan Trio Patara, cuma saat 17.30’de yat limani amfitiyatroda, dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazil Say tarafindan kesfedilen piyanist Iraz Yildiz da cumartesi saat 18.00’de tarihi Üç Kapilarda olacak. Festival’de ayrica Muratpasa Belediyesi Kaleiçi Müzik Yarismasi birincileri Onur Nugay ve Muharrem Kizilarslan da sahne alacak.

“Açik hava sanat alani”

Kaleiçi Old Town Festivali, antik kentin sokaklarinda, meydanlarinda kendi sanat dilini olusturmak sürdürdügü çalismalar da bu yil 4’üncü yilina giriyor. Antalya kent kimliginin en önemli odagini olusturan Kaleiçi’nin sokak ve meydan gibi kamusal alanlari bu yil “Birlikte ve Zamanin Izinde” ana basligi altinda Dr. Ebru Nalan Sülün’ün küratörlügünde farkli disiplinlerden 10 sanatçinin çalismalarina sahne olacak.

“Kaleiçi’nde mutlu saatler”

Festival süresince Kaleiçi isletmeleri de saat 12.00’den 20.00’ye ‘happy hour’ düzenleyecek. Çesitli yiyecek ve içeceklerde yüzde 50’ye varan indirimlerin yapilacagi uygulamaya, Kaleiçi Old Town Festivali’nin logosunun bulundugu tüm isletmeler katilacak.

“Insan haklari sorunu olarak kültürel miras”

6. Kaleiçi Old Town Festivali, bu yil önemli bir tartismayi da konuk sehir katilimcilariyla gerçeklestirecek. Konuk sehirlerin katilimiyla gerçeklestirilecek Insan Haklari Temelinde Kültürel Mirasin Korunmasi baslikli panelde olusturulacak deklarasyon da kamuoyuna duyurulacak.

“Hayat Kaleiçi’nde”

Akar Çesme, Müze, Kaledibi, Hesapçi, Tabakhane gibi Kaleiçi’nin birçok sokagi, festival etkinliklerine ev sahipligi yapacak. Her sabah yoga etkinligiyle baslayacak festivalde, Kaleiçi’nin 27 noktasinda 187 etkinlik gerçeklestirilecek. Sergiler, imza günleri, resimden seramik ve heykele sanatin farkli alanlarinda gerçeklestirilecek çalistaylar, tavla turnuvasi, konserler, çesitli performanslar, atölye çalismalari, söylesiler, dogaçlama tiyatro gösterileri ve hatta findik lahmacun yapiminin gösterilecegi mutfak atölyesiyle Kaleiçi, dolu dolu dört gün yasayacak.
Kaynak: İHA