Fiyatlari Yüzde 50 Artan Konutta Talep Karsilanamiyor

Konut yatirimina yerli ve yabancidan ilgi devam ediyor. Emlakçilar, geçen yila göre konut fiyatlarinin yüzde 50 arttigini ve talebin her geçen gün artarak devam ettigini belirtiyor.

Fiyatlari Yüzde 50 Artan Konutta Talep Karsilanamiyor
TÜIK rakamlarina göre Türkiye genelinde Eylül ayinda 147 bin 143 konut satildi. Konut satislari Eylül ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 7,6 artarak 147 bin 143 oldu. Yabancilara ise Eylül ayinda 6 bin 630 konut satisi gerçeklesti. Yabancilara yapilan konut satislari Eylül ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 25,8 artarak 6 bin 630 oldu. Konuyla ilgili açiklamada bulunan emlakçilar, yerli ve yabanci yatirimcinin konut yatirimina her geçen arttigini ve talep karsilamakta zorlandiklarini söylüyorlar. Bu hareketliligin bir süre daha devam edecegini belirten emlakçilar, fiyatlarin ise uzun vadede artacagini söylüyorlar.

“Yeterince konut bulunmuyor”

Emlakçi Erdal Aydin, konut satislarinin biraz hareketlilik kazandigini belirterek, “Satis ve talep durumu var. Konutlara yerli ve yabanci yatirimcinin talebi var ancak yeterince konut bulunmuyor. Genelde kentsel dönüsüm projeleri yapiliyor. Bu projelerden de çok az satilik daire çikiyor. Son iki senede gayrimenkul fiyat artislari gerçeklesti. Örnegin 500 bin liralik bir konut aldiginiz zaman birkaç ay içerisinde fiyati artiyor. Yabanci yatirimcilarin da konutlara ilgisi artiyor. Genelde Irak ve Iran asilli yatirimcilara konut satiliyor. Bu hareketliligin bir süre daha devam edecegini söyleyebiliriz. Konut fiyatlarinin uzun vadeli olarak artmaya devam edecegini düsünüyorum. Kiralik daire taleplerini karsilayamiyoruz. Günde en az 40-50 kisi bizi ariyor. Geçen sene bin 500-2 bin lira bandinda olan kiralik daireler bu sene 3 bin civarina kadar geldi” seklinde konustu.

“Talebin azalacagi görülmüyor”

Emlakçi Mustafa Demirkol ise, yabanci yatirimcinin konuta talebi büyük oldugunu belirterek, “Konut satislarinda genelde yabanci yatirimcilar aliyor. Bundan dolayi da konut satislari artti. Daireler kentsel dönüsüm ile yenileniyor. Yenilendikçe de talep artiyor. Ayrica deprem korkusu da talebi yogunlastiriyor. Talebin azalacagi görülmüyor. Fiyatlar her geçen gün artiyor. Geçen yila göre daire fiyatlari yüzde 50 artti. Ayni zaman da kiralik dairede bulunmuyor umarim bu durum ilerleyen dönemlerde problem olmaz. Eskiden vatandaslar altina, dolara ve arsaya yatirim yapardi. Simdi ise daire ve kira artislarindan dolayi insanlar yatirimlarini daireye yapiyor. Böylelikle daha fazla kazanç saglamis oluyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA