'Dizilerimiz Sayesinde Türkçe Ögrenme Istegi Dünyanin Her Yerinde Katlanarak Devam Ediyor'

Türk Dil Kurumu Baskani Prof. Dr. Gürer Gülsevin, su anda dünyada en çok ögrenmek istenilen diller arasinda Türkçe’nin besinci sirada yer aldigini belirterek “Yerli dizilerimiz sayesinde Türkçe ögrenme istegi dünyanin her yerinde katlanarak devam ediyor” dedi.

'Dizilerimiz Sayesinde Türkçe Ögrenme Istegi Dünyanin Her Yerinde Katlanarak Devam Ediyor'
Avrasya Üniversitesinde “Dünya Dili Türkçe” adli konferans gerçeklesti. Avrasya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümünün organize ettigi konferansa Türk Dil Kurumu Baskani Prof. Dr. Gürer Gülsevin konusmaci olarak katildi.

Avrasya Üniversitesi Ömer Yildiz Yerleskesi Konferans Salonunda gerçeklesen programa üniversitenin Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ersan Bocutoglu, Prof. Dr. Yavuz Özoran , Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Çelik, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Türk Dil Kurumu Baskani Prof. Dr. Gürer Gülsevin konusmasinda “Dünyanin her yerinde Türkçe ögreten Yunus Emre Enstitümüz sayesinde su anda dünyada en çok ögrenmek istenilen diller arasinda Türkçe besinci sirada yer aliyor. Balkanlar basta olmak üzere, Orta Asya ülkeleri, son yillarda Brezilya ve diger Güney Amerika ülkelerinde Türkçe ögrenmek isteyen çok insan var, Afrika’nin neredeyse her yerinde Türkçe ögretiliyor ve bunda yerli dizilerimizin önemi çok büyük. Dünyada dizi film ihracinda ikinci siradayiz, Amerikan filmleri birinci sirada, Türk filmleri ikinci sirada. Bu durum Türkçe ögrenme isteginin dünyanin her tarafinda hizla artmasina sebep oldu. Bu diziler sayesinde Orta Asya’nin Türkleri de Türkiye Türkçesi ögrenmis oluyor” dedi.

Prof. Dr. Gürer Gülsevin konusmasinda, Türkçenin yasayan diller arasindaki en köklü dillerden biri oldugunu, bugünkü konusur sayisi açisindan da üst siralarda yer aldigini ifade etti.

Gülsevin, Türkçenin hem konusma dili, hem yazi dili, hem devlet dili, hem de egitim dili olarak kullanildigini, bu bakimdan ayricalikli bir statüsü oldugunu vurguladi. Türkçenin günümüzde konusuldugu cografya hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Gülsevin, Dünya dillerine geçen Türkçe kelimelerden örnekler sundu.

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ersan Bocutoglu ve Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Çelik, Baskan Gülsevin’e plaket takdim etti.

-IHA-
Kaynak: İHA