Çin'de Kömürle Çalisan Santrallerin Elektrik Satis Fiyatlarindaki Kisitlamalar Esnetiliyor

Çin, artan kömür fiyatlarinin yol açtigi elektrik arzi krizine çözüm olarak, kömürle üretim yapan santrallerin elektrik satis fiyatlarini piyasa kosullarina göre daha yüksek oranlarda arttirmasina izin verecek.

Ülkenin ana ekonomik planlama organi Ulusal Kalkinma ve Reform Komisyonu, yayimladigi açiklamada, kömürle çalisan elektrik santrallerinin satis fiyatlarini yüzde 20 oraninda arttirmasina izin verilecegini açikladi.

Hükümetin belirledigi fiyatlandirma sisteminde, satis fiyatinin baz fiyatlara göre en fazla yüzde 10 ila 15 oraninda arttirilmasina izin veriliyordu.

- Büyük tüketicilere yönelik satislarda fiyat sinirlamasi olmayacak

Komisyon ayrica yüksek miktarda elektrik tüketen isletmelere yönelik fiyat artislarinin yüzde 20 ile sinirlandirilmayacagini, fiyat dalgalanmasina izin verilecegini belirtti.

Dalgali fiyat rejiminin bu türden isletmeleri enerji verimliliklerini artirmaya tesvik etmesinin amaçlandigi ifade edildi.

- Hane halki tüketicileri ve tarim isletmeleri artislardan muaf tutulacak

Komisyon, hane halki tüketicilerinin ve tarim isletmelerinin 15 Ekim'de yürürlüge girecek yeni kurallardan muaf tutulacagini kaydetti.

Elektrik üretiminin yüzde 56'si kömürle çalisan termik santrallerden saglanan Çin'de, küresel kömür fiyatlarinin artmasi nedeniyle kömür arzinda ve buna bagli elektrik üretiminde sikintilar yasaniyor.

Fiyat artisina ve dalgalanmasina izin verilmesinin üreticileri tesvik ederek elektrik arzini arttiracagi umuluyor.

- 31 eyalet ve bölgenin 20'sinde kesintiler yasanmisti

Üreticiler, girdi maliyetinin zarar edecek oranda artmasi nedeniyle elektrik arzini durdurmak zorunda kalmis, bu sebeple Çin ana karasindaki 31 eyalet ve bölgenin 20’sinde eylülde aralikli elektrik kesintileri meydana gelmisti.

Hane halki elektriginin büyük ölçüde kömürler çalisan santrallerden saglandigi kuzeydogu eyaletlerinde çok sayida kentte habersiz elektrik kesintileri yasanirken, iç, güney ve dogu eyaletlerinde çok sayida fabrika ve imalathaneye kesintili elektrik verilmesi üretimde sikintilara yol açmisti.

Kesintiler nedeniyle Apple ve Tesla gibi büyük küresel sirketlerin yani sira küresel imalat zincirlerinde önemli rolü olan çok sayida küçük ve orta ölçekli isletme üretime ara vermek zorunda kalmisti.

Kaynak: AA