CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Muhtarlar Ve Kanaat Önderleri Bulusmasi'nda Konustu Açiklamasi

'(Anayasa) Ilk 4 madde, zaten degistirilmesi dahi teklif edilemeyen maddeler. Bunlar da tartisiliyor son günlerde ama o tartismalarin tamami yapay. Hiç kimse ilk dört maddeye dokunamaz. Ilk dört maddenin teminati, Türkiye Cumhuriyeti'nin serefli vatandaslaridir' 'Muhtarlara deger verilmedigini gayet iyi biliyorum ama muhtarlarin hayal edemeyecegi demokratik standartlari, Allah'in izniyle ve sizlerin destegiyle bu ülkeye getirecegim. Hiçbir endiseniz olmasin' '1833 yili, bu topraklarda yapilan ilk seçim Kastamonu'nun Tasköprü ilçesinde yapilan bir muhtarlik seçimidir. Bunu kaç muhtar arkadasimiz biliyor. Eger bu topraklarda ilk seçim bir muhtarlik seçimi ise muhtarlik degerlidir ve demokrasinin temel tasidir'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Anayasa'nin ilk 4 maddesinin degistirilmesi dahi teklif edilemeyen maddeler oldugunu belirterek "Bunlar da tartisiliyor son günlerde ama o tartismalarin tamami yapay. Hiç kimse ilk dört maddeye dokunamaz. Ilk dört maddenin teminati, Türkiye Cumhuriyeti'nin serefli vatandaslaridir." dedi.

Kiliçdaroglu, partisince Zübeyde Hanim Sosyal Tesisi'nde düzenlenen, Muhtarlar ve Kanaat Önderleri Bulusmasi'nda konustu.

Türkiye'nin içinde bulundugu sartlari herkesin bildigini, el birligiyle Türkiye'yi aydinliga çikarmak gerektigini söyleyen Kemal Kiliçdaroglu, "Bir baris ortami getirmemiz lazim. Bir huzur ortaminin olmasi lazim. Siyaset kurumunun topluma güven vermesi lazim. Karsilikli güvenin, sayginin olusturulmasi lazim." degerlendirmesini yapti.

"Devleti devlet yapan sey, tasada, kivançta beraber olmaktir." diyen Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Yani o devletin bütün vatandaslari bir arada huzur içinde yasasin. Elbette ki herkesin siyasi görüsü farkli olabilir. Elbette ki farkli siyasi görüslere saygi duymak zorundayiz. Dolayisiyla beraber önce milli degerlerimizi, milli hasletlerimizi bir arada tutmak zorundayiz. Siyasetin de asil amacinin bu olmasi lazim. Simdi devletin organlari nedir? Devletin organlarini bu anayasa belirler, referanduma sunulmus vatandaslar da kabul etmislerdir. Diyorlar ki devletin organlari burada var. Ilk 4 madde, zaten degistirilmesi dahi teklif edilemeyen maddeler, bunlar da tartisiliyor son günlerde ama o tartismalarin tamami yapay. Hiç kimse ilk dört maddeye dokunamaz. Ilk dört maddenin teminati, Türkiye Cumhuriyeti'nin serefli vatandaslaridir. Bunu herkesin bilmesini istiyorum."

Kiliçdaroglu, geçmis konusmalarinda da ifade ettigi, "Su anda Türkiye'de var olan hükümet, çoklu organ yetmezligi ile karsi karsiyadir." görüsünü tekrarlayarak 1921 Anayasasi ve sonraki bütün anayasalarda yazan "Egemenlik Kayitsiz Sartsiz Milletindir." hükmünü hatirlatti. Milletin egemenligini, yine bu anayasaya göre, organlar araciligiyla kullanacagini belirten Kemal Kiliçdaroglu, yetkinin bir kisiye degil, 3 organa yayildigini söyledi. Yasama, yargi ve yürütme organlari araciligiyla milletin egemenligini kullanacagini ifade eden Kiliçdaroglu, sunlari kaydetti:

"Bunlardan birincisi yasama organi, yani TBMM. TBMM'de sizin seçtiginizi sandiginiz milletvekilleri gerçekten de milleti temsil ediyorlar mi? Bu önemli bir soru. Sizin de altina mühür bastiginiz listeler, sizin seçtiginiz milletvekilleri mi, baskalarinin seçtigi milletvekilleri mi? Siz aslinda seçim sandigina gittiginizde milletvekili seçmiyorsunuz, bir partiye oy veriyorsunuz. Öyle olunca, TBMM'de görev yapan milletvekilleri kendisini seçen organa bagli oluyor, yani genel baskana bagli oluyor. Dolayisiyla çoklu organ yetmezliginden iktidari kurtarmanin yolu, ilk yapacagimiz is milletin vekilini milletin seçmesidir."

Ikinci konunun, "yürütme" oldugunu dile getiren Kiliçdaroglu, TBMM'nin çikardigi kanunlarin geregini yürütme organinin yaptigini anlatti. Kiliçdaroglu, dün önemli bir belgenin ellerine ulastigini, bir temelin önce atildigini ve sonra ihalesinin yapildiginin belgelendigini aktardi. CHP Lideri, "Önce temeli atip ihaleyi temel atan firmaya verirseniz, ortada bu milletin cebine göz dikenlerin iradesi var demektir." diye konustu.

Üçüncü olarak "yargi"nin geldigini belirten Kemal Kiliçdaroglu, mahkemelerin bagimsiz olmasi gerektiginin altini çizdi. Anayasanin 138. maddesindeki, "Hiç kimse mahkemelere ve hakimlere emir veremez" hükmünü hatirlatan Kemal Kiliçdaroglu, "Hakimlerin bugün iradeleri yok ve baski altinda. Böyle bir yapi içinde Türkiye'nin saglikli yönetilmesi mümkün degildir. Hepimizin sorumlulugu var. Bizler çocuklarimiza ve torunlarimiza evlatlarimiza güzel bir Türkiye birakmayacaksak niye siyaset yapiyoruz?" dedi.

Alt mahkemenin Anayasa Mahkemesinin kararini uygulamadigini, bunun yargiya duyulan güveni yok ettigini söyleyen CHP Lideri, "Yargi, 'can ve mal güvenligi' demek. Bir haksizlikla karsilastigimda ilk basvuracagim yer hakimdir. Eger orasi adalet degil de adaletsizlik dagitiyorsa hepimizin oturup konusmasi lazim." açiklamasinda bulundu.

-"Farkli düsüncelerden korkmayacagiz"

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, demokrasi kavramina da vurgu yaparak demokrasinin, herkesin düsüncesini özgürce ifade etmesi anlamina geldigini belirtti. Kiliçdaroglu, "Farkli düsüncelerden korkmayacagiz. Farkli düsünceleri dile getirmek, bir ülkenin kalkinmasini saglamak demektir. Bizim atalarimiz 'akil akildan üstündür' demis. Istisarenin olmadigi yerde bir devlet yönetilebilir mi?" seklinde konustu.

Yeni anayasaya göre, kanun tekliflerini milletvekillerinin verdigini hatirlatan Kemal Kiliçdaroglu, eskiden bu tekliflerin bakanliklarda bürokratlar tarafindan hazirlandigini ve Bakanlar Kurulunda görüsüldükten sonra TBMM'ye getirildigini aktardi. Bir isin ehline teslim edilmesi gerektigini vurgulayan CHP Lideri Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Simdi nasil? Ben oturuyorum bir kanun teklifini yazip veriyorum. Teklifi verenler, hangi teklifin altina imza attiklarini bile bilmiyorlar. Böyle bir sistem olmaz. Bunlari degistirmemiz lazim. Saglikli, tutarli bir rejimi insa etmemiz lazim. Bir kisiye devlet teslim edilemez. Dünyanin hiçbir ülkesinde, tarih boyunca da bir kisiye bir devlet teslim edilmemistir. Osmanli'da Padisah vardi, ayni zamanda Veziriazam da vardi, yani Basbakan da vardi. Ayni zamanda ulema heyeti vardi. Simdi bunlarin hiçbirisi yok. Devleti bir kisiye teslim etmisiz, olmaz, yanlistir. Oturup beraber düsünmemiz lazim. Eger bunu düzeltemezsek sonu felaket olur, nasil? Iste yasiyorsunuz zaten. Türk lirasinin nasil eridigini görüyorsunuz. En çok 'milliyetçiyiz' diyen insanlarin iktidarinda eriyor. Nasil oluyor da bir hükümet veya bir cumhurbaskani kendi vatandasindan dolar üzerinden borçlaniyor. Senin paran Türk lirasi, senin paranin itibarinin olmadigini sen yönetirken millete söylüyorsun zaten, bu mudur milliyetçilik? Milliyetçilik her seyden önce kendi ülkesinin, bu milletin çikarlarini savunmaktir. Eger Merkez Bankasindan yasa disi 128 milyar dolar yok edildiyse ve bunun hesabi verilmiyorsa ortada bir sorun var demektir. Eger biz 190 milyar dolarin üzerinde bir faizi Londra'daki tefecilere ödüyorsak, kim ödüyor bunu, sizler ödüyorsunuz. Dogalgaz alirken, elektrik alirken bedel ödüyorsunuz. Nereye gidiyor bu paralar?"

Demokrasinin, düsünce özgürlügünün hep beraber savunulmasi gerektigini vurgulayan Kiliçdaroglu, "Düsüncesinden ötürü insanlari suçlamak kadar kötü bir sey yoktur. Her düsünceye saygi duyacaksiniz, düsüncesini söyledi diye insani hapse atarsaniz, bu dogru degildir." dedi.

Orta Çag'da bir kisinin, milyarlarca insanin "Dünya düzdür" demesine ragmen dünyanin yuvarlak oldugunu cani pahasina savundugunu ve hakli çiktigini belirten Kiliçdaroglu, dayatma kültürüyle, kavga kültürüyle siyasetin olamayacagini söyledi.

Bundan 25 yil önce siyasi parti liderlerinin televizyona tartisma programlarinda konustugunu hatirlatan Kiliçdaroglu, "Simdi bu olmuyor, niye olmuyor, nedir bu düsmanlik, gerginlik? Öyle bir noktaya geldik ki hasletlerimizi unuttuk, komsumuzun kimligini, inancini sorgular hale geldik. Komsu komsudur. Nasil bir anlayis, nasil bir siyaset bizi buralara getirdi, silkinecegiz, yeniden Türkiye'yi insa edecegiz." diye konustu.

- "Muhtarlar demokrasinin temel tasidir"

Muhtarlarin demokrasinin temel tasi olduguna vurgu yapan Kiliçdaroglu, sunlari kaydetti:

"Muhtarlara deger verilmedigini gayet iyi biliyorum ama muhtarlarin hayal edemeyecegi demokratik standartlari Allah'in izniyle ve sizlerin destegiyle bu ülkeye getirecegim. Hiçbir endiseniz olmasin. Muhtarlik kurumu güçlü oldugu zaman demokrasi güçlü olacak çünkü en alttan baslayacak demokrasi yukariya dogru filizlenecek ve büyüyecek, bunu sizler yapacaksiniz. 1833 yili, bu topraklarda yapilan ilk seçim Kastamonu'nun Tasköprü ilçesinde yapilan bir muhtarlik seçimidir. Bunu kaç muhtar arkadasimiz biliyor? Eger bu topraklarda ilk seçim bir muhtarlik seçimi ise muhtarlik degerlidir ve demokrasinin temel tasidir."

Kemal Kiliçdaroglu, 82 degisik kanunda, 354 maddede "muhtar" adinin geçtigini, buna ragmen temel bir muhtarlik kanununun bulunmadigini belirtti. Çogu muhtarin oturacak dogru düzgün bir yeri bile olmadigini aktaran Kiliçdaroglu, hatta bazilarinin kirada oturduklarini söyledi.

"Muhtarlara birer personel verecegim." dedigi için "kiyamet koptugunu" aktaran Kiliçdaroglu, Türkiye'de 10 milyonu askin issiz olduguna dikkati çekti.

Her muhtarligin bir bütçesinin olmasi gerektigini ifade eden Kiliçdaroglu, "Seçimle gelen herkesin bütçesi var, sizin yok. Bütçe olmasi demek ayni zamanda denetlenebilir olmasi anlamina gelir. Oturdugunuz mahallede emlak vergisi toplaniyor, nereye gidiyor, belediyeye. Emlak vergisinin yüzde 1'i, 2'si muhtarlara verilesi ne olur, hiçbir sey olmaz. Bunun yapilmasi lazim." açiklamasinda bulundu.

Muhtarlarin seçim sirasinda birlesik oy pusulasinda adlarinin olmasi gerektigini de kaydeden Kemal Kiliçdaroglu, "Belediye meclislerinde toplanti olur sizin mahalleyle ilgili ancak sizin hiç haberiniz olmaz. Ne olmasi lazim, mahallenizle ilgili bir konu belediye meclisinde görüsülecekse muhtar kanunen mutlaka davet edilmeli, söz ve karar hakki olmali. Simdi öyle bir yetkiniz yok, bunlarin da degismesi lazim." dedi.

-"Türkiye Muhtarlar Birligi kurulmali"

Kemal Kiliçdaroglu, "Türkiye Muhtarlar Birligi"nin kurulmasi gerektigini de dile getirerek "Çok parçali bir yapiniz var, bir temel çati örgütünüzün olmasi lazim. Bizim istedigimiz, muhtarlik kurumunu korumaktir, güçlü hale getirmektir. Bu, muhtarlari çok sevdigimiz için degil, demokrasiyi sevdigimiz için." dedi.

Muhtarlara ödenek degil, maas verilmesi gerektiginin altini çizen Kiliçdaroglu, CHP olarak muhtarlarin sorunlarini ve çözüm yollarini içeren bir kanun teklifi hazirlayarak, bütün muhtar derneklerine gönderdiklerini ve çalismanin son asamasina geldiklerini bildirdi.

Hep birlikte güzel bir Türkiye'yi insa etmek istediklerini yineleyen CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, söyle konustu:

"Sizlerin takdiriyle iktidar oldugumuzda, Türkiye'ye öyle uzun degil, 6 ayda rahat bir nefes aldiracagiz. Hiç kimseyi düsüncesinden, inancindan, yasam tarzindan ötürü ötekilestirmeyecegiz. Benim derdim, o ailenin çocugunun isi var midir, yok mudur? Yapacagimiz isler, Sakarya'da Katar ordusuna peskes çekilen tank palet fabrikasini bir hafta içinde alip sanli ordumuza teslim edecegim. Esnafin pandemi döneminde bankalara faiz borcu var, bir hafta içinde faizleri tamamen sifirlayacagiz, ana parayi da normal taksite baglayacagiz. Esnafin kira stopaj borcu var veya kesiliyor onu sifirlayacagiz. Çiftçilerin bankalardan veya Tarim Kredi Kooperatiflerinden aldiklari borçlarin faizlerini silecegiz, ana parayi da taksite baglayacagiz. Kredi Yurtlar Kurumundan fakir ailelerin çocuklari para aliyorlar, üniversite bitiyor, isi yok, gidip yakasina yapisiyorlar 'Borcunu öde' diye. Önce is vermen lazim, onu da bir hafta içinde düzeltecegiz, devlet o çocuga is verdikten sonra veya sigortali bir ise girince borcunu ödeyecek. 15 Temmuz sehitleri ve Besiktas'ta terör saldirisinda hayatini kaybeden sehitler için toplanan paralarin tamamini, bir hafta içinde hak sahiplerine hepsini iade edecegiz. El koydular, paranin üzerine çöktüler. Sartlar ne olursa olsun Allah'in izniyle iktidar oldugumuzda, Süleyman Sah Türbesini ve sanli bayragimizi yine kendi topraklarimiza götürüp, bayragimizi dikecegiz. Içimde ukdedir, bir hafta içinde yapmazsam siyaseti birakacagim."

-"Ankaralilarin kendi bankasina, Merkez Bankasina sahip çikmasi lazim"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, bugün Ankara'nin baskent olusunun yil dönümü oldugunu da hatirlatarak Ankara'nin görkemli bir sehir haline gelmesi gerektigini söyledi. Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas'in elinden geleni yaptigini belirten Kiliçdaroglu, Yavas'a hizmetlerinden dolayi tesekkür etti.

Kemal Kiliçdaroglu, "Simdi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasini Istanbul'a tasimak istiyorlar. Hemen hemen bütün dünyada ülkelerin baskentlerinde Merkez Bankalari vardir. Simdi Istanbul'a tasiyoruz, niye tasiyorsun? Ankaralilar buna izin verecek mi? Yarin gelecek 'TBMM'yi de tasiyacagiz' diyecekler. Ankaralilarin kendi bankasina, Merkez Bankasina sahip çikmasi lazim. Sen finans merkezi ayaklarini birak, Londra'daki tefecilerden 83 milyonu kurtar. Bizim oturup konusmamiz lazim, memleket bu haldeyken, beraber bu ülkeyi ayaga kaldiracagiz, bu ülkeye huzuru, bereketi beraber getirecegiz." diye konustu.

Açiklamalarinin ardindan basina kapali yapilan oturumda, Kemal Kiliçdaroglu, muhtarlarin ve kanaat önderlerinin sorularini yanitladi.
Kaynak: AA