Anadolu Yildizi 2021 Müsterek Arama Kurtarma Tatbikati'nin Ege Denizi'ndeki Kismi Tamamlandi

Senaryo kapsaminda batma tehlikesi geçiren, düzensiz göçmenlerin bulundugu ticari gemideki kazazedeler kurtarildi.

Anadolu Yildizi 2021 Müsterek Arama Kurtarma Tatbikati'nin Ege Denizi'nin uluslararasi sulari ve hava sahasinda gerçeklestirilen ilk kismi sona erdi.

Iskiri ve Ipsara adalari arasinda icra edilen tatbikat, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanligi unsurlarinin katilimiyla gerçeklestirildi.

Ilk safhada, Kara Kuvvetleri'nden bir arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri'nden bir arama kurtarma uçagi ve bir arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri'nden bir firkateyn, Sahil Güvenlik Komutanligindan 2 korvet, 4 Sahil Güvenlik botu, bir arama kurtarma uçagi, 2 arama kurtarma helikopteri görev aldi.

- Senaryo basariyla gerçeklestirildi

Senaryoda düzensiz göçmenlerin bulundugu ve çikan yangin sebebiyle batma tehlikesi geçiren ticari gemideki yanginin söndürülmesi ve kazazedelerin kurtarilmasi yer aldi. Kuru yük gemisi yerine teknenin kullanildigi senaryoda, kazazedeleri temsilen 4 cansiz manken ve 6 personel denize birakildi.

Tatbikat kapsaminda, Türk arama kurtarma bölgesinde tehlikede bulunan kuru yük gemisinden alinan yardim çagrisi üzerine Türk Sahil Güvenlik Komutanligi koordinesinde arama kurtarma görevi baslatildi.

Sahil Güvenlik envanterinde bulunan ve havada 6 saat kalabilen CN-235 CASA arama kurtarma uçagi, operasyonun icrasi ve genis sorumluluk sahasinin kontrolü ve gözetimi maksadiyla görev yapti.

Hava Kuvvetleri Komutanligina ait uçak, bölgeye parasütle kurtarma botu ve arama kurtarma ihtisasli personeli birakti.

Tespit edilen bazi kazazedeler, bir seferde 6 kisiyi kurtarma ve gece görüs kabiliyetine sahip Sahil Güvenlik'e ait arama kurtarma helikopteri tarafindan kurtarma platformu atilarak kurtarildi. Kurtarma platformundaki bir kazazede ise Sahil Güvenlik botuna çikarildi.

Sudaki bir kazazede, Kara Kuvvetleri Komutanligina ait arama kurtarma helikopterinden vinç yardimiyla indirilen yüzücü kurtarici tarafindan helikoptere tasindi.

Tespit edilen 2 kazazede ise Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik'e ait helikopterlerce, 2 kazazede de Türk mühendislerce insa edilen "TCSG Dost" gemisi tarafindan hizli kurtarma botlariyla alindi. Gemiye çikarilan kazazedelere, saglik personeli ilk müdahaleyi yapti.

Hava Kuvvetleri arama kurtarma uçagindan parasütle atilan bot ve arama kurtarma ihtisasli personel de bir kazazedeyi kurtardi.

Bölgede daha sonra tespit edilen kazazedeler için Sahil Güvenlik Komutanligi arama kurtarma uçagi markalama yapti. Bölgeye arama kurtarma kiti birakilmasinin ardindan kazazedeler Sahil Güvenlik Botundaki yüzücü kurtaricilar marifetiyle bota tasindi.

Kurtarilan tüm kazazedeler, saglik kontrolünün yapilacagi en yakin saglik merkezlerine götürüldü.

Kuru yük gemisindeki temsili yangina ise TCSG Dost ve Sahil Güvenlik Botu tarafindan su toplariyla müdahale edildi. Gemi, limana götürülmek üzere yedeklendi.

Sahil Güvenlik Komutani Tümamiral Ahmet Kendir'in olay yeri koordinatörlügünü yaptigi tatbikati Ege Ordusu Kurmay Baskani Tuggeneral Selçuk Yavuz ile Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutani Tugamiral Serkan Tezel de izledi.

Tatbikati 9 ülkeden 15 yabanci gözlemci takip etti.

- Kara safhasi yarin

Anadolu Yildizi'nin ikinci senaryosu ise yarin Menemen Dumanli Dagi'nda gerçeklesecek. Bu safhada, senaryo geregi daga tirmanis yapan dagci grubunun kayboldugu bilgisi üzerine arama kurtarma harekati baslatilacak ve kurtarilan dagcilar saglik tesisine götürülecek.

Tatbikat, katilan unsurlarin müsterek senaryo içerisinde birlikte arama kurtarma harekati icra edebilme yeteneklerini artirarak egitimlerini gelistirmek, TSK ve Türk arama kurtarma teskilatlari arasindaki koordinasyon hususlari ile arama kurtarma komuta kontrol sistemlerini denemek, bu sirada ortaya çikabilecek aksakliklari tespit etme ve gidermeyi amaçliyor.
Kaynak: AA