ABD Ve Israil'den Iran'a Uyari Açiklamasi Diplomasi Basarisiz Olursa Diger Seçenekler Masada Olacak

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Iran ile nükleer konusunda devam eden müzakerelerde sürenin kisaldigini, diplomasinin basarisiz olmasi durumunda diger seçeneklerin masada olacagini söyledi.

Blinken, Israil Disisleri Bakani Yair Lapid ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Disisleri Bakani Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ile iki ülke arasindaki normallesme anlasmasinin yil dönümünde Washington'da bir araya geldikten sonra, iki bakanla ortak basin toplantisi düzenledi.

Iran'a iliskin sorulari yanitlayan Blinken, bu ülkenin nükleer silah elde etmemesi gerektigi konusunda hemfikir olduklarini dile getirdi.

Diplomatik yollarin en iyi çözüm yolu olduguna inandiklarini ifade eden Blinken, aylardir ülkesinin Iran nükleer anlasmasina dönme konusunda hazir oldugunu ifade ettigini ancak Tahran'in bu konuda hazir oldugunu görmediklerini belirtti.

Blinken, "Zaman daraliyor ve burada da görüstügümüz üzere Ortak Kapsamli Eylem Plani'na (OKEK) dönsek bile OKEK’in temel faydalarini göremeyecegimiz bir noktaya yaklasiyoruz. Çünkü Iran, daha çok santrifüj kullanarak uranyum zenginlestirme oranini yüzde 20’den yüzde 60’a çikarmak basta olmak üzere bu süreyi nükleer programini ilerletmek için kullaniyor." diye konustu.

Iran’in meydan okumalariyla bas etmek için tüm seçenekleri degerlendirdiklerini anlatan Blinken, "Diplomasi basarisiz olursa askeri seçenekleri degerlendirecek misiniz?" sorusuna su yaniti verdi:

"Az önce belirttigim nedenlerden dolayi zamanimiz gittikçe kisaliyor. Ayni zamanda Iran’in tepkilerini, durumunu yakindan izliyoruz. Iran yolunu degistirmezse diger seçeneklere dönmeye haziriz."

- Israil Disisleri Bakani da uyardi

Israil Disisleri Bakani Lapid ise nükleer müzakerelerde kaybedilen zamanin Iran’in nükleer programina devam etmesini sagladigini savunarak, "Her geçen gün, gecikilen her gün Iran nükleer bombaya bir adim daha yaklasiyor." dedi.

Lapid, Iran’in dünyayi nükleer program konusunda kandirdigini ileri sürerek, “Ben ve Bakan Blinken, Holokost'tan kurtulan ailelerin çocuklariyiz. Bizler bir ulusun dünyayi kötülükten korumak için ne zaman güç kullanmasi gerektigini biliriz.” ifadelerini kullandi.

Israil’in kendini savunma hakkini mahfuz tuttugunu vurgulayan Lapid, “Eger diplomasi basarisiz olursa diger tüm seçenekler masada olacak. Diger seçenek ifadesinin ne anlama geldigini buradaki herkes anliyor, Tahran da anliyor.” açiklamasinda bulundu.

Kaynak: AA