ABD Disisleri Bakani Blinken'dan Filistin-Israil Meselesinde 'Iki Devletli Çözüm' Vurgusu

ABD Disisleri Bakani Blinken, Israilli ve BAE’li mevkidaslari ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Filistin-Israil çatismasini sona erdirmenin tek yolunun "iki devletli bir çözüm" oldugunu vurgulayarak, Iran ile diplomasi ilerlemezse ABD’nin "diger seçeneklere yönelecegini" belirtti.

ABD Disisleri Bakani Blinken'dan Filistin-Israil Meselesinde 'Iki Devletli Çözüm' Vurgusu


ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Israil Disisleri Bakani Yair Lapid ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Disisleri Bakani Seyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile ABD’nin baskenti Washington DC’de bir araya geldi. Disisleri Bakanlari görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Blinken, ABD’nin Israil ve Arap ülkeleri arasinda Ibrahim Anlasmalari (Abraham Accords) olarak bilinen anlasmalari genisletmek için çalistigini aktararak, bu tür baglarin yeniden kurulmasinin Israil ve Filistin arasindaki gerilimi durdurmak için de kullanilabilecegini umdugunu ifade etti.

Blinken, Israil ve BAE arasindaki olumlu ilerleyen iliskileri överek, her üç ülkenin, dini hosgörü, su ve enerji konularinda çalisacagini belirtti.



Filistin ve Israil için iki devletli çözüm önerisi

Blinken, Filistin-Israil çatismasini sona erdirmenin tek yolunun "iki devletli bir çözüm" oldugunu vurgulayarak, her iki taraf için esit özgürlüklerin tesvik edilmesinin önemli oldugunu açikladi.

Blinken, eski ABD Baskani Donald Trump döneminde Kudüs’te kapatilan ABD konsoloslugunu yeniden açmayi planladiklarini aktardi.

Iran’a nükleer anlasma tehdidi

Blinken ayrica, Iran ile diplomasi ilerlemezse ABD’nin "diger seçeneklere yönelecegini" belirterek, Iran’a nükleer anlasmaya katilmak üzere zamaninin tükenmekte oldugunun sinyalini verdi. Blinken, "Iran’in meydana getirdigi zorlukla basa çikmak için her seçenege bakacagiz" ifadelerini kullanarak, “Diplomasinin bunu yapmanin en etkili yolu olduguna inanmaya devam ediyoruz. Ancak diplomasi için iki kisi gerekiyor ve Iran’dan bu noktada bunu yapmaya istekli oldugunu görmedik” dedi.



“Iran’in nükleer bir tehdit olmasina izin vermeyecegim”

Lapid, Filistinliler de dahil olmak üzere tüm insanlarin iyi bir yasam sürme hakkina olan bagliligini vurgulayarak, Israil’in son dört ayda BAE, Fas ve Bahreyn’de Büyükelçilikler açtigini, Misir ve Ürdün arasindaki savasi barisa çevirdigini aktardi. Lapid, Iran’in sürekli büyüyen bir nükleer tehdit olduguna yönelik uyarida bulunarak, Iran’in nükleer bir tehdit olmasina izin vermeyecegini ifade etti.

Lapid, Israil’in Iran’a karsi her an harekete geçebilecegini vurguladi.

BAE Disisleri Bakani Al-Nahyan Israil’i ziyaret edecek

Al-Nahyan ise, "Filistinliler bölgede barisin saglanmasinin en önemli unsuru olacak" ifadelerini kullanarak, "Komsular olmadan bölgede baristan söz edemeyiz" dedi.

Al-Nahyan ayrica, yakinda Israil’i ziyaret edecegini belirtti.

Kaynak: İHA