4 Yil Önce Kurulan Santral, Hastanenin Elektrik Tüketiminin Tamamini Karsiliyor

2017 yilinda Kale Devlet Hastanesi’ne kurulan Günes Enerji Santrali 4 yilin sonunda 808 bin kwh elektrik üretti. Sistem hastanenin elektrik tüketiminin tamamini karsilarken, günesten üretilen elektrik sayesinde dogaya 450 ton karbonun salinimi önlendi.

4 Yil Önce Kurulan Santral, Hastanenin Elektrik Tüketiminin Tamamini Karsiliyor


Enerji verimliligi, tasarruf ve çevre duyarliligi konularinda örnek olmasi amaciyla 2017 yilinda Kale Devlet Hastanesi’nde kurulan Günes Enerji Santrali sistemi elde ettigi verilerle dogru bir yatirim oldugunu bir kez daha gösterdi. Hastane bahçesinin 2 bin 200 metrekarelik kismina 588 adet panel, 155 kwp kapasite ile kurulan sistem sayesinde hastanenin elektrik tüketiminin tamami karsilandi. Fazla üretilen elektrik satilarak kazanç da elde edildi. 4 yillik süre sonunda Günes Enerji santraline yapilan yatirimin yaklasik yüzde 76’si karsilandi. Yine günesten üretilen elektrik sayesinde, elektrik üretimi için yillik 9 bin, 4 yilsonunda da 36 bin agaca esdeger olan 450 ton karbonun dogaya salinimi önlenmis oldu.

“Türkiye’de örnek gösterilen hastaneler arasinda”

Denizli Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk enerji verimliligi ve tasarruf konusunda saglik tesislerinde çalismalar yürüttüklerini, Kale Devlet Hastanesi’nin de bu kapsamda göz bebekleri oldugunu söyledi.

Öztürk; “ Saglik tesislerinde yürüttügümüz hizmetlerde giderlerimizi minimuma çekmek için projeler gelistiriyor ve bu projeleri hayata geçirmek için çalismalar yürütüyoruz. Müdürlügümüz bünyesinde bulanan Tasarruf ve Gelir Arttirici Programlar birimi ile her ay saglik tesislerimizde kullanilan elektrik, su, yakit gibi tüketim giderlerini periyodik kontrollerle takip ederek iyilestirmeleri uyguluyoruz. Örnegin aydinlatmalarda led isik kullanmak yada suda fotoselli bataryalar takmak totale baktigimizda önemli tasarruf etmemizi sagliyor. Yürüttügümüz çalismalarda basi çeken projemiz ise 2017 yilinda Kale Devlet Hastanesi’nde kurdugumuz Günes Enerji Santrali sistemi geliyor. Kendi tükettigi elektrik enerjisinin tamamini karsilayan ve bu alanda Türkiye’de örnek gösterilen hastaneler arasinda yer alan Kale Devlet Hastanesi 4 yilin sonunda 808 bin kwh elektrik üretti. Ayrica üretilen elektrik sayesinde dogaya salinacak yaklasik 450 ton karbon salinimi önlenmis oldu. Saglik tesislerimizden yaptigimiz tasarruflari da asli görevimiz olan saglik alanina aktariyoruz” dedi.

Kaynak: İHA