Muz Üreticide 3 Ile 6 TL, Marketlerde 12 Ile 15 TL
Türkiye’de üretilen muzlarin yüzde 50’den fazlasinin gerçeklestirildigi İçel’de üreticiler tezgahtaki yüksek fiyata tepkili. Kendilerinden birinci kalite muzun 6 liradan, ikinci kalite muzun 3 liradan alindigini belirten üreticiler muzun kilograminin tezgaha 12 ile 16 liradan ulasmasi nedeniyle vatandasin ucuza alamadigini dile getirdi.

Hasadin yogun olmasi nedeniyle 15 gün öncesine kadar 8 TL’den satis yapan üreticilerin ürünleri 6 TL’den alici buluyor. Birinci kalite muzu 6 TL’ye satan üreticiler ikinci kalite muzu ise 3 TL’den aracilara veriyor. Paketlenip sarartilan muzlar ise daha sonra piyasaya sürülüyor. Ancak üretimin yapildigi İçel’de bile marketlerde muz kalite ayrimi yapilmaksizin 12 ile 16 TL arasinda satiliyor. Üreticiler, tezgahtaki yüksek fiyatin tüketimi olumsuz etkiledigini bu sebeple de zamanla piyasanin dengesinin bozdugunu kaydetti.
Bazi üreticiler ise hem üreticilerin hem de tüketicilerin magdur olmayacagi alimda ve satimda sabit fiyat uygulamasi yapilmasini istiyor. Çevre iller basta olmak üzere Istanbul, Bursa, Ankara, Diyarbakir ve Gaziantep gibi kentlere gönderilen muzun 3 kati fazlasina vatandasa satilmasi ise dikkat çekiyor.
"Durumu olan da olmayan da uygun fiyata muz alabilsin"
Her zaman için tüketiciyi de düsündüklerini belirten muz üreticisi Ahmet Kayar, "Yil boyu mesela belirli bir fiyat olsa hem müstahsil kazanir, hem de alisveris yapanlar tüketici magdur olmaz. Ben sahsen almam. Arada dünya kadar fark var. Bizden bu muzlar kilogrami 6 liradan çiktigina göre, vatandas 10 liradan alsa hem sürüm çok olur hem de herkes faydalanmis olur. Ama 6 liraya alip da 15-20 liraya sattigin zaman kimse almaz. Durumu olan da olmayanda uygun fiyata muz alabilsin" dedi.
"Muz 6 lira, tezgaha gidiyorsun 16 lira"
Muz tesisinde çalisan Birgül Kargali da, yerinde 6 lira olan muzu tezgahta 16 liraya ulastigini görünce hayretler içinde kaldiklarini söyledi.
Kargali, "Muzlarimiz geliyor, temizleniyor, soguk hava depomuza aliniyor, sarartiliyor, ondan sonra gönderiliyor. Muzlar İçel’den marketlere gidiyor, markette almaya kalkiyorum muzu, burada satilan muz 6 lira, oraya gidiyorsun 16 lira. Yani bu büyük rakam, bir daha söylüyorum, bu büyük rakam hayret edilecek bir sey. Hayret bir rakam yani. Bunu aracilardan baska kimse yemiyor" diye konustu.
"Büyük uçurumlar var"
Üreticilerden Mesut Basar ise, "Su an muzu yeni yeni kesmeye basliyoruz. Zaten yaz ayinda sicak oldugu için fazla bir verim alamadik. Bundan 20-25 gün önce 8 liraydi fiyat, suan 6 lira. Hatta ikinci kalite muzlar 3 lira. Artik bundan sonra da hasat çogalir, yani kesim artar. Biz suanda birinci kalite muzu 6 liraya veriyoruz ikinci kaliteyi 3 TL’ye veriyoruz. Ama markette birinci, ikinci degil 15, 17, 18 lira. Yani arada büyük uçurumlar var" seklinde konustu.
