Fransa, 2030 Plani Için 30 Milyar Avro Yatirim Yapacak

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, 2030 yilina kadar endüstri, teknoloji, nükleer ve saglik gibi sektörlere 30 milyar avro yatirim yapacaklarini bildirdi.

Macron, Elysee Sarayi'nda düzenledigi basin toplantisinda ülkesinin 2030 planini açikladi.

Fransa'nin ve dünyanin karsilastigi en büyük sorunlarin iklim, çevre, esitsizlik ve demografik degisimin oldugunu ifade eden Macron, 2030'a kadar uygulamak istedikleri planinin bu sorunlara çözüm niteliginde oldugunu belirtti.

Macron, 2030'a kadar endüstri, teknoloji, nükleer ve saglik gibi alanlara 30 milyar avro yatirim yapacaklarini duyurdu.

Bununla Fransa'nin ve Avrupa Birliginin (AB) bagimsizligini elde etmeyi de hedeflediklerini ifade eden Macron, ülkesinin yenilik yapan, üreten ve ihraç eden bir strateji gelistirmesi gerektigini belirterek "Her alanda lider olacagimizi söylemiyorum çünkü açik rekabet içindeyiz. Ancak hangi sektörlerde lider olabilecegimizi arastirmaliyiz." dedi.

Macron, ülkesinin bazi alanlarda geride kalmasinin bir "tehdit" olusturdugunu, bu alanlari terk edemeyeceklerini dile getirdi.

30 milyar avronun 1 milyari nükleer, 2 milyari tarim, 7,5 milyari saglik sektörlerine ve 6 milyar avronun elektronik üretimine harcanacagini aktaran Macron, 2035'e kadar sera gazi emisyonunu yüzde 35 düsürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Macron, havayi kirleten araçlarin yavas yavas trafikten kaldirilmasi için 2030'a kadar 2 milyon elektrikli ve hibrit araç, karbon emisyonu düsük uçak ile kanser ve kronik hastaliklara karsi 20 ilaç üretmek istediklerini söyledi.

Bu yatirimlarin Avrupa ile yapilmasini istedigini ifade eden Macron, bu konuda Almanya Basbakani Angela Merkel ile is birligine basladigini belirtti.

Macron, Fransa'nin "büyük inovasyon ulusu" olmasi gerektigini dile getirdi.

Fransiz endüstrisinin karbondan arindirilmasi gerektigini ifade eden Macron, ülkede 2030'a kadar küçük nükleer reaktörlerin üretilmesi gerektigini söyledi. ?

Kaynak: AA