Oyuncak Evi, Ögretmen Adaylariyla Bulustu

Zonguldak’in Eregli Ilçe Belediyesi Oyuncak Evi, “Okul Öncesi Ögretmen Adaylari Oyuncak Müzeleriyle Bulusuyor” konulu TÜBITAK destekli projeye ev sahipligi yapiyor. Kdz. Eregli Belediyesi ile Bülent Ecevit Üniversitesi’nin isbirligiyle gerçeklesecek projenin açilisi yapildi.

Oyuncak Evi, Ögretmen Adaylariyla Bulustu
“Okul Öncesi Ögretmen Adaylari Oyuncak Müzeleriyle Bulusuyor” konulu TÜBITAK destekli projenin açilisina Belediye Baskani Halil Posbiyik, Egitim Fakültesi Dekani Prof.Dr. Soner Yavuz, Proje yürütücüsü Egitim Fakültesi Temel Egitim Bölüm Baskani Doç.Dr. Sadiye Keles, Oyuncak Evi Koordinatörleri Nergis Bozkurt, Nart Bozkurt, Kültür Müdürü Muhammet Ali Ates, Özel Kalem Müdürü Faruk Deniz, ilgili yöneticiler, farkli üniversitelerden ögretim üyeleri ve okul öncesi ögretmen adaylari katildi.

Posbiyik: Oyuncak Evi, bölgemizden yogun ilgi görüyor

Belediye Baskani Halil Posbiyik, açilista yaptigi konusmada 11-16 Ekim tarihleri arasinda Oyuncak Evi’nin mekanlarini bu proje için açmaktan mutluluk duyduklarini belirterek sunlari söyledi:

“Kdz. Eregli Belediyesi olarak bu çalismalarin, çabalarin paydasi olmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Çok degerli arkadaslarimiz Oyuncak Evi’ni bir ilçede hayata geçirdiler. Vilayetlerde ancak böyle seyler oluyor. Kdz. Eregli Belediyesi proje koordinatörleri Nart ve Nergis Bozkurt önderliginde bu proje Eregli’de hayata geçirildi. Ama sadece binalarin yapilmasi çok önemli bir sey degil orada egitim ve ögretimin yapilmasi çok önemli. Bunun olmasi için de sadece miniklerin oyuncaklarla oynamasi degil ayni zamanda ögrenci ve akademisyenlerle bilimsel çalismalarin yapilmasi son derece önemli. Iste bugün bu çabalarin mutlulugunu yasiyoruz. Bu projelerin daha da büyütülmesi için her türlü çabayi gösterecegiz ve destek verecegiz.

Oyuncak Evi, 3 ay gibi çok kisa bir süredir faaliyetlerine baslamis olmasina ragmen, inanilmaz ilgi gördü. Burasi özellikle hafta sonu etkinlikleriyle, atölye çalismalariyla civil civil bir merkez oldu. Aileler yalnizca Eregli’den degil, çevreden de çocuklarini buraya getiriyorlar. Ritimden, arkeolojiye, tahta oyuncak yapimindan, animasyona kadar pek çok konuda çalismalar planlaniyor. Bu faaliyetlerin, çocuklarin gelisimine büyük katkisi olduguna inaniyorum.

Buradaki oyuncak koleksiyonu da büyüklerle küçükler arasinda kültürel bir köprü olusturuyor.

Bunun bir baslangiç oldugunu biliyorum. Önümüzdeki dönemde de Oyuncak Evi’nin koleksiyonunun güçlenmesi ve çalismalarin gelistirilmesi için her türlü destegi vermeye devam edecegiz.

Bu çalismalarimiz sirasinda üniversitelerimizle, okullarla, egitimcilerimizle, sanatçilarimizla yaptigimiz isbirligi bizleri güçlendiriyor. Bülent Ecevit Üniversitesi Eregli Egitim Fakültesi’ne de atölye çalismalari konusunda verdikleri destek nedeniyle tesekkür ediyorum.

Bugün Belediyemizin de katkilariyla burada bir TÜBITAK Projesi’nin hayata geçirilmesi için bir araya geldik. Oyuncak Evi, bir hafta süreyle, “Okul Öncesi Ögretmen Adaylari Oyuncak Müzeleriyle Bulusuyor” konulu TÜBITAK destekli projeye ev sahipligi yapacak. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz.

Bu projenin, okul-ögretmen-müze isbirligi konusunda çalismalarimiza güç katacagina inaniyorum.

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Sadiye Keles’i, projeyi destekleyen bütün egitimcileri, katilan ögretmen adaylarini kutluyorum, basarilar diliyorum.”

Yavuz: “9 üniversitenin destegiyle projeyi Eregli’de yapiyoruz”

ZBEÜ Kdz. Eregli Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Soner Yavuz da projeye Bati Karadeniz bölgesindeki üniversitelerin katkilarinin oldugunu söyledi.

Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik’a ev sahipligi için tesekkür eden Yavuz, sunlari söyledi:

“TÜBITAK 2237A Bilimsel Egitim Etkinlikleri Destek programi kapsaminda lisans, ön lisans, lisansüstü ögrencilerin ve akademisyenlerin alanlarinda egitim yapmalarini tesvik etmek, arastirmalarini yönlendirmek ve bilimsel gelisimlerine katkida bulunmak amaciyla düzenlenecek projeler desteklenmektedir. Bu kapsamda desteklenmeye deger bulan projemizde, ZBEÜ proje sahibi ve Kdz. Eregli Belediyesi proje ortagi olarak yer almaktadir. Bati Karadeniz bölgesindeki üniversitelerde Okul Öncesi Ögretmenligi programina devam eden ögretmen adaylarinin oyuncak müzeleri ve oyuncak evlerine yönelik deneyim kazanmalari projemizin temel amacidir. Bu amaçla 6 gün sürecek etkinlikler sonunda ögretmen adaylarina oyuncak müzelerinin, tarihsel, kültürel ve toplumsal degeri hakkinda farkindalik olusturarak dünyadaki ve Türkiye’deki oyuncak müzelerindeki uygulamalari hakkinda bilgilendirmeler yapilacaktir.

Projemiz fakültemizin Temel Egitim Bölüm Baskani Doç.Dr. Sadiye Keles’in yürütücülügünde 9 farkli kurumun destegiyle tamamlanacaktir.”

Keles: “Küresel salgin pratiklerimizi yeniden gözden geçirtti”

Proje yürütücüsü Kdz. Eregli Egitim Fakültesi Temel Egitim Bölüm Baskani Doç.Dr. Sadiye Keles, küresel salginin pratikleri yeniden gözden geçirmeye ittigini belirterek, açilisi yapilan projenin önemini vurguladi. Keles, sunlari söyledi:

“Küresel salginin yasam pratiklerimizi yeniden gözden geçirmemizi hatirlattirdigi bir dönemden geçiyoruz. En temel 2 alanda biz gündelik pratiklerimizi yeniden elestiriyoruz, gözden geçiriyoruz. Bu alanlardan bir tanesi çevre politikalarimiz, bir digeri ise egitim politikalarimiz. Küresel salgin aslinda bize ögrenmenin mekansiz oldugunu, yani mekandan bagimsiz oldugunu, mekanlara sikistirilamaz oldugunu ögretti ve okul disi ögrenme ortamlarinin olusturdugu avantajlari bize deneyimleyerek kazandirdi. Okul disi ögrenme ortamlarinin bekli de en önemli kategorilerinden biri ziyaretçilerine sagladigi görsel anlati zenginligi açisindan elbette ki müzelerdir. Çok fazla görsel anlati zenginligi sagliyor müzeler. Görsel anlatilar, insanlarin derin kavrayislar gelistirmesini saglayan önemli araçlardir. Oyuncaklar bir kültürün çocuklarina verdigi degerin en önemli göstergelerinden bir tanesidir. Sadece bugünü degil tarihsel çizgide çocuklarimiza verdigimiz degeri bizlere yeniden gösteriyor. Oyuncak müzeleri sadece bir fotograf çekmiyor, tarihsel çizgide çocuga verdigimiz deger üzerine gelecekte çocuklarimiza verecegimiz degerin de nasil insa edilmesi gerektigine iliskin bir projeksiyon sunuyor. Gelecek yillardaki egitim politikalarimizi da aydinlatan bir alan oyuncak müzeleri. Umarim ve dilerim ki TÜBITAK tarafindan desteklenen Eregli Egitim Fakültesi ve Eregli Belediyesi isbirligiyle gerçeklestirilen ‘Okul öncesi ögretmen adaylari oyuncak müzeleriyle bulusuyor’ projesi Türkiye Cumhuriyeti çocuklarinin hak ettigi egitimi onlara saglayacak olan duvara bir tugla daha ekleyecektir.”

Baskan Posbiyik açilis sonrasi ögretmen adaylari ve ögretim görevlileriyle bir süre sohbet etti.
Kaynak: İHA